Geceye Hüzün Yakışır |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Geceye Hüzün YakışırGeceye Hüzün Yakışır Öyküsü - Erol Balcı - Geceye Hüzün Yakışır Hikayesi - Hikayeler Geceye hüzün yakışır elbet ![]() ![]() Bir de sevgiliye duyulan özlem![]() ![]() Ve geçmişe, hatıralara götürür gece![]() ![]() Soğuk![]() ![]() Sessiz![]() ![]() Issız![]() ![]() Yalnız![]() ![]() Gökte ay ve yıldızlar![]() ![]() Yıldızlarda üşür mü acaba![]() ![]() Kutup yıldızı da görünmüyor epeydir![]() ![]() Yolculuk; demek geçmişe![]() ![]() Üşüyorum![]() ![]() ![]() Dâhilik ve delilik arasında, kıldan ince bir köprü olur gece ![]() ![]() Aklım, her iki yanda sallanır![]() ![]() Sırat köprüsüne döner duygularım![]() ![]() Binen kim![]() ![]() İnen kim![]() ![]() Yürüyen kim üzerinde![]() ![]() Bilmem![]() ![]() İçimde yükselen dalgalar döverken yüreğimi; Farid Farjad' ın keman sesine karışır gözyaşlarım![]() ![]() Duygularım, kemanın her bir teli oluverir![]() ![]() Ve ben düşerim geceye; geçmişime![]() ![]() Üşüyorum![]() ![]() ![]() İnsanlığın geçmişine ait yazılı kaynaklar, yaklaşık beş bin yıllık bir geçmişe sahip ![]() ![]() Çivi yazısı, tabletler, hiyeroglifler![]() ![]() Oysa, dünyanın yaşı ve insanlığın geçmişi milyarlarca yılla anılıyor![]() ![]() Ve ben anlık sayılabilecek bir zaman diliminde çıkıyorum yolculuğa![]() ![]() İnsanlığın anılarında kayboluyor zaman![]() ![]() Yaşadıklarım nokta bir an![]() ![]() Üşüyorum![]() ![]() ![]() Sahi; o bilmediğimiz ilk insanlar neler yapardı acaba hiç düşündünüz mü? ![]() Nasıl yaşarlardı ve nasıl severlerdi mesela![]() ![]() İlk ölümü nasıl tattılar![]() ![]() İlk ölülerini nasıl gömdüler toprağa![]() ![]() Acılara nasıl hüzünlendiler![]() ![]() Mutlu olduklarında nasıl güldüler![]() ![]() Onlarda terk ederlerken yerlerini![]() ![]() Ayrılığın hüznünü nasıl yaşadılar acaba![]() ![]() Ve bildiklerini nasıl aktardılar bir sonraki kuşağa![]() ![]() Sözlerle mi![]() ![]() ezberlerle mi![]() ![]() Şiirlerle mi![]() ![]() Şarkıları ilk kim mırıldandıki![]() ![]() Yoksa resim mi çizdiler duvarlara![]() ![]() Heykeller mi yaptılar topraktan![]() ![]() Ve her şeyden önemlisi, neden duydular anılarını geleceğe aktarma kaygılarını![]() ![]() Ve gerçekten duydular mı![]() ![]() Bitkileri, sebzeleri nasıl yetiştirdiler![]() ![]() Ağaçtan ilk elmayı nasıl yediler mesela![]() ![]() Ve yediler mi gerçekten![]() ![]() Bir yanılsama mı yoksa hayat![]() ![]() Üşüyorum![]() ![]() ![]() Korktular mıdır ki ilk insanlar doğadan ![]() ![]() Yıldırımlar, depremler de varmıydı o zaman![]() ![]() Ya açlık![]() ![]() Seller![]() ![]() Ve bilinmeyene nasıl tapındılar![]() ![]() Önce tanrıları mı yarattılar![]() ![]() Sonra tek tanrıdan mı uzlaştı insanlık![]() ![]() Yıldızları, gökyüzünü izlerken şiirler söylediler mi acaba![]() ![]() Ay ışığında serenat yapmışlar mıdır acaba![]() ![]() Ve gerçek miydi tüm bunlar![]() ![]() Ve gerçek ney diki![]() ![]() Ve kaç deha kayboldu insanlık tarihinde![]() ![]() Yaşam kaç dehayı öldürdü sizce![]() ![]() Üşüyorum![]() ![]() ![]() İlk insanlar deyince ![]() ![]() Beynimizde canlanan hareketli görüntülerin aksine![]() ![]() Belki de![]() ![]() Çok daha fazla ruha, yaşam sevincine ve yaratıcılığa sahiptiler![]() ![]() Kimbilir![]() ![]() Ve belki de çok daha mutluydular![]() ![]() Modern insana uzanan yolculukta; ilkellik kim bilir belki de insanlığın en güzel halleriydi![]() ![]() Ve yıllar geçti![]() ![]() Silindi mi izler![]() ![]() Ve ben anlık geçmişimin izlerinde kayboldum![]() ![]() Gece soğuk![]() ![]() Gece ayaz![]() ![]() Duygularım paramparça![]() ![]() Üşüyorum![]() ![]() ![]() İnsan; vedalaşmak zorunda kalırsa yaşadığı yerden ![]() ![]() Gezdiği sokaklardan, güldüğü, omzunda ağladığı arkadaşlarından ayrılırsa bir gün![]() ![]() Ya elleriyle dokunduğu, geceleri içinde kaybolduğu o duvarlardan![]() ![]() Her bir noktasına sinen hatıralar![]() ![]() Yemek yediği masa![]() ![]() Mutfak![]() ![]() Seviştiği yatak odası![]() ![]() Kimselerin bilmediği kokular![]() ![]() Kilim ve halılar![]() ![]() Su içtiğin çeşme ve yıkandığın banyo![]() ![]() İlk kavgalarınızın ayak sesleri ve ateşli barışmalar![]() ![]() Saatlerce süren sohbetler ve hararetli tartışmalar![]() ![]() Ve hastalanıp inleyerek geçirdiğin sabahlar![]() ![]() Bitmeyen gece![]() ![]() Ve duvarlar![]() ![]() Ve neden her yerde duvar var![]() ![]() Yaşamın ayıpların kapatmak için mi; yoksa korunmak için mi tehlikelerden örülür duvarlar![]() ![]() Bazı geceler, sarhoş gelip sevgiliyi uyandırmama adına önünde sabahladığın kapılar Ayak izlerini saklayan koridor![]() ![]() İlk kucağına alıp sevdiğin çocuğunun kokusu![]() ![]() Ya tavana sinen kokular![]() ![]() Okuduğun kitaplar![]() ![]() Tozlanan raflar![]() ![]() Nasıl veda ederki insan onlardan![]() ![]() Neler hisseder, hangi duyguları yaşar![]() ![]() Ve neden göç eder insanlık![]() ![]() Nasıl bırakır geride hatıraları![]() ![]() Ve duvarlar![]() ![]() Her şeye şahit olan duvarlar![]() ![]() Ellerimizi, yüreğimizi gezdirdiğimiz duvarlar![]() ![]() Duvarlar sıcak ve de çok soğuk![]() ![]() Üşüyorum![]() ![]() ![]() Toplanırken birer birer her şey, paketlenirken tüm eşyalar ![]() ![]() Arta kalan anılar konurken bohçaya![]() ![]() El emeği,göz nuru hatıralar![]() ![]() Kalır geride kırıntılar![]() ![]() Ya duvarlara sinen kokular![]() ![]() Diplerde biriken tortular![]() ![]() Ah! o kapılar![]() ![]() Ve el izleri![]() ![]() İçilen demli bir çayın tadı![]() ![]() Ya o içilen rakılar![]() ![]() Zamanda yapılan yolculuklar![]() ![]() Ve mutluluktan atılan kahkahalar![]() ![]() Ve hüzün gözyaşları![]() ![]() Üşüyorum![]() ![]() ![]() Biyolog değilim elbet ![]() ![]() Antropolog ise hiç değilim![]() ![]() Resim çizemem![]() ![]() Heykel de yapamam![]() ![]() Ama biliyorum ki yaşam![]() ![]() Çok deha insanları gün yüzüne çıkarmadan boğdu; attı tarihin çöplüğüne![]() ![]() Ve yazmadı insanlar yaşadıklarını![]() ![]() Bir canlının vahşiliği ve ağırlığı arttıkça azalıyor ya sayısı![]() ![]() Ve en yüksekte oturuyor ya insan![]() ![]() En tepesinde piramidin![]() ![]() İnsan vahşi, insan canavar![]() ![]() Ve belki de bu yüzden çıkmadı dehalar![]() ![]() Doğa belki de kurdu dengesini böylece![]() ![]() Hiroşima, atom ve hidrojen bombası![]() ![]() Ve bilimin geldiği yer![]() ![]() Korkuyorum![]() ![]() Üşüyorum![]() ![]() ![]() Dâhilik ve delilik arasında ince bir çizgi var elbet ![]() ![]() Beynim savruluyor ya her iki yanda![]() ![]() Yaratıcı insanların sayısını dengeliyor ya doğa![]() ![]() Ya da tanrı![]() ![]() İyimi; yoksa kötümü sizce![]() ![]() Bilmem![]() ![]() En vahşi ve en güçlü canlılar sayıca çok olsaydı![]() ![]() Ve dehaların buluşları insanlığın yıkımını da hizmet etseydi eğer![]() ![]() Göç etmelere fırsatımız mı kalmazdı sizce![]() ![]() Göç zenginlik, göç yeni bir yaşama umut taşımak mıdır ki![]() ![]() Hüzünlü bir toplum olmamız; yoksa çok göç etmemizdenimdir sizce![]() ![]() Üşüyorum![]() ![]() ![]() Dışarıda yağmur yağacak ![]() ![]() Göçmen kuşlar göçe hazırlanmakta![]() ![]() Beynim her iki yanda sallanmakta![]() ![]() Gözlerim duvarlara sinen kokuları aramakta![]() ![]() Ve yeni bir gün ve yeni bir hayat başlamakta![]() ![]() Göç anıları harmanlamakta![]() ![]() Mutluyum![]() ![]() İçim ısınmakta![]() ![]() ![]() Erol Balcı |
|
|
|