![]() |
Askerlik Anısı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Askerlik AnısıAskerliğin Türk insanında ayrı bir yeri vardır ![]() Bizler için askerlik vatan ,namus borcudur, askerde iken,devamlı şafak sayılır ve sivilliğin özlemi çekilir,her fırsatta da sivillik yaşantısı dile getirilir ![]() Gel tezkere gel,sevgili,nışanlı anne lafı hiç dillerden düşmez ![]() Askerlik bittikten sonra işti,evlilikti derken,her ortamda askerlik anıları bir ömür boyu ballandıra ballandıra anlatılmaya başlanır ve anlata anlata da bitmez ![]() İster elli yaşında,ister yetmiş yaşında ol,o günler daha dün gibi hatırlanır ve anlatılırken de yaşanır ![]() Bölük komutanından tut da,tertib'in,alt devrenin,üst devrenin bütün isimleri akılda tutulur ve asla unutulmaz,silah arkadaşı olmak ömür boyu geçerlidir ![]() Asker arkadaşının yeri ve statüsü çok farklıdır,o kimse ile değişilmez,görüşmeseler bile yıllarca anılarda kalır ![]() Yaş kaç olursa olsun çaktırmadan askerlik resimlerine bir bahane bulunup sık,sık bakılır ![]() Bazıları asker resimlerini,çerçeveletip evin oturma odasının duvarına gururla takar,çay içilirken veya televizyon seyrederken,kaçamak gözler devamlı asker resmine takılır ![]() Taşıdığı silahın künyesini,bir çırpıda,sular seller gibi ezbere söylenir ![]() Tabi ki bu askerlik anıları da,avcıların ki gibi ister karavana at,istersen dolu at,yani atış serbesttir ![]() Yeter ki atmasını ve dinletmesini bil,mantığı geçerlidir ![]() Bir gün yine bir arkadaş meclisinde,muhabbet ederken,laf döndü dolaştı askerliğe geldi ![]() Hüseyin arkadaşımız sazı bir aldı eline,pir aldı;çal Allah çal,sıra bize gelsin diye dört gözle bekliyoruz ama nafile,sazı elinden bırakmaya hiç niyeti yok ![]() " Fi tarihinde İzmir'de askerdeyim,Yunanla o tarihlerde ortam iyice gerilmiş,ha savaş çıktı ha çıkacak,devamlı alarmlar çalıyor,gece yarılarına kadar eğitimler,anlatmakla olmaz, bir göreceksiniz ve yaşıyacaksınız ![]() Yine öyle bir günde,yanımda tertibim,Adanalı Tekin'le devriyedeyiz,bütün nöbetçilerin denetlemesi bizde,o zamanlar tabi ki çakı gibiyim,şimdi ki bu halime bakıpta sakın aldanmayın ![]() Usulca elini,ceketinin iç cebine soktu ve eski bir cüzdan çıkardı,cüzdanın içerisinden bir fotoğraf çıkarıp masaya atıverdi ve gözleri gözlerimizle tek,tek buluştu ![]() Yüz ifadesi,hadi ne duruyorsunuz baksanıza der gibiydi ![]() Geçmiş gün,yedi veya sekiz kişi idik,fotoğraf elden ele dolaştı ![]() Hüseyin bir sigara yakarak,tepkimizi beklemeye başladı ![]() Siyah beyaz fotoğrafta,elinde tüfek olan bir şahıs vardı ![]() Vay be aslan gibiymişsin lafları arasında,Hüseyin tam havaya girdi ve oturuşunu daha bir fiyakalı olarak,sandalye de düzelti ![]() " İşte o zamanki halimiz,hey gidi günler hey,hayali cihana değer ![]() Neyse uzatmıyalım,nerde kalmıştık? Hah! Tamam O gece devriyeyiz,ama bir sis var,Allah sizi inandırsın,bırakın bir metreyi,yarım metre bile önümüzü göremiyoruz ![]() Yanımdaki Tekin'e dedim ki: Tertip biliyorsun ortalık gergin,Kurt puslu havayı sever aman gözümüzü dört açacağız,hele kulağımızı on açacağız ![]() Tekin'de canavar gibi çocuk,gözü kara attığını vuran,sizin anlıyacağınız delikanlının hasosu ![]() Zaten başkası ile nöbete çıkmazdım,yediğimiz ve içtiğimiz ayrı gitmezdi,kuzu sarması,can ciğerdik ![]() Hemen durumu çakozladı,biz konuşmayı kesip,kulakları diktik,çünkü sisten göz gözü görmüyor ![]() Bir türlü nöbetcileri bulamıyoruz,abi ara Allah ara yoklar,Tertip biz kaybolduk dedim ![]() ![]() ![]() ![]() Saatler geçti,biz haa babam dee babam,hala yürüyoruz,valla bugün gibi aklımda,potinin içinde ayaklarım,cayır cayır yanıyor,birliği bir bulsam,koğuşun önünü öpmezsem ne olayım dedim ![]() Neyse uzatmıyalım ![]() ![]() ![]() Artık ne kadar yürüdüysek,kulağımıza bir sesler gelmeye başladı,sese doğru son gayretle pergelleri açtık ![]() Birden tekinin ağzını kapatıp,kulağına aman tertip sakın panikleme bunlar İtalyan,İtalyanca konuşuyorlar dedim ![]() Hemen yere tam siper yattık,alçak sürünme yaparak,sese doğru ilerlemeye başladık ![]() Bu arada hemen,bizim kırıkkale'nin ucuna da kasaturayı takmayı ihmal etmedik ![]() Neyse bir ateşin başında üç tane İtalyan çökmüş,şarap içiyorlar,kafaları mis, o biçim zom olmuşlar,üzerlerinde de üniforma var ![]() Tekin'in yine kulağına fısıldadım,Anamız bizi bu günler için doğurdu ve vatan bizden hizmet bekliyor ![]() İşte o gün bu gündür,baskın basanındır,tertip var mısın dedim? Verdiği cevap hala kulaklarımda,ölmek var,dönmek yok dedi ![]() ![]() Tekin'de öbürüne o da saf dışı kaldı hemen ateşin başındakine ikimiz birden gırtlağına süngüyü dayadık;abi ateş edemiyoruz,silah sesini öbürleri duymasınlar diye ![]() Neyse uzatmıyalım,İtalyan başladı ağlamaya benim potinleri yalıyor,Türko Türko diyor,başka bir şey söylemiyor ![]() Kasaturayı birazcık gırtlağına bastırıverdim,başladı bülbül gibi ötmeye,burası neresi lan dedim? Girit adası demez mi! Şaşırdım kaldım!demek ki biz o kadar yolu yürümüşüz ![]() Neyse iki yüz metre ilerde,koğuşları varmış ve bu çapulcular da nöbetçiymiş ![]() Hemen bunları sosis gibi bağladık,Tekin'de ayaklarından potinlerini çıkartıp denize attı;sonra da çoraplarını çıkarıp ağızlarına teptik,bağırmasınlar diye ![]() Abi koğuşun yolunu tuttuk,içeri girmeden,bir süre sesleri dinledik,horultulardan başka ses yok,daldık içeri,tokatı basıp uyandırıyoruz,sonrada silahı burnuna dayıyoruz,bu şekildehepsini esir aldık ![]() Alayı donla,tek sıra halinde birbirlerine bağladık ![]() Ver elini İzmir,yürü Allah yürü;akşam tam güneş batarken,nizamiyeye vardık ![]() Nizamiyedeki nöbetçiler o kalabalığı görünce paniklemişler,tam siper yatıp,bize dur kimdir o çekiyorlar,hemen öne çıktım beni görünce nizamiyenin kapısını iteleyip açtılar ![]() Onlara ayak üstü,olayı kısaca anlatıp,kararğah'a dogru ilerlemeye başladık ![]() Komutanlarımıza nizamiyedekiler telefonla olayı haber vermişler ![]() Bütün birlik safta sıraya dizilmiş,bir yandan da bando çalıyor,abi duygulandım,başladım ağlamaya yirmi dört tane İtalyan'ı esir almışız,Tekin'e baktım o da ağlıyor,Herkes selam durmuş,bizde önlerinden selam vaziyetinde tören adım geçerek,komutanın önüne gelince esas duruşu gösterip,bir kısa künye,bir uzun künye ![]() ![]() ![]() Azizim birlikte çıt çıkmıyor ![]() ![]() Komutan bizi anlımızdan öptü ve arkasından bir alkış koptu,sonrada bizi omuzlara aldılar ![]() Tabi bir hafta sonra,bize madalya ve on beş gün mükafat izni ![]() Yaa işte,bizimde başımızdan böyle basit bir olay geçti ![]() Hüseyin'in askerlik anısı bitmişt,bitmesine de,bende bu arada resmen kafayı yedim ![]() ![]() ![]() Şuna arkadaş,bu kadarda atılmaz ki,diye söyleyim diye,içimden geçirdim ve son anda vaz geçtim,aklıma atış serbest geldi ![]() ![]() ![]() İtalyanları ve İtalyancayı geçtimde,Girit adasına nasıl yürüyerek gittiğini hep merak ederim,ama bir daha bu askerlik anısını anlatırsa ,benden günah gitti,denizin üstünde Musa peygamber gibi nasıl yürüdüğünü s o r a c a m ![]() ![]() ![]() Hüseyine helal olsun,hepimizi saatlerce dinletti yaa ![]() ![]() ![]() Cengiz Damar |
![]() |
![]() |
|