![]() |
Sekiz Mesele |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sekiz MeseleSekiz Mesele Hakiki ilmi talep eden kimse, Şakik-i Belhî 'nin talebesi Hatem el-Esam gibi olmalıdır ![]() ![]() Rivayete göre Şakik, Hatem'e sorar: - Kaç seneden beri benimlesin? - Otuzüç seneden beri - Sekiz mesele öğrendim - Vay başıma gelenler! Ömrüm seninle geçmiş, sen sadece sekiz mesele öğrenmişsin ha! - Üstadım ben yalan söylemeyi sevmem ![]() ![]() - Peki, öyle ise o sekiz meseleyi söyle de duyayım, der ![]() Bunun üzerine Hatem sekiz meseleyi teker teker saymaya başlayarak şu açıklamaları yapar: - Birincisi mahlukata bakınca her birinin bir sevgilisi olduğunu, ama herkesin sevgisiyle birlikte yalnız mezara kadar gittiğini, mezara varınca da ayrıldığını gördüm ![]() ![]() ![]() - Aferin Hatem! İkincisi nedir? - Aziz ve Celil Allahu Tealâ'nın: "Kim Rabbinin makamından korktu, nefsini kötü isteklerinden alıkoyduysa, işte cennet onun varacağı yerin ta kendisidir" ayeti üzerinde düşününce, Allahu Tealâ'nın sözlerinin hak olduğunu anladım ve var gücümle nefisle mücadeleye başlayıp, Allah'a itaat üzere olmasını sağladım ![]() - Üçüncüsü? - İnsanlara bakınca, herkesin elindeki kıymetli şeyi koruduğunu gördüm ![]() ![]() ![]() - Dördüncüsü? - İnsanlara bakınca, herkesin mala, soya-sopa önem verdiğini ama bunların boş şeyler olduğunu gördüm ![]() ![]() - Beşincisi? - Yine insanlara bakınca, birbirlerini çekiştirdiklerini, birbirlerine bela olduklarını, bunların hepsinin kaynağının da haset olduğunu gördüm derken, Aziz ve Celil Allah'ın: "Dünya hayatında onların geçimliklerini bile aralarında" ayeti üzerinde düşününce hasetçiliği bıraktım ![]() ![]() - Altıncısı? - İnsanlara bakınca, birbirine saldırıp dövüştüklerini gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Yedincisi? - Yine şu insanlara bakınca, her birinin bir lokma için alçaldığını, helâl olmayan yollara başvurduğunu gördüm ![]() - Sekizincisi? - Halka bakınca, her birinin bir yaratılmış bir varlığa; kiminin tarlasına, kiminin ticaretine, kiminin sanatına, kiminin vücudunun sağlıklı oluşuna güvendiğini, kısaca herkesin kendisi gibi bir faniye sırtını dayadığını gördüm ![]() ![]() Öğrencisinin bu arifane cevaplarını duyan Şakik: - Hatem, Allah seni başarıya ulaştırsın! Ben Tevrat, İncil, Zebur ve yüce Kur'an'da değinilen ilimleri düşündüm, gördüm ki bütün hayır çeşitleri bu sekiz mesele çevresinde dönüp dolaşmakta ![]() ![]() İhyau Ulum’id-din |
![]() |
![]() |
|