![]() |
Aşk Üzerine Söylenmiş |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aşk Üzerine SöylenmişAristo: "Sevmek acı çekmektir, sevmemek ölmek ![]() Augustinus: "Sevgi ruhun güzelliğidir ![]() Franz Xaver Von Baader: "Özgürlük aşk değildir, yalnız aşkın kapısıdır ![]() François Bacon: "Büyük insanlarda, liyakat sahibi olanların kendilerini budalaca aşka kaptırdıkları görülmez ![]() Bailey: "Aşk dünyanın en tatlı mutluluğu ile en derin acısından yaratılmıştır" Balzac: "Aşk yaşamında kadın, ancak hünerli bir çalgıcının elinde dile gelen bir lir gibidir ![]() Basta: "Erkek az fakat sık sever, kadın ise çok ancak bir kez sever" Jeremy Bentham: "Aşk hazzı, dostlukla duyu hazlarından yoğrulmuştur" Bulor: "Aşk cennetin dilinden bize kalan tek andır" Antoine Bret: "Aşkın ilk soluğu mantığın son soluğudur" Jacob Boehme: "İstek, hareket/genişleme, yön veren tezlere bilgelik eklendiğinde aşk olur" La Cordaire: "Aşk her şeyin başlangıcı, ortası ve sonudur" Dante: "Geniş varlık denizinin her yanında geniş bir aşk akışı vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eugene Delacroix: "Aşkı anlatabilmek için yeryüzünde var olan dillerden başka bir dil ister" Descartes: "Bir şey kendimiz için iyi, yani uygun gibi sunulmuşsa ona karşı aşk duyarız ![]() Duclos: "Aşk bıkılmayandır ![]() ![]() ![]() ![]() Epiktet: ?Hareket etmenin nedeni 'istek' ve 'sevmektir', bu ise düşünmektir ![]() tutkudur ![]() Epikür: "Bilge olan evlenmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Douglas Ferrola: "Aşk kızamığa benzer, insan ne kadar geç yakalanırsa o kadar ağır geçer" Faulkner: ?Aşkı kitaplara soktukları iyi oldu, yoksa belki de başka yerde yaşayamayacaktı ![]() Fenelon: "Sevmeden yaşamak yaşamak değildir ![]() ![]() Feuerbach: "Varlık sezginin, duyunun ve aşkın bir sırrıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Costance Foster: "Sevgi bizi zamanın yıkımından koruyan yıkılmaz bir kaledir" François M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Freud: "Yaşam belirtisinin kökeninde duygulanma; duygulanmanın da temeli aşktır" Geraldy: "Erkeğin yaradılışında sevmek yoktu ![]() Geothe: "Sevilenin kusurlarını hoş görmeyen sevmiyor demektir" Efes'li Heraklitos: "Duyu organları akılsız ruhlara hizmet ettikleri zaman kötü tanıklardır ![]() ![]() ![]() ![]() Victor Hugo: "Aşk bir deniz, kadın onun kıyısıdır ![]() Paul Henri D ![]() Holty: "Aşk kulübeyi altından bir saraya benzetir ![]() Albert Hubbart: "Aşk yaşamdır deriz, ancak umutsuz inançsız aşk ölümden beterdir ![]() Konfüçyus: "İnsel erdem, insanlığı sevmekle olanaklıdır ![]() François La Rocheffoucauld: "Tüm duygularımız ve tutkularımız rastlantı ve çıkarın eseridir ve bizim erdem, aşk, karşılık beklemezlik dediğimiz şeyler de hoşgörülerden başka bir şey değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Mevlana: "Bir aşkı başka aşk söndürebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Saçının her telinde ne alemler var; dağıt saçlarını, dünyadan kesildim zaten" Moliere: "Kadınların büyük tutkusu aşkı ilham etmektir ![]() ![]() Montaigne: "Aşk utanma ve çekinmenin olduğu yerde vardır ![]() Mu-Ti: ?Kim başkasını severse kendisi de sevilecektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Newton: "Aşk köprü kurmaktır ![]() ![]() Robert Owen: "İnsana karşı sonsuz bir sevgi ve şefkat duyabilmek için dinsel inançlardan kurtulmak gerekir ![]() Pascal: "Aşk iradenin ereğidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() J ![]() ![]() ![]() Shakespeare: "Değişiklikle karşılaşınca değişen aşk, aşk değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Madame De Scudery: "İnsan sevmeye başladı mı, yaşamaya da başlar ![]() Schiller: "Ey aşk, güzel ve kısasın ![]() ![]() ![]() ![]() Seneca: "Yalnız akıllı bir insan sevmesini bilir ![]() ![]() Stendal: "Aşk, coşku ve tutku olduktan sonra insan hiç sarsılmaz, bunlar olmayınca yaşam neye yarar" Cenap Şehabettin: "Kadın olsun, kitap olsun cildine aldanmayıp içindekilere bakılmalıdır ![]() Mark Twain: "Hiç kimse uzun süre evli kalmadıkça gerçek aşkın ne olduğunu anlayamaz ![]() Voltaire: "Aşk bir tablodur, onu doğa çizmiş ve hayal süslemiştir ![]() ![]() Oscar Wilde: "Erkekler kadınların ilk aşkı, kadınlar da erkeklerin son aşkı olmak ister ![]() Emily BRONTE (Uğultulu Tepeler'de): "Herşey yok olup, O kalsa, benim varlığım gene devam ederdi; herşey kalıp da, O ortadan kaybolsa, evren bana büsbütün yabancı olurdu ![]() Maurico Rosencof: "Bir devrimcinin öne çıkan ilk özelliği, insana olan aşkıdır, sevgisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LATİN ÖZDEYİŞİ: AMOR OMNİBUS IDEM: AŞK HERKES İÇİN BİRDİR LA ROCHEFOUCAULT: "Aşk yalnız bir türlü olur ama birbirinden farklı binbir nüshası vardır" MECNUN: "Kim derse sana aşkta mutluluk var inanma! Fuzuli dese bile şair sözü yalandır" İSPANYOL ATASÖZÜ: Aşk mutluluğu, mutluluk aşkı öldürür Denis de Rougemont: "Mutlu aşkın yazılı tarihi yoktur" İNGİLİZ ATASÖZÜ: Aşk başlangıçta tatlı, sonunda ise acıdır Turgenyev (İlk Aşk'ta): "Ey, kısa ömürlü fırtınalar, gönülden gönüle çağlayan sesler, tertemiz bağlantılar, duygulu, düş dolu ruhlar ![]() ![]() ![]() MEVLANA: "Aşıklık gönül iniltisinden belli olur" İBN HAZM: "Gözkapakları gözyaşı dalgasını savurursa, bil ki gönül yaman bir aşk besliyordur" FISCHER: "Hayatta iki büyük trajedi vardır, sevdiğinizi kaybetmeniz ve sevdiğinizi elde etmeniz" William Blake: "Aşkını anlatmaya yeltenme sakın ![]() ![]() ![]() ![]() Kierkegaard: "İşte sen bana aşkını söylediğin her sefer, zincirlerin şıkırtısını artık duymaz oluyorum: İşte o zaman özgürüm ben, tıpkı göklerde uçan bir kuş gibi sonsuza dek özgürüm ![]() ![]() ![]() Kierkegaard (Baştan çıkarıcının Günlüğü'nde): "Aşk, sohbetle geliştirilemeyecek kadar önemli bir şeydir; erotik durumlarda, konuşmanın bir şey eklemeyeceği kadar büyük anlamlar vardır ![]() ![]() ![]() Shakespeare (Romeo ve Julyet'te): "aşk duyarlı bir şey mi? Öyle kaba, öyle hoyrat ki, acıtır diken gibi ![]() ![]() ![]() Şebnem İşigüzel: "Aşk faşist bir şey, eşitlik yok ama güç var" Fuzuli(Leyla ile Mecnun'da): " ![]() ![]() ![]() Karacaoğlan: "Kötüler zanneder ben yardan geçtim ![]() Afşar Timuçin: "Aşk özeldir, bu yüzden evcilleştiği ve kurumlaştığı zaman, yırtıcı özelliklerini yitirip yüze indiği, toplumsallaştığı zaman erimeye başlar, ödün verdiği yerde artık aşk değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tayfun Aydınoğulları: "Aşkı ilk boyutta, insanda ulaşılmaz olana büyüttüğü duygu birikimi olarak tanımlayabiliriz ![]() ![]() Novalis: "Aşk dilsizdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Balzac(Vadideki Zambak'ta): "Aşktan mı sözediyorsunuz bana! Dostum, bütün zayıf insanlar gibi acımasız olan bu yaratığa beni horgörme hakkını verseydim, nasıl bir cehenneme düşerdim, bir düşünsenize! ![]() ![]() Fransız atasözü: "Aşkla oyun oynanmaz " Fransız atasözü: "Aşk, eşeğe bile dansettirir ![]() TAGORE: "Vurur dalgalarını yüreğim Kıyılarına dünyanın 'Seni seviyorum ![]() ![]() ![]() İmza gözyaşlarımdır ![]() ARABELLA: "Demek sen, yalnız sevmeyi biliyorsun zavallı çocuk! Yaşamayı bilmiyor musun?" F ![]() ![]() MARQUEZ: "Aşk benim tek ideolojimdir" ARABELLA: "Ben ![]() ![]() ![]() ![]() Beni tanımak ve bırakmak! Seni hiçbir güce bırakmazdım ben, ölüme bile, çünkü ben de seninle gelirdim ![]() AŞIK EMRAH: "El çek tabip, el çek yaram üstünden Sen benim derdime deva bilmezsin Sen nasıl tabibsin yoktur ilacın Yaram yürektedir sarabilmezsin" İBN HAZM: "Bu öyle bir hastalıktır ki, hasta zevk alır ![]() ![]() ![]() ![]() MEVLANA: "Zehirdir ancak: Bu zehirden daha güzel, daha hoş bir şerbet yoktur ![]() ![]() IRWIN D ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LATİN ÖZDEYİŞİ: "Aşık olmak ile aklı başında olmak, ancak tanrıya özgüdür" SHAKESPEARE: "Sevgi denen kör gözlü budala, ne yaptın gözlerime: Baksalar da görmez oldular gördüklerini ![]() ![]() ![]() PAUL ELUARD: "Aşk tamamlanmamış insandır" MEVLANA: "Melek aşık oldu mu, mükemmel insan demektir" YUNUS EMRE: "Aşk gelince cümle eksiklikler bitermiş" YUNUS EMRE: "Ne akilem ne divane, gel gör beni aşk neyledi" ANTHONY STORR: "Yeni doğmuş bir bebek dışında, hiç kimse aşık olan birisi kadar saunmasız kalamaz" FAHRETTİN IRAKİ: " ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MARTİNO: "zevkin güzelleştirdiği bir dostluk; dostluğun kemale erişmiş halidir; aşk, bütün organlarımızın iştirak ettiği en mükemmel duygudur ![]() ![]() ![]() ![]() GÜNEL ALTINTAŞ: BİR AŞK YAŞAYAN, BÜTÜN AŞK ROMANLARINI OKUMUŞ GİBİDİR ![]() DESTUTT DE TRACY: ZEVKİN GÜZELLEŞTİRDİĞİ BİR DOSTLUK; DOSTLUĞUN KEMALE ERİŞMİŞ HALİDİR; AŞK, BÜTÜN ORGANLARIMIZIN İŞTİRAK ETTİĞİ EN MÜKEMMEL DUYGUDUR; BÜTÜN MELEKELERİMİZİ KULLANIR, BÜTÜN ARZULARIMIZI TATMİN EDER, BÜTÜN ZEVKLERİMİZİ BİR ARADA TOPLAR; O BİZİM VARLIĞIMIZIN BİR ŞAHESERİDİR ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Aşk Üzerine Söylenmiş |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aşk Üzerine SöylenmişBir gün Delilik yakın dostlarını kahve içmek üzere evine davet etmiş ![]() Herkes gelmiş ![]() ![]() - Saklambaç mi? O da nedir? diye sormuş Merak ![]() - Saklambaç bir oyundur ![]() ![]() Saymayı bitirdiğimde ilk bulacağım kişi benden sonraki ebe olacaktır ![]() ![]() - 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Acelecilik, ilk bulduğu yere kendini atıvermiş ![]() ![]() doğru yönelmiş ![]() Hüzün, saklanacak yer bulamadığından ağlamaya koyulmuş ![]() Kıskançlık, Başarı'nın peşinden giderek yanı başındaki bir kayanın ardına sığınmış ![]() Delilik saymayı sürdürmüş ![]() ![]() ![]() Umutsuzluk, Delilik'in doksan dokuza geldiğini duyduğunda iyiden iyiye umutsuzluğa kapılmış ![]() - YÜZ ! diye haykırmış Delilik, Saklanmayan ebedir, aramaya başlıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlk sobelenen Merak olmuş ![]() ![]() Kararsızlık'ı fark etmiş; üzerine tünemiş olduğu duvarın hangi tarafına saklanacağını düşünmekle meşgulmüş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Herkes yeniden bir araya geldiğinde Merak sormuş: -Aşk nerede? Hiç Aşk'ı gören oldu mu? Delilik, Aşk'ı aramaya koyulmuş ![]() ![]() ![]() Eline geçirdiği bir çalıyla ağacın dallarını, yapraklarını yoklamış ![]() Aniden tiz bir çığlıkla irkilmiş ![]() ![]() ![]() yakarmış Aşk'a kendisini affetmesi için ![]() O kadar üzülmüş ki bir daha hayat boyu yanından ayrılmayacağını bile vaat etmiş ![]() Aşk Sonunda özürleri kabul etmiş ![]() O günden beri Aşk'ın gözü kördür ve Delilik hep yanı başındadır ![]() |
![]() |
![]() |
|