![]() |
Teoriden Kanuna |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Teoriden KanunaTeoriden Kanuna - Şerafettin Yılmaz Gün ikindiye dönerken biz, dört yorgun adam, iri kertenkelelerin ve sarı, uzun bacaklı çekirgelerin daha öğle üzeri yaptıkları şeyi yaptık; kendimize bir gölge aradık ![]() kuru toprağa damlarken Gazi`nin uzun, kıvırcık, uçlarına doğru iyice sarılaşan sakalları arasında yol bulmakta zorlanıyor ve belki de bu sayede o güneşin hararetini bizim kadar hissetmiyordu ![]() "Bilimsel görünmek istemem ama," dedim Gazi`ye dönerek, "Bizden daha fazla terliyor gibi gelsen bile o sakalın altında seni serin tutan bir şey var ![]() şey ama emin değilim ![]() "Fena bir teori sayılmaz," dedi Ahmet ![]() saçları vardı ve hepimizinkinden daha uzundu ![]() ![]() "Teori bile olsa ben onu ciddiye alırdım," dedi Faruk ![]() ![]() ![]() "Yaratılış," dedim ![]() daha uzun değil ![]() Bütün bu lakırdı kendi çevresinde döndüğünden Gazi, tabiatiyle, bir çeşit bilimsel otorite tavrı takınmak için fazla vakit kaybetmemişti ![]() bir biçimde, ortaya attığım bu teoriyle kanun arasındaki mesafenin büyümesi mukadder görünüyordu ![]() "Sakalımdan memnunum," dedi Gazi ![]() tartışmada malzeme olarak kullanılmasına karşı olduğumu söylemeliyim ![]() Başından hiç eksik etmediği beyzbol şapkasıyla duygusal olduğu kadar artık biyolojik bir yakınlık da kurmuş olan Faruk, "Bir şey anlayamıyorum," dedi ![]() düşünüyorsun?" "Bu benim sakalım ![]() Ahmet, "Ne yazık ki bu artık sadece seni igilendirmiyor," diye görüş belirtti ![]() ![]() "Sakalım sadece beni ilgilendirir," diye ısrar etti Gazi ![]() ![]() "Aşırı tepki gösterdiğini düşünüyorum," dedi Faruk ![]() Düz arazi üzerinde, eşit parçalara bölünmüş tarla sınırları boyunca yürüyerek, sonunda bölgede bir çok noktadan rahatlıkla görülebilen ceviz ağacına ve o çok aradığımız gölgeye kavuşmuştuk ![]() ![]() ![]() Gölgesinde oturduğumuz, uzun kolları bir gökkubbe gibi üstümüzde yükselen ceviz ağacının hepimizde aynı duyguları uyandıran derin bir hatırası vardı ![]() ![]() ![]() "Bu iş bizi çok yordu," dedi Ahmet ![]() ![]() "İzinleri geciktirmeliydik," dedim ![]() ![]() ![]() "Bu kimsenin suçu değil," dedi Gazi ![]() ![]() "Bereket versin işin neredeyse sonuna geldik ![]() ![]() ![]() "Yeni tarlalar su istiyor," dedi Faruk ![]() ![]() Hepimiz güldük ![]() ![]() ![]() "Bunun bilimsel bir konu olduğundan emin misiniz?" diye sordu ![]() bırakmalıyız ![]() "Bu bir fırsat olabilir," diye itiraz etti Ahmet ![]() ![]() "Ah, evet," dedi Gazi önemsemeden ![]() "Yani bize yardımcı olacak mısın?" dedim ![]() "Hayır," dedi Gazi ![]() "Bari bir sebep göster," dedi Faruk ![]() Gazi kollarını başının gerisinde kavuşturup yere uzandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ya Darwin`le maymun arasındaki mesafe?" diye sordum ![]() "Bırak buna da Darwin`le maymun karar versin ![]() "Gazi kararını vermiş bile," dedi Ahmet ![]() Gazi, "Size sebebini açıkladım," dedi ![]() bir şey yapmakla insanlık adına bir şeye karşı çıkmak arasında bir fark yoktur ![]() "Vallahi haklısın," dedi Faruk ![]() ![]() ![]() ![]() Ahmet hepimizden daha gençti ve derin felsefi konularda açıklamalara ihtiyaç duyabiliyordu zaman zaman ![]() ![]() "Açıklaması şu," dedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Sakalımdan memnunum," dedi Gazi ![]() şeyler öğrenmek isteyen biri bunu ancak yaşayarak öğrenir ![]() Belki Darwin gerçekten bir maymundu ama bunu nasıl kesin olarak bilebiliriz? Bu bile sadece bir teori ![]() "Yine de sen iyice düşün," dedim ![]() ![]() "Onun adına çok üzgünüm ![]() "Tamam, unutalım bu meseleyi," dedim ![]() "Dediğim gibi, konuyu bilim adamlarına bırakmalı ve teoriler kanun oluncaya kadar sabırla beklemeli ![]() "Sana gıpta etmiyor değilim," dedi Faruk ![]() "Bir parça inatçı değil mi?" dedi Ahmet ![]() "Artık işe dönelim," dedim ![]() ![]() Gazi`yi de rahat bırakalım ![]() ![]() "İnat etmiyorum," dedi Gazi ![]() Ahmet, "Fazla hassas," dedi ![]() ![]() "Milyonlarca mutsuz çiftçi," dedi Faruk ![]() ![]() "Çok inatçısın," dedi Ahmet Gazi`ye ![]() Gazi doğrudu ![]() ![]() ![]() ![]() "Onu çözdük," dedim ![]() ![]() Sonra ayağa kalktık ve bilimsel cesaretinden ötürü arkadaşımızı kutladık ![]() Şerafettin Yılmaz |
![]() |
![]() |
|