![]() |
Az Ve Öz Konuşmak |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Az Ve Öz KonuşmakAz Ve Öz Konuşmak Yazısı - Az Ve Öz Konuşmak Sepkin Coşkun - Sepkin Coşkun Yazıları Bilinen atasözleri hariç, bu gün sizlerle bizim evde konuşulan, yani benim atalarımın sözlerini paylaşmak istedim ![]() Ninem, annem, ve babamdan duyduklarımı aklıma geldiğince sıralamaya çalışacağım ![]() Çok meraklı bir çocukmuşum ki evde konuşulan bazı ilgimi çeken sözleri ta o zamandan kaydetmişim hafızama ![]() ![]() Atasözlerimiz hayli çoktur ve hepsi de ayrı bir anlam taşır kendi içinde ![]() ![]() Küçüklüğümde bizim evde doğaçlama söylenirdi bu gibi sözler, ninem başlar, babam devamını getirir, annem ara sıra katılırdı onlara ![]() Ben bir köşede evcilik oynarken kendi kendime, kulağımın biri hep onlarda olurdu ![]() İnce bir tahta parçasından bebek yapardık, kavanoz kapağını baş tarafına iliştirir ve beyaz bir bezle kaplar, bulabilirsek eğer mısır püskülünden, bulamazsak ipten saç yapar, kaş, göz çizer saatlerce oynardık o suskun bebekle ![]() ![]() Karlı bir kış günü ninem kapı önüne çıkar, anında geri içeri girerdi '' Dışarı kar, içeri dar'' diye bir iç geçirişi duyardım ![]() Annem eline geçen küçük bez parçalarını bile saklardı ![]() Ben bilirdim nereye sakladığını ![]() ![]() Bu kumaş parçaları ya pazenden, ya da çitten olurdu ![]() ![]() ![]() Haklıydı, lazım olacaktı sırası geldiğinde, çünkü yama yapardı aşınmış minderlere ![]() '' Al elmayı ver ehline, koklar kor cebine, al elmayı ver cahile düşünmeden yer nafile'' derdi o an ninem ![]() Konu neydi bilemem tabi, hafııza süzgecimden geçip aklımda kalanlar geliyor aklıma ![]() Çok güzel yakıştırmalar yapılırdı ![]() ![]() Annemin bana ev işi öğretirlerken söylediği sözü, geçenlerde kendi kızıma söyledim ![]() ![]() ''Beni beğenmeyeni ben hiç beğenmem'' dedi ![]() ![]() Birde kişiler hakkında ön yargı vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Benden istenileni hemen yerine getirmez illa itiraz ederdim ![]() ![]() Tavşanı tazı tutar, çalımı avcı satar misali ![]() Bağa bak üzüm olsun, yemeye yüzün olsun gibi, Bakın şimdi : Buyurmadan tutan evlat, gün doğmadan kalkan avrat, deh demeden giden at makbuldür ![]() vay vay vay bu sözü kesin bir kaynana uydurmuştur, gelin erken kalksın da işe güce baksın diye ![]() Abimin işe geç gittiği günlerde, sabah sabah nasıl da aklına gelirse ninemin, hemen taşı gediğine koyardı ![]() ![]() Her şey iyi hoş da bu sözler pek iç açıcı olmuyor canım ![]() Kadın kocanın çarığı, anasının sarığıdır ![]() Beğenmedim ![]() Bir keresinde ne yaptım hatırlamıyorum ![]() ![]() Bazen hiç bir konu yokken, ninemin usulca sesi duyulurdu ![]() ![]() Yani dertsiz bir kul yoktur gibisinden ![]() Komşu kızın kusuru neydi bilmem ama düğünü olurken yine ninem '' Her bitli baklanın, bir kör alıcısı olur '' demişti ![]() Düşündükçe hayret ederim, nerden bulurlardı bu kadar sözleri, acaba kendileri mi uyduruyordu? Aça dokuz yorgan örtmüşler, yine uyuyamamış ![]() Çok mal haramsız, çok laf yalansız olmaz ![]() Tatsız aşa tuz neylesin, akılsız başa söz neylesin ![]() Şu sözlerde ki asalete bakar mısınız ? Daha ne çok söz var da aklıma gelmiyor şu an ![]() Bence az ve öz konuşmak budur işte ![]() ![]() ![]() İliştirmek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pazen ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çit ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aklımsıra ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayırmak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Minder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bezi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ılı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üşenmek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sepkin Coşkun |
![]() |
![]() |
|