![]() |
Bu Kızlar Yalan Mı Söylüyor |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bu Kızlar Yalan Mı SöylüyorBu Kızlar Yalan mı Söylüyor Yazısı - Bu Kızlar Yalan mı Söylüyor Can Dündar - Can Dündar Yazıları Wikileaks belgelerinden sonra her şeye çok daha kuşkucu bakar oldum ![]() Misal: İstanbul Modern’de çok güzel bir sergi açıldı ![]() National Geographic dergisinin ustalarından Steve McCurry'nin, üretilen son Kodachrome filmiyle çektiği fotoğraflar… Fikir nefis… Sergi harika… Fotoğraflar müthiş… McCurry ismini dünya, 1985’te National Geographic’in kapağında basılan “Afgan Kız” fotoğrafıyla tanımıştı ![]() ![]() Peki böyle bir sergi, niye kuşku uyandırıyor zihnimde? ![]() Şarbat Gula ve Bibi Ayşe Dedim ya; Wikileaks yüzünden… Tarihe mal olan bir başka Afganlı kadın fotoğrafı daha var: O da geçen sene Amerikan Time dergisinin kapağında çıkmıştı ![]() “Afganistan’ı terk edersek ne olacağının resmidir ![]() Bu kapak çıktığında tarih, 9 Ağustos 2010’du ![]() Beş ay önce, 11 Mart 2010’da CIA, “Çok Gizli” bir rapor hazırlamıştı ![]() “Afganistan’daki NATO misyonuna Batı Avrupa desteğinin sağlanması…”(http://mirror ![]() ![]() ![]() * * * Hollanda, Afganistan’daki birliklerini çekmişti ![]() Almanya ve Fransa da çekerse operasyon çökerdi ![]() CIA, propaganda savaşı öneriyordu ![]() ![]() Bu da en iyi, Afgan kadını kullanılarak yapılabilirdi ![]() Rapordaki cümleleri aynen alacağım: “Afgan kadınları, Taliban’la mücadeledeki NATO rolünü insanîleştirmede ideal simge olarak hizmet edebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * * * Bu rapordan 5 ay sonra, 18 yaşındaki Afgan kızı Bibi Ayşe’nin öyküsü, Time’ın kapağında yer aldı ![]() ![]() Kimse bu ayrıntılara takılmadı ![]() Amaç hasıl olmuş, oğullarını işgale yollamaktan çekinen Batılı kadınları ikna için Bibi’nin fotoğrafı kullanılmıştı ![]() İsterseniz “kötü niyet” deyin: Bu raporu okuduğumdan beri, 1985’te, ürkek gözlerle görüntülenen o güzel kızın da bilmeden, bizi Afganistan’daki Ruslardan korkutma misyonunu üstlendiğini düşünüyorum ![]() ![]() Konuyla ilgilenenlere bir kitap tavsiye ederek bitireyim: Frances S ![]() ![]() Wikileaks’ten beri hangi gizli çekilmiş fotoğrafa baksam, hangi karanlık ağızdan “özgürlük” lafı duysam, burnuma yalan kokusu geliyor ![]() Can Dündar |
![]() |
![]() |
|