![]() |
Laz Bakkal |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Laz BakkalTutkulu insanım ![]() Kendimi bildim bileli böyleyim ![]() 1980 Ankara'sında, 5 aydır en büyük tutkum sigara ![]() Yıllar önce, günde iki paket içerdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anladım ki bende sigara yeniden başlıyor ![]() Garip, tehlikeli bir sevdaya düşmezden önceki bir tedirginlik, ürkeklik vardı ilkin içimde ![]() Kendi kendime: “Bir sigara yakmakla başlamaz bu iş ![]() ![]() ![]() ![]() Korktuğum başıma geldi ![]() Gene eskisi gibi her an, gece uyandığımda bile arar oldum onu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eskiden herhangi bir büfeden, bakkaldan kolaylıkla bulabilirdim sigaramı ![]() Dediğim gibi, zaman değişmişti ![]() ![]() ![]() Yeniden kanıma girmişti sigara ![]() ![]() Oturduğum evin karşısında bir laz bakkal vardı ![]() ![]() Çoğunluk bir paket de yetmiyordu bana ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gizlice iki paket veriyordu bana ![]() ![]() ![]() Sigaralarımı alır almaz fırlıyordum dükkandan dışarıya ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu laz bakkal, elli-ellibeş yaşlarında vardı ![]() ![]() Evli barklı adamdı ![]() ![]() ![]() ![]() Laz bakkalın dükkanı genişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bana sigarayı veren adamdı ![]() ![]() ![]() Her sabah dükkanındaydım ![]() ![]() Laz bakkal tutkumu anlamıştı ![]() Sigara paketini verirken bana, bazen oyun yapıyor, paketi birden geri çekiveriyor, kuş sesi ile cilveli cilveli gülüyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Beklemek zor” dedi birgün ![]() “Evet,” dedim ![]() Az konuşurduk ![]() Nedense aklıma hiç başka bir bakkaldan sigara aramak gelmiyordu ![]() Zaten hiç bir bakkal yabancıya sigara vermiyor; ya da sabahleyin, sigara gelir gelmez gerçekten bitiveriyordu ![]() Laz bakkal, bir süre sonra, sanki giyimine özen göstermeye başladı, sanki saçları daha bir iyi taranmış oluyordu ![]() ![]() ![]() Kolluklarını çıkartmıştı ![]() ![]() Artık, iki paket birden vermez olmuştu sigarayı bana ![]() ![]() ![]() “Seviyorsun sigarayı,” dedi ![]() “Evet,” dedim ![]() Sigarayı elime verirken, eski nasırlı elini de elime değdirivermişti ![]() ![]() ![]() O gün, hiç dikkatimi çekmedi bu olay ![]() Mutluydum ![]() Şu günlerde kimseler sigara bulamazken, ben her sabah bir paket sigaramı alıyordum ![]() ![]() ![]() Saçlarıma güneş ışığının vurduğu bir başka sabah, Iaz bakkal dükkanının derinliklerinde, anlaşılması güç bir sesle: “Sen daha iyi sigaralar içmelisin,” dedi ![]() Hiç ses çıkartmadım ![]() ![]() Bir süre sonra, bir başka olay dikkatimi çekti: Laz bakkal kasanın altındaki bir paket sigaramı bana vermezden önce, zaman geçiriyor, konuşmak istiyordu benimle ![]() Laz bakkala hiç bir duygu duymuyordum ![]() ![]() ![]() ![]() Bir bayram sabahı; sigarasız kalmış, evin içinde fırdönerken kapı calındı ![]() “Bayram misafiridir,” diye kapıyı açtığımda, karşımda laz bakkalı gördüm ![]() Siyah takım bir elbise giymişti; saçları ve ayakkabıları parlatılmıştı, boynunda tilki grisi bir kravat vardı ![]() Kolonya sürünmüştü ![]() Baktım ![]() Elinde bir paket sigara tutuyordu ![]() Elimi sıktı, içeriye girdi ![]() Ben de ardından girdim; o gitti, salonda başköşeye oturdu ![]() Paketi açıp, ona bir sigara ikram ettim ![]() Teşekkür etti: “Ben kullanmıyorum,” dedi ![]() Ben, paketten bir sigara yaktım, Iaz bakkalın karşısına oturdum ![]() ![]() ![]() İyice bir baktım da, adeta bir müdür havası bile vardı onda ![]() ![]() ![]() Ona kahve yaptım ![]() ![]() ![]() O, çok rahattı ![]() “Seni arada görmek istiyorum,” dedi bana ![]() Şaşırdım ![]() “Her gün görüyorsunuz ya,” dedim ![]() “Öyle görmek değil,” dedi o; aynı sakin sesi ile ![]() “Beraber biryerlere gitmemizi, gezmemizi istiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() “Olamaz!” dedim ![]() Ağzımdan öyle çıktı birden ![]() “Niçin?” dedi o ![]() Bu bir soru değildi ![]() “Niçin olmasın?” diye devam etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Sen bakkalsın yahu, köşedeki bakkalsın ![]() ![]() Deseydim de, çok anlamsız ve gülünç olurdu bu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Olur,” dedi o ![]() Kibarca elimi sıktı ![]() ![]() İki gün sonra, Devlet Konser Salonu'nda bir konser vardı, Şef Macardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Yahu, o kont gibi adamı nereden buldun? Milyoner mi? Senatöre benziyor ![]() ![]() ![]() ![]() “Eski bir dost,” dedim ![]() ![]() Üç-dört gün sonra, Amerikalı yönetmen Francis Ford Coppolla'nın bir filmi gelmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Başroldeki çocuğu beğeniyor musun?” diye sordu ![]() “Hayır,” dedim ![]() Her seferinde yaptığı gibi, akşam kapımda bıraktı beni ![]() ![]() “O naip kılıklı bey kimdi yanındaki? O ne ağırbaşlı, soylu adam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Eski bir dost ![]() ![]() Herkes merak eder olmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() Çıkarken paltomu tuttu ![]() Bana arabanın kapısını açarken görmüşler ![]() “Yahu, fabrikatör mü, Hariciyeci mi, hoş adam ![]() ![]() ![]() ![]() Bir başka gece, operada hemen hemen en ön sıralardaydık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eve bıraktı beni ![]() Birkaç arkadaş: “Sessiz, büyülü, güclü bir adam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birkaç kişi de, “Galiba Sorbonne'dan bir profesör,” diyorlarmış ![]() Kulağıma geldi ![]() ![]() Laz bakkal çok az konuşuyor, her şeyi izliyordu ![]() ![]() Terzi Milaslı'ya bir de gala geceleri için kuyruklu frak diktirmişti ![]() Yavaş yavaş anlıyordum ki, Motzart'ı seviyor, kovboy filimlerinde çocuksulaşıyor, gittiğimiz Rock konserlerinde basbayağı gülümsüyordu ![]() Bir tek cazz'ı sevemedi ![]() ![]() <<Beni biraz yordu bu,>> dedi ![]() Fransız Kültür'ün ve İtalyan Kültür'ün sinema kulüplerine de üyelik kartı çıkartmıştık ![]() ![]() ![]() ![]() Roberto Rossellini'nin “Stromboli”si ikimizi de çok etkiledi ![]() ![]() ![]() Öyle anladım ![]() Antonioni'nin “La Notte” adlı unutulmaz yapıtını izlediğimizde, laz bakkal filimdeki o garip bunalımı sanırım tam bağrında duydu ![]() Alain Resnais'nin “Hiroşima Sevgilim” filmini izlerken de elini bir süre şakağına koydu ![]() Sanırım Fellini'yi de seviyordu ![]() Saygısı ve ilgisi sonsuzdu bana ![]() ![]() Bir iki kez sergi acılışlarında da gittik ![]() O, soylu görünümü ve sessizliği ile herkesi büyülüyordu ![]() Bir gece, Brecht seyrederken çok heyecanlandı ![]() ![]() Kokteyllerde geçkince kadınların elini zarif bir hareketle öperdi ![]() Yavaş yavaş anlıyordum ki, para önemli değildi onun için ![]() ![]() ![]() Onu benim elimden almaya calışan kadınlar da oldu ![]() ![]() ![]() ![]() Kış gelmişti ![]() Laz bakkal geceleri siyah bir şapka ve beyaz eldivenler giyiyordu artık ![]() Herkes parmak ısırır olmuştu, bu ince, esrarengiz, kültürlü adama ![]() Kimdi bu? Neyin nesiydi? Gözleri değişikti; Kırımlı bir bey miydi? Acaba Beyaz Rus muydu? Ben susuyordum ![]() Hep yanımda olup, bu hiç bilmediği, duymadığı, görmediği olayları büyük bir dikkatle, içercesine izlemek mutlu ediyordu onu ![]() Benimle de az konuşurdu ![]() Bazı zaman düşünürdüm de, sanki sürgünden dönmüş eski bir soylu gibiydi gerçekten ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yanılmamışım ![]() Kuğulu Parkta, puslu bir sabah zamanı yalnız başıma dolaşırken, bir sigara karaborsacısı yaklaştı yanıma ![]() Kıvırcık saçlı, çok genç bir delikanlıydı bu ![]() ![]() Sigaram vardı ya, laf olsun diye; elimde bolca bulunsun diye aldım bir paket ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir an yüzü karardı ![]() Çok kızdığını hemen anladım ![]() O sırada şef garson yanımıza gelmiş, başka bir arzumuz olup olmadığını soruyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O gece suskun suskun bıraktı beni eve ![]() Ertesi sabah gene Kuğulu Parka gittim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gözleri taş gibiydi ![]() İşte o sabah vakti ![]() ![]() Parkın ayrı kapılarından koşarak çıktık ![]() Demek kıskanmıştı beni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Bak, tüm kuralları biliyorum ![]() Tıpkı bir soylu gibi ![]() Şerefim var ![]() Aldatma beni ![]() “Çünkü seni seviyorum,” dedi ![]() Sonra gözlüklerini düzeltip, salona girenleri izledi ![]() “Peki,” dedim ona ![]() Oyun bitince, kürkümü tuttu ![]() ![]() ![]() Tüm eş dost sorup duruyordu: “Kim bu Hiro Hito'ya benzeyen adam? Bir diplomat mı? Danıştaydan mı? Yoksa orkestra şefi mi? Kim bu?” “Eski bir dost,” dedim ![]() “Sizler gibi ![]() ![]() ![]() Nazlı Eray |
![]() |
![]() |
|