![]() |
Çalışan Bir Annenin Acı Bir Hikayesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çalışan Bir Annenin Acı Bir HikayesiMart ayi gelmisti ama kizim hala okumaya gecmemisti ![]() Odevlerini yapmamak icin bir suru bahane buluyordu ![]() ilgileniyor, calisma sevki kazanmasi icin cabaliyordum ![]() gelisme yoktu ![]() gibiydi ![]() hicbirinin ise yaramadigini gordukce panigim artiyordu ![]() Kizimdan bir yas kucuk oglum ve henuz yedi aylik bebegimden calabildigim her dakikayi kizima ayiriyor, ancak ogretmeniyle her konustugumda buyuk bir dus kirikligi ile eve donuyordum ![]() geri zekali mi' diye dusundugum oluyor, bu dusunceler yuzunden beynimin zonklamasini gecirmek icin iki, uc tane agri kesici almak zorunda kaliyordum ![]() O soguk mart aksaminda, sonmeye yuz tutmus sobanin yaninda, kizima heceleri sokturebilmek icin ugrasirken, onun ilgisizligi kalan son sabrimi da tuketti ![]() silktim ve minicik yanagina hatirladikca utandigim' bir tokat attim ![]() Yanagi kipkirmizi oldu ![]() ![]() dudaklarini surekli bukuyor, bakislari kalbimin otelerine dogru ok gibi ilerliyordu ![]() Sessizligi bozan ben oldum ![]() "Neden? Nazlihan neden? Nicin okumayi ogrenmek icin gayret gostermiyorsun? Sen aptal degilsin ![]() davranilmasina izin veriyorsun?" Bir an durdu, sonra sesinin butun yirticiligi ve kiniyle, "Cunku ben okumak istemiyorum" diye haykirdi ![]() ![]() tahsil yapip, iyi bir gelecegi olacagini dusledim biricik kizim, benim, ben ogretmen Emine Ozgenc'in kizi "Okumak istemiyorum" diye bagiriyordu ![]() Hayal kirikligi ve saskinlik icerisinde "Neden?" diye sorabildim ![]() "Cunku ben senin gibi okuyup, ogretmen olup, cocuklarimi evde yalniz birakip ise gitmeyecegim, Calismayacagim, Ben ! sadece anne olacagim ![]() Kizim konusmuyor, adeta beni tokatliyordu ![]() karariyor, bu sozlerin gercekten kizima mi ait oldugunu anlamaya calisiyordum ![]() soyluyordu ![]() dusundum ![]() aci bir film oynamaya basladi ![]() cikisimda hic bitmeyecegini dusundugum yokusun basindaki bir turlu isitamadigim evi hatirladim ![]() 12 Eylul sonrasi, esimin (bircok insana yapildigi gibi) hic anlayamadigim bir tarzda ve sebepsizce tutuklanip cezaevine goturulusu ![]() baslamayisi ![]() ettikten sonra bile anlamadigim mahkemeler ![]() oglumu Samsun'a, anneme birakmam ![]() masraflarini karsilayama! digim icin, iki yasindaki kizimi her gun calistigim liseye goturusum ![]() koltuklarda uyuyusu ![]() ziliyle yavrumun firlayip koltuklara oturusu ![]() cagirip, "Bak Emine Hanim, biliyorum zor durumdasin ama seni goren herkes cocugunu okula getirmeye basladi ![]() ![]() kizini okula getirme" deyisi ![]() koskoca, o sopsoguk evde, yalniz basina birakip, donene kadar kizimi korumasi icin Allah'a yalvarislarim ![]() biraktigim su bardaklari ve yiyecekler ![]() bir kosede battaniyenin altinda buzusmus bulusum ![]() "Yavrum, iyi misin? Korktun mu?" diye sorunca, "Korktum, agladim, agladim, yoruldum, sustum, sonra yine agladim" diyerek boynuma sarilisi ![]() ![]() turlu filmin sonu gelmiyordu ![]() Nisan sonlarina dogru bir ogle paydosunda eve gelmis ve zili calmak zorunda kalmistim ![]() O sabah telasla cikarken anahtari evde unutmustum ![]() etmemistim ![]() ![]() ![]() ![]() Acmadigi gibi sesinin butun gucuyle "Anne" diyerek agliyordu ![]() annenim, ac kapiyi" dedikce o "Hayir sen annem degilsin ![]() kurtsun ![]() ![]() inandiramadim ![]() ![]() minik yavrum korkuyor ve agliyordu ![]() edememistim ![]() Yapacagim tek sey vardi ![]() ![]() kiracak gucum yoktu ![]() ![]() yavrum feryat figan agliyordu ![]() ![]() Kapiyi acan komsuma bir yandan olaylari anlatiyor, bir yandan balkona dogru kosuyordum ![]() kattaki evimin balkonuna ulastim ![]() kadin, bir sandalye yardimiyla nasil olup uc metrelik tirmanisi gerceklestirerek, ucuncu kattaki evimin balkonuna ulastim ![]() anlamis degilim ![]() ![]() kapisi pek saglam olmadigindan, kilidi kolayca acip iceri kostum ![]() kapinin dibine oturmus, basini bacaklarinin arasina sikistirmis agliyordu ![]() ![]() ![]() ![]() karisti ![]() ![]() yiyecekti" diyebiliyordu ![]() ![]() Mudurun ikazina ragmen kizimi sinifima goturdum ![]() sonra mudur tarafindan azarlandim ama hic cevap vermedim ![]() pinarlarimda iki damla yas belirdi ![]() dilemesine sebep oldu ![]() Evet bu aci film bitecek gibi degil ![]() ![]() "Ben okumayacagim ![]() ![]() sanki beni tokatliyordu ![]() duydugu rahatsizligi bu sozlerle haykiriyordu yuzume ![]() hicbir aninda boylesine bir aci yasamamistim ![]() bellegimi boylesine hirpalamamisti ![]() Kizimin kestane rengi saclarini oksadim ![]() optum ![]() ![]() acilari silmek istiyordum ![]() ![]() nasil? ![]() ![]() Oglece ne kadar kaldik bilemiyorum ![]() ![]() "Kizim, her okuyan kadin calismak zorunda degildir ![]() olmak istiyorsun ![]() ![]() okursan, bilgili olursan, iyi bir anne olabilirsin ![]() degilsin ki ![]() ogretirsin" diye devam eden bircok ! cumle siraladim pes pese ![]() olmus gorunuyordu ![]() Ali kitabini okurken buldum ![]() fakat israrla herkesten saklamisti ![]() Ogretmeni saskindi ![]() ilerleme kaydedebilir?" diye soruyordu ![]() anlasilmasi oyle guctu ki ![]() ![]() ![]() sorunun cevabini ancak ben ve Nazlihan anlayabilirdik ![]() Simdi kizim, Gazi Universitesi'nde isletme okuyor ![]() okuyup, yazdigi gibi iyi derecede Ingilizce de biliyor ![]() kadinin hangi sartlarda olursa olsun calismasi ve ekonomik ozgurlugunu elde etmesi gerektigine inaniyor ![]() firsatta "Canim annem diye sarilip yanaklarimdan opuyor ![]() daha once "o utandigim tokatla" kizart tigim yanagindan opmeye ozen gosteriyorum ![]() Emine Ozgenc |
![]() |
![]() |
|