07-12-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
: İhtiyar Ve Salih Anam Babam Yanımdadır.
: İhtiyar ve salih anam babam yanımdadır Ancak sıkıntıları çok fazla Ayrı bir ev tutsam uygun olur mu?
Sual: İhtiyar ve salih anam babam yanımdadır Ancak sıkıntıları çok fazla Ayrı bir ev tutsam uygun olur mu?
CEVAP
İster yanınızda kalsın, ister ayrı ev tutun, ama onların rızalarını almaya çalışın Onlara bakmak, ihtiyaçlarını karşılamak iyidir ancak hazine bu değildir Hazine onların rızasını duasını kazanmaktır Aynı niyetle, kayınvalide ve kayınpederinize de öyle davranın Yani karı koca, anne ve babalarınıza iyilik edin, dualarını rızalarını alın, bu fırsatı kaçırmayın Çünkü salih ana babanın rızasını almak önemlidir Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Yanında adım anıldığı halde bana salevat getirmeyen kişinin burnu yere sürtülsün Ramazana erişip de günahları bağışlanmayan kişinin burnu yere sürtülsün Ana ve babası, yanında ihtiyarladığı halde onları razı ederek Cennete giremeyen kimsenin burnu yere sürtülsün ) [Tirmizi, İ Ahmed]
Sual: Yaşlanmasına rağmen babam namaz kılmıyor, annem açık geziyor Bunları zorlayabilir miyim?
CEVAP
Ana baba zorlanmaz Ana babası günah işleyen çocuk, bunlara bir kere nasihat eder Kabul etmezlerse, susar Onlara dua eder
Sual: Babam ölünce annem biriyle evlendi Bana yardım et diyor Anneme yardıma mecbur muyum?
CEVAP
Kocası zengin olan kadın, oğlundan nafaka isteyemez Oğlu ona yardım etmeye mecbur değildir Ancak ana baba zengin de olsalar onlara hizmet ve yardım etmeli, rızalarını almaya çalışmalı
Sual: Babam, evlenmeme yardımcı olmuyor Halbuki bir hadis-i şerifte baba oğlunu evlendirmeye mecburmuş Babamın benim evlenmeme yardımcı olması gerekmez mi?
CEVAP
Baba zengin oğlunu evlendirmeye mecbur değildir Ama fakir olan oğlunu evlendirmesi vaciptir
Hadis-i şerifte buyuruluyor ki:
(Babanın evladına güzel isim vermesi, dinini öğretmesi ve vakti gelince de evlendirmesi, evladın babası üzerindeki haklarındandır ) [Hâkim]
|
|
|