![]() |
Etme Ki Bulmayasın |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Etme Ki BulmayasınHalife Harun Reşit’in bir bahçesi varmış ![]() O bahçesinde de çok sevdiği bir de gül fidanı ![]() ![]() ![]() Bir gün bahçıvanına şöyle demiş: - "Bu fidana gözün gibi bak! Güzel bir gül tomurcuklanıp da açıldığında bana haber ver ![]() Bahçıvan geceleri bile gider, kontrol edermiş fidanı ![]() Bakışlarından bile sakınır, üzerinde titrermiş ![]() Geceleri rüyalarına girdiği bile olurmuş ![]() O da sevmeye başlamış fidanı ![]() Tomurcuklar çıkmaya başlamış ![]() Hele bir tanesi varmış ki, diğerlerinden çok daha güzelmiş ![]() O güzelim tomurcuk açmış ve insanın bakmaya kıyamayacağı kadar güzel bir gül oluvermiş ![]() Bahçıvanın kalbi pır pır atmaya başlamış, içi içine sığmaz olmuş ![]() Hemen gidip halifeye haber vermeliyim, diye düşünürken ![]() ![]() ![]() EYVAH ![]() ![]() ![]() Kuşun birisi o gülün üzerine konup başlamaz mı yapraklarını gagalamaya! Bahçıvan bağırmış kuş kaçsın diye ![]() Yerinden ok gibi de fırlamış ![]() Ama nafile! Mahvolmuş o nadide çiçek ![]() Nasıl haber versin halifeye? Nasıl izah etsin? "Yalan söylemiyorum ya," demiş bahçıvan ![]() "Gider anlatırım durumu olduğu gibi ![]() Varmış Harun Reşit’in huzuruna ![]() ![]() ![]() Anlatmış durumu gözyaşları içinde! Halife büyük bir olgunluk içinde dinlemiş ve tek bir cümle sarf etmiş: - "EDEN BULUR!" Ayrılmış huzurdan bahçıvan ![]() Aradan zaman geçmiş ![]() Bir gün görmüş ki, o kuş bir yılanın ağzında can vermiş aynı bahçenin içinde ![]() "Allah’ım sen ne büyüksün" demiş ve soluğu halifenin yanında almış ![]() Durumu anlatmış ![]() Halifenin dudaklarında yine aynı cümle: - "EDEN BULUR!" Aradan bir süre daha geçmiş ![]() Bahçıvan bahçede yürürken o yılan ayağına dolanmaz mı? Kendisini sokacağından korkan bahçıvan, yılanın kafasını bedeninden ayırıvermiş elindeki kürekle ![]() Gene halifenin yanına koşmuş ![]() Anlatmış durumu ve gene aynı cevabı almış: - "EDEN BULUR!" Eyvah demiş bahçıvan! Edip de bulma sırası bana geldi! Gerçekten de öyle olmuş ![]() Bir zaman sonra, bahçıvan hiç istemeden kendisinden beklenmeyecek kötü bir iş yapmış ![]() Halife de onu cezaya çarptırmış ![]() Çarptırılmış çarptırılmasına, ama gel gelelim bizim bahçıvan yerinde duramaz, zıplar durur, bas bas da bağırırmış ![]() Bir tek şey istermiş ısrarla: Halifeyle acilen görüşmek! Ne dedilerse olmamış ve sonunda çıkarmışlar halifenin huzuruna: - "Sana haksız bir ceza verildiğini mi düşünüyorsun?" demiş halife - "Hayır" demiş bahçıvan ![]() -"Benim derdim o değil ![]() ![]() Onu hatırlatayım dedim ![]() ![]() ETME Kİ; BULMAYASIN ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|