|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
adabına, anne, babanın, çocuklarının, girmesinde, göre, islâm, nelere, odalarına, yatak |
![]() |
İslam Adabına Göre, Anne Ve Babanın Yatak Odalarına Çocuklarının Girmesinde Nelere Di |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İslam Adabına Göre, Anne Ve Babanın Yatak Odalarına Çocuklarının Girmesinde Nelere Diİslam adabına göre, anne ve babanın yatak odalarına çocuklarının girmesinde nelere dikkat edilmelidir? Yazar: Mehmet Paksu, Evdeki çocuklar, yaşları itibariyle erginlik çağına girenler ve girmeyenler olmak üzere ikiye ayrıldığı gibi; küçük yaşta olanlar da, iyiye kötüye, hayra şerre aklı erenler ve ermeyenler olarak ayrı bir tasnife tabi tutulabilirler ![]() Bu meseleye esas teşkil eden şaşmaz ölçü Nur Suresinin 58 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Çocuklarınız büluğ çağına erdiklerinde, kendilerinden önceki büyüklerin izin istemeleri gibi, bu üç vaktin dışında yanınıza girmek için izin istesinler ![]() ![]() ![]() Ayet-i kerimede tasnife tabi tutulan üç vakitten sabah namazı öncesi, yataktan kalkıp giyinme zamanıdır; öğle vakti, bilhassa sıcak memleketlerde kaylule adı verilen gündüz uykusu zamanıdır; yatsı namazı sonrası ise, yatmak için soyunulduğu zamandır ![]() Demek ki, anne, baba hem büyük çocuklarından, hem de karı koca münasebetlerine aklı erebilecek yaşa gelen çocuklarından ayrı bir odada yatarlar ![]() ![]() Büyük çocukların anne, babalarıyla olan münasebetlerine gelince; bu hususa şu hadis-i şerif ışık tutmaktadır: Ata bin Yesar anlatıyor: Resulullaha (a ![]() ![]() ![]() “Ya Resulallah, annemin yanına girerken izin isteyeyim mi?” “Evet” cevabını verince, o zat tekrar, “Ama ben onunla beraber evde oturuyorum” dedi ![]() Resulullah ise, “Ondan izin iste” buyurdu ![]() O zat, “Ben onun hizmetini görüyorum” deyince, Resulullah, “Annenden izin iste, onu çıplak olarak görmek hoşuna gider mi?” diye sordu ![]() O zat, “Hayır” dedi ![]() Bunun üzerine Resulullah, “Öyle ise her seferinde yanına girerken annenden izin iste buyurdu ![]() Evet, mesele ayet ve hadislerde özetle böyle yer alıyor ![]() ![]() Kaynak: Mehmed Paksu Çağın Getirdiği Sorular |
![]() |
![]() |
|