![]() |
Tamahkar Menekşe |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tamahkar MenekşeTAMAHKÂR MENEKŞE Küçük bir bahçede, bitkiler arasında sessiz sedasız yaşayan hoş kokulu bir menekşe vardı ![]() Bir sabah başını kaldırıp çevresine baktı ![]() ![]() Menekşe mavi ağzını açtı, inleyerek, "Çiçekler içinde hiç saygınlığım yok! Tabiat beni küçük, çaresiz bir biçimde var etmiş; yere yapışık yaşıyor, boyumu göğün maviliğine uzatamıyorum, yüzümü güllerin yaptığı gibi güneşe çeviremiyorum!" dedi ![]() Gül, komşusu menekşeyi duydu, şen ve parlak bir kahkaha attıktan sonra: "Ne kafasız bir çiçeksin sen! dedi, değerini bilmediğin nimetlerin içindesin ![]() ![]() ![]() Menekşe hüzünle seslendi: "Benim istediklerimi elde etmiş olduğun için beni teselli ediyorsun ey gül! Büyük olduğun için güzel sözlerle benim küçüklüğümü örtüyorsun ![]() ![]() ![]() ![]() Tabiat çiçeklerin bu konuşmaları işitti, çok şaşırdı, sesini yükselterek: "Sana ne oldu menekşe kızım? dedi, ben seni alçakgönüllülüğünle hoş, küçüklüğünle sevimli, boynubüküklüğünle soylu bulurdum ![]() ![]() Menekşe, yardım ve merhamet isteğiyle dolu sesiyle yalvardı tabiata: "Yüce, merhametli annem, kalbimdeki bütün arzuyla bir günlüğüne de olsa beni bir gül yapmanı istiyorum ![]() Tabiat da ona: "Sen ne istediğini bilmiyorsun, görünen büyüklüğün ardındaki gizli belalardan haberin yok ![]() ![]() ![]() Menekşe dileğinde direndi: "Razıyım, menekşe varlığımı uzun boylu, başı dik bir güle dönüştür ![]() ![]() Tabiat, sihirli parmaklarını uzattı, menekşenin köklerine dokundu ![]() ![]() O günün ikindisi geldiğinde gökyüzü bir fırtınayı gizleyen kara bulutlarla kaplandı, sonra şimşek çaktı, gök gürledi ve bu bahçelere yağmurlardan ve yellerden oluşan korkunç bir orduyla saldırmaya başladı ![]() ![]() Fırtına geçip bulutlar açıldığında menekşe kızlardan birisi başını kaldırdı, bahçenin haline baktı ve mutlulukla gülümsedi ![]() Öbür menekşe: "Biz toprağa yapışığız ama fırtınaların öfkesinden de kurtuluyoruz ![]() ![]() O sırada menekşelerin kraliçesi, kendilerine yakın bir yerde daha dün menekşe olan gülü gördü ![]() ![]() Kraliçe doğruldu, yapraklarını uzattı ve arkadaşlarına seslendi: "Bakın ve ibret alın ey kızlarım! Arzuların yoldan çıkardığı, kibir yüzünden güle dönüşmüş, sonra da yerle bir olmuş şu menekşeye bakın ![]() ![]() Çayırda ölmek üzere olan gül, son gücünü toplayıp kesik kesik şöyle dedi: "Şimdi dinleyin ey tekdüze yaşayan cahiller, ey fırtınalardan boralardan korkanlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gül bir an sustu, sonra kıvanç ve üstünlük dolu bir sesle ekledi: "Ben bir süre kraliçe gibi yaşadım ![]() ![]() Sonra boynunu büktü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gül yapraklarını kapadı, hafifçe titredi ![]() ![]() Halil Cibran |
![]() |
![]() |
|