![]() |
Sen Benim Kardeşlerimi Öptün |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sen Benim Kardeşlerimi Öptün17 Ağustos depremi ibretli hikayeleri - 17 Ağustos depremine dair sözler - 17 Ağustos depreminde olan mucizeler ![]() Son cemrelerin toprağa düştüğü bu günlerde yolumuz, bir zamanlar acı tatlı pek çok hatıralarımızın geçtiği Adapazarı?na düştü ![]() Yağmur bazen iri damlalarla yağıyor, bazen duruyordu ![]() ![]() Kültür merkezinde geç vakit biten programdan sonra, 17 Ağustos depreminde bir gece yarısı tanıştığımız Ramis Bey; bizim evde herkes sizi bekliyor? dedi ![]() Koşmaları Sakarya ovasına sığmayan küheylan Ramis Bey?i kırmak olmazdı ![]() Yol boyunca Marmara depreminin mahşer manzaralarını andıran Sakarya sahneleri geldi gözlerimin önüne ![]() Aman Allah?ım! Neydi o günler? Koca şehir yaralı bir insan gibi iniltiler içinde yerde kıvranıyor, beton blokların altından sağ kurtulanların yüzleri, mahşerin dehşetinden kaçan insanlarınkine benziyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güneşin gurubuyla birlikte Sakarya Ovası kendini karanlığın koynuna bırakıyor, yıldızlar sabaha değin, aralarından ayrılanlara ağlayanların, yaralıların ve ağustos böceklerinin ağıtlarını dinliyordu ![]() Şehrin kenar semtleri daha da perişandı ![]() ![]() ![]() Umudun adı yoktu buralarda ![]() ![]() ![]() ![]() Dar bir yoldan geçerken Ramis Bey; ?buraları hatırladınız mı?? dedi ![]() ?Hatırlayamadım? ?Sizinle ilk defa burada, şu direğin dibinde karşılaşmıştık? Buradan geçip gitmek olmazdı, arabadan indik ![]() O gece gökyüzü erguvan kesmişti ![]() Varoşlardaki bir çadırın önüne son kahvaltılık paketimizi de sessizce bırakarak bir okulun bahçesinde oluşturduğumuz yardım merkezimize geri dönüyorduk ![]() Ağustos?un hüzünlerle dolu gecesi sırtını sabaha dayamıştı ![]() ![]() ![]() ![]() Konvoyumuz durdu ![]() ![]() Kucağında ağlayan bir çocukla bize doğru koşmaya başladı ![]() ![]() Bir süre sonra çocuğun ağlamaları durmuş, eline tutuşturulan oyuncaklarla oynamaya başlamıştı ![]() ![]() ![]() ?Kızım Ayşe ateşler içinde kıvranıyor, annesi içerde ağlıyor, durmadan dua ediyor ![]() ![]() ![]() ![]() ?Siz kimsiniz? Allah aşkına!? ?İstanbul?dan geldik, yardım dağıtıyoruz ![]() ?Ya siz?? ? Adım Ramis, vagon fabrikasında çalışıyorum ![]() ?Cengiz Taştan?ı tanıyor muydun?? ?İyi tanırım, herkesin yardımına koşan, yolda yürürken adımlarını mahşere gidiyor gibi atan, düşünceli, yüzü güven veren bir insandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eskiden beri şairler, şiirlerinde sevgilileriyle görüştükleri, buluştukları ve zamanla harabe haline gelen o yerlere bakıp bakıp ağladıklarını dile getirdikleri gibi; biz de hatıralarla dolu bu yerde, kendince sokağı aydınlatmaya çalışan elektrik direğinin dibinde o hüzünlü fakat güzel geceyi yeniden hatırladık, duygulandık ![]() Ramis Bey?in evine vardığımızda on beş yaşlarında bir kızımızla, bir kadın kapıda karşıladı bizi ![]() ![]() ![]() Aman Allah?ım! O gece babasının kucağında ateşler içinde yanan incecik dal büyümüş serpilmiş, alımlı, soylu bir servi olmuş ![]() Huzur dolu bir evdi burası ![]() Evin erkeklerinin ve kadınlarının yüzlerinden bütün şehre yetecek bir mutluluk yayılıyordu ![]() ![]() ![]() Ramis Bey; ?çok çalışmamız gerekiyor, her eve her sokağa uğrayıp bu güzelliklerden haberdar etmemiz lazım; o deprem gecesi, gözümüzün siyah noktası gibi bizi ışığa kavuşturdu? diyor ![]() O geceden sonra yaşamak için değil yaşatmak için yollara düştük ![]() ![]() ![]() ![]() Hele o esmer, o siyah çocukların söylediği şarkılar, türküler, oynadıkları oyunlar bizi büyüledi ![]() Gece bitmişti ![]() ![]() ![]() Siyah inciler sahnenin arkasından çıkıncaya kadar bekledik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Siyah inciler; ?Soylu toplum bu işte, dünyada bütün herkes böyle asil duygularla yetiştirilseydi dünya nasıl olurdu acaba? Mutlaka yeryüzü Allah?ın cenneti haline gelirdi? dediler ![]() Eve geldiğimde gece yarısını çoktan geçmişti ![]() ![]() Gece rüyamda ?Ramis kalk! Peygamberimiz seni çağırıyor? dediler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Harun Tokak |
![]() |
![]() |
|