07-10-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Gölgede Ve Güneşte Futbol
Gölgede Ve Güneşte Futbol Yazısı - Gölgede Ve Güneşte Futbol İclal Aydın - İclal Aydın Yazıları
Bir evde iki sese hiç dayanamazdım Biri televizyondan gelen maç sesi, diğeri aynı anda bu maç sesine eşlik eden çamaşır makinesi ya da elektrik süpürgesi sesi "Bu seslere dayanacaksın  " Bunu kendi kendime söylemeye başladığımdan beri dayanmayı öğrenmeye çalışıyorum Nedir bu futbol? Bu korkunç sesin çıkmaması için bir yol yok mudur? Niye sadece reklamlarında sessiz olur bu makineler? Kafam böyle karışık karışık gezinirken Eduardo Galeano'nun "Gölgede ve Güneşte Futbol"* kitabını okumaya başladım
Hakeme ne gerek var?!
Bakınız hanımlar: Futbol aslında bir İngiliz asilzade oyunuymuş Geleceğin yöneticileri yenmeyi okullarının avlusunda futbol oynayarak öğreniyorlarmış Futbol bugünkü halini 1863 yılında 12 İngiliz kulübünün bir tavernada imzaladıkları anlaşma ile almış Rakibe tekme atmak böylece yasaklanmış ve bütün tekmelerin sadece topa yönelmesine karar verilmiş
Londra anlaşması ne oyuncu sayısını, ne sahanın genişliğini, ne kalenin yüksekliğini, ne de maçların süresini sınırlıyormuş Maçlar iki üç saat sürüyor ve top uzaklara kaçtığında oyuncular aralarında sohbet edip sigara içiyorlarmış O dönemlerde hiç kimsenin sahada belli bir yeri yokmuş Herkes topun peşinden mutlu bir şekilde koşuyormuş 1871 yılında kaleci ortaya çıkmış 1872 yılında ise ilk hakem O güne kadar oyuncular kendileri hakemlik yapıyor, hataları kendileri cezalandırıyorlarmış  (Kavgaları düşünemiyorum ) Latin Amerika futboluna gelince   Şöyle bir alıntı yaparak anlatmalı; "Buenos Aires'de akıl hastanesi yakınlarında boş bir alanda, birkaç sarışın çocuk ayaklarıyla topa vuruyorlardı - Bunlar kim yahu? Diye sordu bir başka çocuk - Deli bunlar diye yanıtladı babası İngiliz deliler  " (  ) "İyi aile çocuklarını boş vakitlerinde oyalayan bu ithal eğlence, yüksek saksısından çıkmış, toprağa inmiş ve kök salmaya başlamıştı Durdurulması imkânsız bir ilerlemeydi bu Tango gibi varoşlarda gelişiyordu Para gerektirmiyordu Oynanabilmesinin tek koşulu istekti Dünya çapında kabul edilmeye başlanan futbol dili sayesinde, tarlalardan kovulmuş işçilerle, Avrupa'dan kovulmuş işçiler birbirlerini gayet iyi anlıyorlardı İngiltere'de kolejlerde doğmuştu futbol Latin Amerika'da ise okul yüzü görmemişlerin hayatı oluyordu  " İşte böyle  
Onlar tavuk haşlıyorsa  
Dün beylere tavuk haşlayın, yatağı toplayın filan diyordum ya  Bugün de hanımlara önerim bu kitabı okumaları Bir anda Futbol ile ilgili anlatacaklarınız olması hoş değil mi? Yıl yıl dünya kupası anılan ve daha bir sürü enterasan detayla karşılaşacaksınız Ben pek sevdim, sizi de haberdar edeyim dedim Elektrik süpürgesinin sesine ne yapcağız bilmiyorum artık  *(Can Yayınları)
İclal Aydın
|
|
|