![]() |
Ancak Kadavramız Paylaşılır |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ancak Kadavramız PaylaşılırAncak Kadavramız Paylaşılır Hikayesi - Tarih Hikayeleri - Osmanlı Yazıları Sultan Abdülhamid Hân (rh ![]() ![]() “Mösye Herzl sizin arkadaşınız olduğuna göre, benim de dostum demektir; kendisine bu meselede artık hiç bir teşebbüste bulunmamasını öğütleyiniz ![]() ![]() Zira istenen toprak bana ait değildir ![]() ![]() ![]() “Benim, Suriye ve Filistin’den gelen iki alayım Plevne’de son neferine kadar şehid oldular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sözler karşısında Herzl’in hâtıralarına kaydettiği satırlar çok dikkat çekicidir ![]() “Sultan Abdülhamid’in gerçek bir devlet adamı büyüklüğünü aksettiren bu sözleri, her ne kadar o an için bütün ümitlerimi söndürse de, bana çok tesir etti ve heyecanlandırdı ![]() ![]() Herzl, o kadar irâdeye hayrandır ki, yine hatıralarında, “…şimdi hayat bir irâdedir fikrindeyim” der ![]() Aslında Sultan Abdülhamid’de “kadercilik”olarak gördüğü şey irâdenin iflâsı değildir… Kaderciliğin her şeye rağmen, netice ne olursa olsun, gerekenin yapılması tarzında tecellî eden şeklidir ki, bu ancak inanmış irâdelerin harcıdır ![]() Herzl, bunu anlamadan Sultan’ın irâdesini takdir etmektedir ![]() (Siyonizmin kurucusu Theodor Herzl’in Hâtıraları ve Sultan Abdülhamid, s ![]() fizan ![]() |
![]() |
![]() |
|