![]() |
Kadına Yanlış Fikir Veren Komşu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kadına Yanlış Fikir Veren KomşuKadına Yanlış Fikir Veren Komşu Ebû Müslim Havlânî, mâneviyat büyüklerinin hem de ileri gelenlerindendir ![]() ![]() ![]() Ebû Müslim’in kendisi ilerleyip de hanımı geride kalmış değildi ![]() ![]() Bu yüzden birlikte oruç tutarlar, birlikte gece namazı kılarlar, yine birlikte vakit namazlarına hazırlanırlardı ![]() Hattâ “Hılletü’l-Evliyâ”da anlatıldığına göre, Ebû Müslim camiye giderken tekbir alarak evinden çıkar, namaza yönelirdi ![]() ![]() Ancak, bir gün durum değişti ![]() ![]() ![]() – Hayırdır inşâallah, diyerek kapıdan giren Ebû Müslim, az sonra elinde yemeklerle hanımının geldiğini gördü ![]() ![]() Ebû Müslim şüphelenmeye başladı: – Hanım, sende bir değişiklik var, nedir bu oflamalar? Cevap verdi: – Ne olacak, yorgunluk, bitkinlik! Bütün gün ev işleriyle meşgul oluyor, yorulup bitkin düşüyorum ![]() ![]() – Hanım, halifenin bana hemen bir hizmetçi vereceğini nereden biliyorsun? Benim böyle itibarım var mı ki? – Varmış! – Nereden biliyorsun? – Nereden olacak, işte komşu kadını! O, senin böyle yüce bir itibara sahip olduğunu söyledi ![]() ![]() ![]() Kendisini tekbirlerle namaza uğurlayıp, yine tekbirlerle karşılayan hanımının birden fikrinin bozulup dikkatinin dağıtıldığını gören Ebû Müslim, buna çok üzülür, ne yapacağını şaşırır ![]() Halife Hz ![]() Bu defa gazaba gelen büyük velî, elini açar ve bedduasını yapar: – Allah’ım, beni tekbirle namaza gönderip yine tekbirle karşılayan bu sâliha kadının kim fikrini çeldi, aklını bozdu ise, onun gözünü kör eyle! ![]() O anda evin öteki köşesinde bir feryat kopar! – Ortalığı aydınlatın, gözlerim görmüyor! Meğer geçim bozup, yuva yıkmakla meşhur olan komşu kadını henüz evdeymiş, birdenbire dünyasının karanlığa gömülmesini ışığın sönmesine hükmetmiş ![]() Ancak, bunun ansızın gelen körlükten başka bir şey olmadığını anlayınca başlamış büyük velîye yalvarmaya: – Ben ettim, sen etme! ![]() ![]() ![]() Bundan dolayı derler ki: – Dindar hanımlar, dindar olmayan kadınların verdikleri yanlış fikirleri dinlememeli, yanlış fikir verenler de günün birinde mutlaka bir belâya uğrayacaklarını hatırdan çıkarmamalıdır! ![]() ![]() Nitekim komşu kadını yanlış fikir verdi, körlük cezasına müstahak oldu ![]() |
![]() |
![]() |
|