![]() |
İmam-İ Azam'ın Cevabı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İmam-İ Azam'ın Cevabıİmam-ı Azam'ın Cevabı İmam-ı Azam Ebu Hanife zamanında onu sevmeyen ve ona buğzeden muhaliflerinden bir tanesi, talebelerinin ve sevenlerinin huzurunda onu cevapsız bırakıp mahcup etmek için aldatıcı bir soru hazırladı ![]() ![]() -Bir adam var ki onun kamil bir Müslüman olduğuna herkes şehadet eder, fakat bazı sözleri var ki küfür kokuyor ![]() ![]() "Cenneti ümid etmiyorum, Cehennemden ve Allah'tan korkmuyorum ![]() Ölü etini severek yerim ![]() Rükusuz ve secdesiz namaz kılarım ![]() Hakka buğzeder, fitneyi severim ![]() Yahudi ve Hıristiyanları da tasdik ederim ![]() Görmeden şahitlik ederim ![]() Işte böyle bu kimse hakkındaki hükmünüz nedir? Imamı Azam Ebu Hanife hazretleri bunu soran kimseye; "Peki bu kimse hakkında senin bir fikrin var mı?" deyince, o; "Ben ne diyeyim, bunu sana soruyorum ![]() ![]() Imamı Azam talebelerine döndü ve aynı soruyu onlara sordu ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Imam-ı Azam Ebu Hanife Hazretleri sözü aldı ve hafif bir tebessüm le bu söylenenlerin ne manaya geldiğini tek tek şöyle açıkladı: "Bu adam gerçekten de kamil bir mümindir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cehennemden korkmuyor, Cehennemin sahibinden korkuyor ![]() 'Allah'tan korkmuyorum' derken, Allah'ın adaletle hükmedeceğini bildiği için, Allah'ın kendisine zulmedeceğinden korkmuyor ![]() 'Ölü eti yerim' derken, söylemek istediği balık etidir ![]() 'Rükusuz ve secdesiz namaz kılarım' demekle, cenaze namazını kastediyor ![]() 'Hakka buğz ederim' sözüyle kastettiği şey, ölümdür ![]() ![]() ![]() 'Fitneyi severim' derken fitneden kastı ise evlatlarıdır ![]() ![]() Yahudi ve Hıristiyanları tasdik etmesinden murat ise onların birbirleri hakkındaki sözlerini tasdik etmesidir ![]() Görmeden şehadet ettiği ise, Allah'a ve ahiret gününe iman etmesidir ![]() Bu açıklamaları dinleyen adam Imam-ı Azam'a hayran kaldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|