![]() |
İdeallerimin Yıkılış Öyküsü |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İdeallerimin Yıkılış ÖyküsüİDEALLERİMİN YIKILIŞ ÖYKÜSÜ Öğrenci sıralarını halledemedik ![]() ![]() ![]() Ödenek yok ![]() ![]() ![]() Kız öğrencilerin durumuna gelince ![]() ![]() ![]() Bırakın öylece kalsın ![]() ![]() ![]() Siz gelenlere ders verin yeter ![]() ![]() Sizin boyunuzu aşar bu sorunlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yıllar öncesine gittim yine ![]() ![]() Ne kadar mı? Anlatayım ![]() ![]() Bir bebeğiniz oldu ![]() ![]() Mutlusunuz ![]() ![]() Her şeyiniz yani ![]() ![]() Zaman geldi ![]() ![]() Büyüdü ![]() ![]() Ana okuluna götürdünüz ellerinden tutarak ![]() ![]() Her sözcüğü telaffuz edişinde havalara uçtunuz ![]() ![]() Renkleri öğrettiniz ![]() ![]() Hatta komşunun yanında özel olarak renkleri sordunuz ona ![]() Onun bir ‘maşallah’ını duymak için ![]() ![]() İlkokula başladı ve ortaokul yılları geldi ardından ![]() ![]() Lise bir çırpıda bitti ![]() ![]() Ara-sıra solmalarını izlediniz ![]() ![]() Kendi kendine konuşmaları oldu ![]() ![]() Gizli kaçmaları bir şeylerden ![]() ![]() Ajandasının ara sayfalarında şiir denemeleri ![]() ![]() En sevdiği yemeği yiyemedi bir aralar ![]() ![]() Sonra üniversiteli oldu o küçücük bebek ![]() ![]() Okudu ![]() ![]() Okudu ![]() ![]() Doktor oldu belki ![]() ![]() Ya da mühendis ![]() ![]() Onları olamasa bile ![]() ![]() İyi bir insan oldu içinde bulunduğu topluma ![]() ![]() Gerçi bu zamanda ‘iyi insan’ olmanın ölçülerinde, alınan diplomalar baz alınıyorsa da ![]() ![]() Siz bakmayın onlara ![]() ![]() İyiler sonunda kazanır mutlaka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bir bebeğin ![]() ![]() Doktor ![]() ![]() Mühendis ![]() ![]() Ya da iyi bir insan olana kadar geçen süre var ya ![]() ![]() O kadar yıl önceleri ![]() ![]() Öğretmenlikte ikinci yılımızdı ![]() ![]() ![]() Ahmet’in ve benim ![]() ![]() Görev yerimiz ise ![]() ![]() ![]() Urfa ili Birecik ilçesi Kural Köyü ![]() ![]() ![]() İki sınıflı bir okuldu ![]() ![]() ![]() Ama yeterli mobilya yoktu lokalin birinde ![]() ![]() ![]() Bunun için de kullanamıyorduk o lokali ![]() ![]() ![]() Yani mobilya dediysem öğrenci sıraları demek istedim ![]() ![]() ![]() Ahmet ve ben azimli öğretmenlerdik ![]() ![]() ![]() Buna bir çözüm bulmamız gerekiyordu ![]() ![]() ![]() Dilekçe dosyalarımızı çıkardık ![]() ![]() ![]() Öğretmen okulu yıllarımızda dilekçe örnekleri hazırlamıştık ![]() ![]() ![]() Hangi durumlarda ![]() ![]() ![]() Nerelere ![]() ![]() ![]() Hangi kurumlara ![]() ![]() ![]() Nasıl dilekçe yazılır ![]() ![]() ![]() Nelere dikkat edilir dilekçe yazarken ![]() ![]() ![]() Hatta birer örnekleri ile beraber ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biz de, öğrenci sıralarımızın yetersizliği nedeniyle ![]() ![]() ![]() İki sınıftan birisini kullanamadığımızı bildirmiştik Milli Eğitim’e ![]() ![]() ![]() Dilekçeyi gayet güzel yazmıştık ![]() ![]() ![]() Cevap bekliyorduk ![]() ![]() ![]() Ya da kamyonlarla sıraların gelmesini ![]() ![]() ![]() Her kamyon geçişinde okulun önüne çıkardık ![]() ![]() ![]() Belki gelmiştir diye ![]() ![]() ![]() Aylarca bekledik ![]() ![]() ![]() Gelmedi ![]() ![]() ![]() Ne bir cevap geldi hükümetten ![]() ![]() ![]() Ne de sıralar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çift öğretim yapmaya başlamıştık okul yılı başında zaten ![]() ![]() ![]() Görev taksimi yapmıştık Ahmet’le ![]() ![]() Sabahları o kullanacaktı sınıfı ![]() ![]() ![]() Öğleden sonraları ben ![]() ![]() ![]() Kullandığımız sınıfın pencelerinde bazı camlar kırıktı ![]() ![]() ![]() Sonbahar sıcaklarında pek aldırmamıştık buna ![]() ![]() ![]() Ama kış soğukları başladığında ![]() ![]() ![]() Biz de bu camların takılmasına karar vermiştik ![]() ![]() ![]() En iyi çözüm olarak diğer sınıfın pencere camlarını söküp ![]() ![]() ![]() Bizim sınıfın pencerelerine takmak olacaktı ![]() ![]() ![]() Bunu da ben yaptım ![]() ![]() ![]() Ama nasıl ![]() ![]() ![]() 3-4 tane sağlam cam söküp ![]() ![]() ![]() Ancak 1-2 tanesini yerine takabildim ![]() ![]() ![]() İlk olarak o zaman bu konularda ne kadar beceriksiz olduğumu anlamıştım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O eski Eğitim Enstitüleri gelmişti aklıma ![]() ![]() ![]() O kendi okullarını kendileri yapan öğretmenler ![]() ![]() ![]() Ya da yapılmasına öncülük yapan öğretmenler ![]() ![]() ![]() Kendimi onlarla karşılaştırdığımda ![]() ![]() ![]() Ancak onlara malzeme taşıyabilirdim ![]() ![]() ![]() Gerçi onlar bu konularda eğitilmişlerdi ![]() ![]() ![]() Örneğin ![]() ![]() Öğretmen okulunda tarım derslerimiz vardı bizim ![]() ![]() ![]() Biz o dersleri sınıfta yapardık ![]() ![]() ![]() İşte ![]() ![]() ![]() Şeker pancarı nasıl sökülür ![]() ![]() ![]() ![]() Bel nasıl tutulur ![]() ![]() ![]() Ya da şekerpancarı nasıl çapalanır ![]() ![]() ![]() Biz onları teorik olarak, sıcacık, kaloriferli sınflarda öğrenmiştik ![]() ![]() ![]() Ama o insanlar ![]() ![]() ![]() ![]() Çapaları alıp şekerpancarı dibi çapalamaya gitmişlerdi ![]() ![]() ![]() Ya da ![]() ![]() ![]() Yağmurlu da olsa havalar ![]() ![]() ![]() Pancar sökmeye ![]() ![]() ![]() ![]() Aramızdaki fark bu idi ![]() ![]() ![]() Ama ta Atatürk zamanında bile ![]() ![]() ![]() Buna itiraz edilmişti ![]() ![]() Yani Köy Enstitülerine ![]() ![]() ![]() Birileri, Türk halkının aydınlanacağından ve kendi düzenlerinin bozulacağından endişeleniyorlardı ![]() ![]() Hatta kız çocuklarının okumasını istemeyen kafalar vardı memlekette ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biz Kural köyünde anlamıştık bunu ![]() ![]() ![]() Öğrenci listelerine baktığımızda ![]() ![]() ![]() Kız öğrencilerin mevcudu, genelin yüzde onu bile yoktu ![]() ![]() ![]() Bunlar ise ![]() ![]() ![]() Ya orada çalışan memurların ya da köyün ileri gelenlerinin çocukları idi ![]() ![]() ![]() Zenginlerin ![]() ![]() ![]() Ağanın ![]() ![]() ![]() Dersten çıkıp mahalle bakkalına doğru yürüdüğümüz günlerde ![]() ![]() ![]() Okul çağında olan kız çocuklarını görürdük ![]() ![]() ![]() Ya sokak aralarında oynarlar ![]() ![]() ![]() Ya da annelerine yardım ederlerdi ![]() ![]() ![]() Niçin gelmediklerini araştırır ![]() ![]() ![]() Komik sebeplerle karşılaşırdık ![]() ![]() ![]() Örneğin: Okur-yazarlığı olmasın ki ![]() ![]() ![]() Büyüdüğünde sevgilisine aşk mektubu yazarak namusunu kirletmesin ![]() ![]() ![]() Namus bu kadar ayağa mı düşmüştü ![]() ![]() ![]() ![]() Okur yazarlıkla kirlenecek kadar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kız çocuklarının bu devamsızlık işlerini muhtarla konuştuk ![]() ![]() ![]() Muhtar bize tek şey dedi: ‘ Hocam sizler garipsiniz (yabancı), bunlarla uğraşmayın’ O zaman cinler tepeme çıkmış ![]() ![]() ![]() Babam yaşındaki muhtara ağzıma geleni söylemiştim ![]() ![]() ![]() Biz daha sonraları Milli Eğitim’e bildirdik durumu ![]() ![]() ![]() O kırmızı dosyalarımızdan çıkardığımız örnek dilekçelerden yararlandık elbette ![]() ![]() İnanır mısınız oradan da bir cevap alamadık ![]() ![]() ![]() Cevap alamayınca ![]() ![]() ![]() Milli Eğitim Müdüründen randevu talebinde bulunduk ![]() ![]() ![]() Görüştük ![]() ![]() ![]() Müdür bizim dilekçelerimizi çıkardı ![]() ![]() ![]() Şunları söyledi: Öğrenci sıralarını halledemedik ![]() ![]() ![]() Ödenek yok ![]() ![]() ![]() Kız öğrencilerin durumuna gelince ![]() ![]() ![]() Bırakın öylece kalsın ![]() ![]() ![]() Siz gelenlere ders verin yeter ![]() ![]() Sizin boyunuzu aşar bu sorunlar ![]() ![]() ![]() Zaten bu yıldan sonra, kendi illerinize tayininiz çıkar ![]() ![]() Doğu hizmetiniz de böylece sona erer ![]() ![]() O kadar sorun yapmayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hükümet binasından çıktık ![]() ![]() ![]() Acılı Adana kebap yiyecektik ![]() ![]() ![]() Yanında da bol salata ve buzlu ayran ![]() ![]() Yiyemedik ![]() ![]() ![]() Birer şişe soğuk su aldık ![]() ![]() Oturduk bir kenara içtik ![]() ![]() Ağzımızı bıçak açmıyordu ![]() ![]() ![]() Öğretmenliğimizin 2 ![]() ![]() ![]() ![]() 21’li yaşlarda İlk darbeyi almıştık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şunun bilincinde olmalı insan ![]() ![]() Concorcet der ki: Filozofların aydınlatamadığı toplumları şarlatanlar aydınlatır ![]() |
![]() |
![]() |
|