![]() |
Vahide Gördüm Zihin Ve Dil Temizliği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vahide Gördüm Zihin Ve Dil TemizliğiVahide Gördüm Zihin Ve Dil Temizliği Yazısı - Vahide Gördüm Zihin Ve Dil Temizliği İclal Aydın - İclal Aydın Yazıları Sabah uyandım, gazeteleri okurken rastladığım bir haber çok canımı sıktı, o sırada birlikte çalıştığımız arkadaşım Tolga’dan bir mektup geldi ![]() ![]() ![]() ![]() *** İclalcim günaydın ![]() ![]() ![]() “Günaydın” diyorum ama uyanır uyanmaz gazetelerin internet sayfalarını açıp da “Ünlü Oyuncuya Kanser Şoku!” başlığıyla verilen Vahide Gördüm haberlerini gördüğümden bu yana nasıl bir güne başladığımı bilmiyorum aslında ![]() Hatırlar mısın, Gülümse dergisini çıkardığımız sırada Vahide Gördüm’le kapak röportajı yapmaya karar verirken nasıl da mutluyduk! Kolay iş değildi bir kapak röportajında ekipçe hemfikir olmak ![]() ![]() Sevdiğimiz birinin hastalandığını öğrendiğimizde duyduğumuz o üzüntü değil bana şimdi bu mektubu yazdırtan ![]() ![]() Derdim, medyanın dilini eleştirmek değil ![]() ![]() Susan Sontag, “Metafor Olarak Hastalık” adlı kitabını “zihinleri rahatlatmak” için yazdığını söylüyor ![]() Bu eşsiz kitabında fiziksel hastalığın kendisini değil, hastalığın bir figür ya da metafor olarak kullanılma hallerini inceliyor ![]() ![]() Oğlunun deyişiyle “ölümden müstesna tutulmak isteyen” Susan Sontag, ölümün bir yanlışlık olduğuna ve günün birinde bu hatanın mutlaka düzeltileceğine inanırmış ![]() ![]() ![]() Vahide Gördüm haberlerini okuyup incindiğimde, hemen hep elimin altında duran “Metafor Olarak Hastalık”ı karıştırmaya başladım yine ![]() “Kanserde, romantik melankoli düşüncesinin yerini -tüberkülozun tersine- romantik olmayan depresyon düşüncesi aldığı için, kansere yönelik olarak, romantik karaktere uygun düşmeyen bir hastalık olduğu yolunda genel bir kanı vardır” diyordu Sontag ![]() ![]() Sayfaları karıştırdıkça, beni inciten şeyin aslında ne olduğunu şu satırlarda buldum: “Hastalığı bir cezalandırma olarak gören anlayışların uzun bir tarihi vardır ve böylesi anlayışlar kanser söz konusu olduğunda özellikle ön plana çıkar: Kansere karşı ‘savaş,’ ‘haçlı seferi’ düzenlenmiştir; kanser ‘katil’ hastalıktır; kanserli olan insanlar ‘kanser kurbanları’dır ![]() ![]() ![]() ![]() Dolayısıyla, kanseri basit bir hastalık olarak değil, şeytani bir düşmanmış gibi görme eğilimi, kanseri sadece ölümcül bir hastalık değil, aynı zamanda utanılası bir hastalık durumuna getirmektedir ![]() Cüzzam, dünya yüzünde en yaygın olduğu zamanlarda, benzer nitelikte dehşet salıcı duygular uyandırıyordu ![]() ![]() ![]() Buydu işte! Sanırım çoğumuzu inciten, kanser karşısında geliştirip kullandığımız bu ortak dil; bu cezalandırıcı, dışlayıcı, yabancılaştırıcı ve yalnızlaştırıcı dildi ![]() Son olarak, şehirlerin kansere sebebiyet veren kanserojen ortamlar olarak değerlendirilmeye başlanmasına dikkat çekerek şunu da ekliyor Sontag: “Kanser metaforu, şehir hayatından vazgeçme temasını genişletmektedir ![]() İclalcim, okudukça düşünüyorum da, şehir hayatından vazgeçmek belki de en kolayı? Ama bir dilden vazgeçmek? Mümkün mü bir dilden kurtulmak? O zaman, biz dilimizi temizlemedikçe, Vahide Gördüm nereye gidebilecek? Ve biz, bize yaşam alanı bırakmayan böyle bir dille, aslında neyi yaşıyoruz? İclal Aydın |
![]() |
![]() |
|