![]() |
Kendimin Kendime Ettiği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kendimin Kendime EttiğiKendimin Kendime Ettiği Yazısı - Kendimin Kendime Ettiği Başak Sayan - Başak Sayan Yazıları Yazar ve Yaşam Koçu Aykut Oğut'la buluştum ve sorunlarımın kaynağına indim ![]() Günlerden cumartesi ![]() Hava puslu mu puslu ![]() İçimden bir türlü gelmek bilmeyen yaza söylenerek Beyoğlu'nun dik sokaklarından birini çıkıyorum ![]() Biriyle randevum var ![]() Yazdığı iki kitapla da en çok satanlar listesinin tepelerine çıkmış biri ![]() Aykut Oğut ![]() Yaptığı bir dolu şeyin yanı sıra yaşam koçluğu da yapıyor ve ben kafamda bir dolu soruyla buluşacağımız kafeye gidiyorum ![]() Kafeden içeri girer girmez gözlerim etrafı arıyor ![]() ![]() Hemen üç-beş muhabbetin ardından fotoğraf makinesinin karşısına geçiyoruz ![]() Ortak bir işimiz olduğundan konuşacak çok şey buluyoruz hemen ![]() Aykut, inanılmaz pozitif enerji veren biri ![]() ![]() ![]() Korkmanıza gerek yok çünkü esas kuralın gizlilik olduğunu daha başlamadan belirtiyor zaten ![]() ![]() Fotoğraf çekimi biter bitmez başlıyoruz sohbete ![]() Aslında sohbetten ziyade çalışmaya ama sohbet havasında geçtiğinden anlamıyorsunuz bile ![]() Ona 'aynalı kitabı' okuduktan sonra kendimde yakaladıklarımdan bahsetmeye başlıyorum ![]() Bir o anlatıyor, bir ben ![]() Bir o soru soruyor, bir ben ![]() Çocukluğumu, annemi, babamı, ilk aşkımı, son aşkımı, hayatım boyunca karşılaştığım bende iz bırakan şeyleri, nedenini anlayamadığım ama her seferinde 'yine aynı şey' dediğim tüm durumları ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çalan telefonlara bakıyorum ![]() ![]() Bu bile bana dair bir ipucu onun için ![]() Ben ve benim kendi başıma açtığım işlerin ne olduğuna dair ![]() ![]() Önce egonun ne olduğunu anlamamı sağlıyor sonra da egonun insanın başına ne işler açtığını ![]() Ego kötü bir şeymiş, ondan kurtulmamız gerekirmiş gibi bir inancımız var ya; Bunun nasıl saçma bir şey olduğunu anlıyorsunuz çalışırken ![]() Hayatımız boyunca öğrendiklerimizi başka türlü hatırlayamayız hayatta ![]() Buna hafıza denir demeyin ![]() ![]() Hafıza, olayı hatırlayan mekanizma ama tekrar yapmanıza ya da yapmamanıza neden olan ego ![]() Mesela çocukken eliniz sobaya değse ve yansa bu bilgiyi kaydedersiniz ![]() 'Sobaya elini değdirirsen yanar ![]() Eğer ego olmasaydı bunu sadece hafıza kaydederdi ve hafıza sadece olayları kaydediyor, o esnada yaşanan duyguyu değil ![]() Dolayısıyla siz ego olmadan o sırada ne hissettiğinizi kaydetmediğiniz için, hayatınız boyunca o sobaya değmeye devam ederdiniz ![]() Bu, her şey için geçerli ![]() ![]() Olaylar öyle olmasa bile sizin baktığınız pencereden öyle gözükecek ![]() Sadece bu da değil ![]() ![]() Mesela ben ![]() Öfkeli bir insan olduğumu anlaması zor bir şey değildi belki Aykut'un ama öfkemin nedenini bana söylemesi etkiledi beni ![]() 'Hayır demekle ilgili bir sorunun var değil mi' diye sordu ![]() Bir an düşündüm ve 'Evet' dedim; 'böyle bir sorunum var' ![]() Gülümsedi ![]() ![]() Biraz düşününce bunun da doğru olduğunu anladım ![]() O kadar uzun yıllar bu şekilde davranmıştım ki farkında bile değildim ![]() ![]() Tabii bunun bir de kökeni var bana söylediği ![]() İlişkilerimde hep sorun yaşamama neden olan, hatta çoğu kez günlük hayatımda içinden çıkamadığım ego kodunun ne olduğunu fark ettiğimde, yıllar gözümün önünden su gibi akıp gitti ![]() Bizler hayatımızın erken dönemlerinde yaşadığımız bir olay yüzünden bir kod oluşturuyoruz ve bu kod değişmedikçe tüm hayatımız ona göre şekillenmeye başlıyor ![]() Mesela Aykut'un kıskançlıkla ilgili çok ciddi bir sorunu varmış ve çok uzun bir süre bu nedenle ilişkilerinde ciddi sorunlar yaşamış ![]() Derken uyguladığı yöntemle kendisindeki ego kodunu çözmüş ![]() Küçükken annesi sandviçini daha rahat yemesi için elini bırakıyor ![]() ![]() İşte o kısacık zaman dilimi ve önemsiz görünen sıradan bir olay, tüm hayatını etkileyecek ego kodunun oluşmasını sağlıyor ![]() 'Eğer ben kadının elini bırakırsam o gider başkasının elini tutar!' O günden sonra da hayat ona hep bu kodun yansımalarını getirdikçe bu inanç daha da büyümüş ![]() ![]() Nasıl çözülüyor derseniz, hemen birkaç kitap okumakla ve biraz sohbet etmekle olmuyor ne yazık ki ![]() Bu konunun üzerine ciddi ciddi eğilmeniz, düşünmeniz, çalışmanız gerekiyor ![]() Çalışmaya başladıkça yaşadığınız her şeyin nasıl sizin kendi tercihleriniz olduğunu anlıyorsunuz ![]() Ve başkalarını suçlamaktan vazgeçiyorsunuz ![]() Yeni bir karar aldığınızda içinizin derinliklerinden size neden yapamayacağınızı, neden olmayacağını fısıldayan bir ses var ya; Hah, işte o egonuzun sesi! O sesi duyduğunuzda yapmanız gereken tek şey onu dinlemek ve ikna etmek oluyor sadece ![]() Nasıl yapılacağını size Aykut Oğut anlatıyor uzun uzun ![]() Bu hayatta yapılan en iyi yatırım insanın kendisine yaptığıdır ![]() Bu yüzden şimdi tek yapmanız gereken kendinize dönmeniz ![]() NOT: Bana tuttuğun ayna için çok teşekkürler Aykut ![]() ![]() ![]() VAZGEÇMEYİ BİLMEK Kolay değildir hayatta vazgeçmeyi bilmek ![]() İnsan doğası bu sonuçta, istemez sahip olduklarını bırakmayı ![]() Bırakırsa kocaman bir boşluk olacağını düşünür içinde ![]() Derin, iç sızlatan, yeri asla doldurulamayan bir boşluktan korkar gizlice ![]() Asıl korku acı çekmektir yani ![]() Sahip olduklarımıza sıkı sıkı sarılmamızın tek nedeni bu bencillikle harmanlanmış korkudur aslında ![]() Ne büyük engeldir bu korkular hayatta ![]() Sığındığımız duvarların ardına bir adım bile atamayız bu yüzden ![]() Yapıştıkça kaybetmeyeceğimizi zannederiz o şeyi ![]() ![]() ![]() Halbuki en büyük sorun yapıştıkça yaşanır, orası da ayrı ya ![]() Evet, en kötü şey insan kaybetmektir hayatta ![]() ![]() ![]() Ama vazgeçmeyi bilmekle kaybetmek aynı şey değildir ![]() İnsan kaybetmenin türlü yolu vardır ![]() Kimi paramparça ettiğinde kalbini, karşısındakini kaybeder; Kimi en umulmadık anda hançerlediğinde arkasından ![]() Kimi sarsıcı bir aldatışla kaybeder; Kimi ise her şeyi bir karşılık bekleyerek yaptığında ![]() ![]() ![]() Asıl kaybediş yanındayken aslında orada olmadığını fark ettiğin anda başlar ![]() Ve o kaybedişin geri dönüşü yoktur asla ![]() Vazgeçmeyi bilmek yürek ister ![]() Vazgeçmeyi bilmek cesaret ister ![]() Ve bunu başardığınızda içinizde hissettiğiniz tek duygu umut ve vefa olur sonuçta ![]() ![]() ![]() HAFTANIN SÖZÜ İnsanların sadakat kadar felakete de ihtiyaçları vardır ![]() Dostoyevski Başak Sayan |
![]() |
![]() |
|