|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
dedikodu, insanoğlunun, vazgeçemediği, yalnışı |
![]() |
İnsanoğlunun Vazgeçemediği Yalnışı Dedikodu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İnsanoğlunun Vazgeçemediği Yalnışı Dedikoduİnsanoğlunun Vazgeçemediği Yalnışı Dedikodu Hikayesi - Handan Akbaş Yazıları - Handan Akbaş - Dedikodu Hikayesi İnsan dünyadaki yaşam maratonuna başladığı ilk bebeklik günlerinde, derdini anlatmak için konuşmaya çabalar ![]() ![]() ![]() İnsanların karakterleriyle ilgili olarak, kimisi çok konuşkanken, kimisi suskunluğu tercih eder ![]() Duyduğunu anlamak, merak, öğrendiğini başkalarıyla paylaşma isteği, başkalarına zarar vermezse, masum sayılabilir ![]() Ama bazıları vardır, onlar için, duyduğunu başkalarına yetiştirme, bir görev haline gelmiştir ![]() ![]() Tahmin edeceğiniz gibi, yazımın konusu, dedikodu…Yani Arapça adıyla gıybet ![]() Dinimizin yasakladığı, fakat bizlerin bir türlü vazgeçmediğimiz, hatamız, yanlışımız ![]() Yanımızda bulunmayanın ardından, duyduğu zaman üzüleceği sözleri konuşmak, onun hoşuna gitmeyenleri anlatmak , dedikodu oluyor ![]() Adına, rahatlamak için anlatıyorum da desek, iki lafın belini de kırıyoruz da desek, andığımız kişiyi, duyduğunda üzüleceği bir şekilde anlatmak, dedikodu oluyor ![]() Bazıları, biz yalan anlatmıyoruz, olanı söylüyoruz da dese, doğru değil ![]() ![]() Rabbimiz, Hucurat suresinde: -Bir kısmınız diğerlerinizin gıybetini yapmasın ![]() ![]() Kimisi eşini, kimi gelinini, kimi komşusunu sürekli birilerini konuşur ![]() Söz gümüş ise, sükut altındır ![]() Ya hayır söyle, ya da sus, gibi güzel atasözlerimiz mevcuttur ![]() Dedikodu yüzünden ne canlar yandığını, nice yuvalar yıkıldığını göz önüne alırsak, işin vehameti ortaya çıkar ![]() Arkadaşınızla tatlı tatlı sohbet ederken, bir de bakmışsınız, iş onu bunu konuşmaya varmış ![]() Dilin kemiği yok diye boşuna söylenmemiş ![]() Erenlerden bir zat bir gün yolda şeytanı görmüş, bir elinde bal kavanozu, bir elinde kül çömleği ![]() -Hayrola, nereye böyle aceleyle? -Külü yetimlerin üzerine serpeceğim, insanlara sevimsiz ve çirkin görünsün, kimse onlara acıyıp, yardım etmesin ![]() -Balı da, dedikoducuların ağzına çalacağım, konuştukça ağızları tatlanıp, daha çok konuşup, dedikodu etsinler diye ![]() Demek ki şeytan ve nefis, insanoğlunu günaha sokmak için elbirliği yapmışlar! İçinde olduğumuz şu mübarek ayda, daha hassas davranıp, oruçlarımızı sakatlamayalım, sohbet ediyoruz zannederek ![]() Bir gün sevgili Peygamberimize iki kadın geldi, orucu bozan şeylerle ilgili bir fetva sordular ![]() -Yemek içmek, eşine yakınlıkta bulunmak, bir de sizin yaptığınız gibi ölü kardeşinin etini yemek, buyurdu ![]() -Yok ya Rasulallah(S ![]() ![]() ![]() -Şu tasa öğürün, içinizdekileri çıkarın! Tasın içi kan ve irin doldu ![]() -Yanınızda olmayan bir kardeşinizi, duyduğunda üzüleceği şekilde anmak, onun ölmüş etini yemeğe eşdeğerdir, buyurarak mucize gösterdi ![]() İnsanız, bazen rahatlamak, bazen de derdimizi paylaşmak adına, farkında olmadan kaptırıp, konuşmamamız gerekenleri hepimiz söylüyoruz ![]() ![]() Yılda bir kere kavuştuğumuz bu mübarek Ramazan-ı Şerifi layık olduğu şekilde ihya etmemiz için, dilimize sahip olmamız gerektiğine inanıyorum ![]() Kızıma söylüyorum, gelinim sen anla misali, bu yazdıklarımı en azından kendime hatırlatmak, dilimi tutmam gerektiğini tekrar hatırlamak, bunu da siz arkadaşlarımla paylaşmak istedim ![]() Dedikodusuz, huzurlu Ramazanlar dileklerimle… Handan Akbaş |
![]() |
![]() |
|