Prof. Dr. Sinsi
|
Çıkmazın Eşiğinde Yeniden Doğuş
arkadaşlık dostluğa dair hikayeler - arkadaşlık dostluk sözleri - değer vermekle ilgili sözler - güvensizlik sözleri - deneme örnekleri
Çıkmazın Eşiğinde Yeniden Doğuş
Hülya Akyıldız
O gece gözyaşları içinde hıçkırıklarla uykuya daldı’ gel diyordu, ne olursan ol gel’ birden uyandı yüreğinde huzur vardı duyduğu sözler Mevlana nın sözleriydi O an hayatının eskisi gibi olmayacağını, bugünden sonra hayatında değişiklikler olacağını hissetmişti sanki
TANIŞMA
O gece gözyaşları içinde hıçkırıklarla uykuya daldı’ gel diyordu, ne olursan ol gel’ birden uyandı yüreğinde huzur vardı duyduğu sözler Mevlana nın sözleriydi O an hayatının eskisi gibi olmayacağını, bugünden sonra hayatında değişiklikler olacağını hissetmişti sanki O gün ve diğer günler de hep bu sözleri düşündü, bu sözlerin bir anlamı olmalıydı ’gel ne olursan ol gel’ Düşünceleri yoğunlaştı, yaşadıkları hatalarını, keşkelerini düşündü, belki bir şans olabilirdi İnandığı değerlerine sahip çıkarak yeniden kendini keşfedebilir, ruhundan güç alarak yeniden doğabilir ve başkasının istediği değil, her zaman kendi olmak istediği kişi olabilirdi Ama yol gösterecek, ona yardım edecek kimse yoktu yanında Bir rehbere ihtiyacı vardı ve o rehberin bir gün gelmesi için dua ediyordu
O gün, diğer günlerden farklıydı İçinde huzur ve coşku vardı, anlam veremediği İnanılmaz bir istek vardı içinde, dışarı çıkmak için Oysaki her günü evde geçirdiğinden dışarı çıkmazdı genellikle Ama o gün farklıydı Giyindi evin yakınlarında ki parkta yürüyüşe çıktı Hem geziyor, hem hayatında ki inişleri, çıkışları düşünüyordu Bir banka oturdu, çocuklara gözü ilişti ne güzel oynuyorlardı Onları seyrederken birden çocukluğu geldi aklına; gençliği, evliliği ve annesinin ölümü ile onun sonrasında yaşadığı yalnızlık, çaresizlik, hatalar, isyanlar, öfke, kızgınlık Birden gözlerinden yaşlar boşaldı, tutamıyordu kendini Bir ses duydu
--İyi misiniz bayan?
Başını kaldırmadan cevap verdi Süheyla
--Evet dedi iyiyim
Hemen hızla kalkıp uzaklaştı parktan
Günler günleri kovalıyor, gündüz koşturmaca ile geçen zamanın ardından, geceleri yalnızlığıyla başbaşa kalıyordu Süheyla Her yalnızlığında, geçmişten alamıyordu düşüncelerini Kendinden nefret ediyordu, insanlara güvendiği ve saf olduğu için İnsanların söylediklerinin ardındaki niyetlerini göremediği için kendine kızıyordu Bu düşünceler etrafını sardığında da karamsarlık ve çaresizliğin kölesi durumuna geliyor, her an gözyaşlarına boğuluyordu
Bazı günler çok kısa süren o farklı anlarda, kendini iyi hissediyor, yüreğinde kıpırdanışlar duyuyordu sanki Öyle olduğu günler de, yaşadığı için mutlu oluyor, elindekilerin varlığına seviniyor, yaşadığı, nefes alabildiği için şükrediyordu Yağmur yağarken toprağın kokusunu içine çekiyor, Rabbinin yarattığı güzellikleri görebildiği için, sağlıklı olduğu için yüreği coşkuyla doluyordu İşte o anlarda yüreğininin derinliklerinde bilmediği bir uyanışın onu beklediğini hissediyordu Hani bir kıvılcım olsa ateş yanacak, yüreğinden alacağı güçle yeni bir hayata başlayabilecekti, biliyordu Ama bilmediği, bunu nasıl yapacağıydı Hayatın içinde sıkışmış, hangi yöne gideceğini bilmeyen yolcu misali, hayatın tam ortasında duruyordu Yüreği hala sevgi derken, insanlara olan güvensizliği onu öfke duymaya, insanlardan uzaklaşmaya ve isyana itiyordu
Hayatı boyunca haksızlıklarla mücadele etmiş ama yinede hakkını alamamıştı Hayat bu kadar acımasız mı olmalı? derken kendine soruyordu, hayatı acımasız yapan, hayatın kendisi mi yoksa insanlar mı? diyordu ve cevabı yine yüreğinde buluyordu Hayat neden acımasız olsun ki diyordu Hayat adil Onu acımasız yapan, özünden uzaklaşmış, korkularıyla baş edemeyen ve sorumluluklarını üstlenemeyen insanların takındıkları maskeler ve o maskelerin altındaki yatan niyetleri göremeyen kendimiz, bizler acımasız yapıyorduk, hayatı kendimize 
Bir hafta geçmişti ki içinde yine garip bir istek vardı parka gitmek istiyordu sanki görünmez bir güç ona bunu zorluyordu Gitmeliyim mutlaka dedi içinden bunu istiyordu çünkü Oğlunu da yanına alarak parka geldi orada ki banklardan birine oturdu Etrafa bakındı diğer banklarda insanlar oturuyordu Nedense herkesin suratı asıktı neler düşünüyorlar acaba diye düşünürken, birinin ona yaklaştığını gördü Merhaba dedi tebessüm ederek Hiç görmediği, tanımadığı bir yüz
--Adım Muhsin Geçen hafta sizi burada bir hayli üzgün gördüm o günden beri inanın sizi düşünüyorum Sizi gördüğüme sevindim Umarım şimdi daha iyisinizdir dedi
Süheyla şaşkın ne diyeceğini ne söyleyeceğini bilemiyordu Yavaşça
--İyiyim, teşekkür ederim, benim için kötü bir gündü, boşta bulundum, tutamadım kendimi Oysa dışarıda ağlamak hiç adetim değildir’ dedi
Adam;
--Demek ki sadece dışarıda ağlamıyorsunuz, her an ağlıyorsunuz o zamana diye espri yaptı Fakat Süheyla gülmüyordu Çünkü evde her an ağlıyordu Onun gerçeğiydi adamın sözleri Adam anlamıştı Süheyla nın bakışlarından, ne demek istediğini sustu
--Ben dedi her gün kızımı getiriyorum buraya Bakın, şurada oynayan benim kızım
--Allah bağışlasın
--Amin cümlemizinkini dedi Muhsin
Süheyla;
--Şu salıncağa binen de benim oğlum, derken oynayan çocuklara doğru başını çevirdi
Ne güzel oynuyorlardı Gülerek birbirleriyle, art niyetsiz, saf ve temiz duygularla
’--Ne kadar güzel parlıyor gözleri Düşündüğünü sanarken, yüksek sesle söylemiş olmalıydı ki bu sözlere Muhsin cevap verdi
--Evet, henüz gözlerinde ki pırıltı sönmemiş, daha zaman var söndürülmelerine
Birden adamın sözleri anlamlı ve derin geldi Süheyla’ya Adama baktı gözleri ışıldıyordu yakınlık ve huzur duydu bir an, hiç tanımadığı adamın tebessümlü yüzünde  
--Haklısınız dedi, henüz insanlar zihinlerine hücum ederek korkuyu ve çaresizliği benliklerine kazımamış dedi Yüreklerinde ki saf art niyetsiz temiz duyguları hala masum Keşke hep çocuk kalabilsek Aslında bazen büyüsek de yüreğimiz çocuk kalabiliyor hala saf ve masum sevgilerin olabileceğine inanıyor ama yanılgılar insanı büyümeye zorluyor
Ben Kimsenin kötülüğünü istemem, aslında hiç kimsenin kötü olabileceğini düşünemiyorum Konuştuğum herkese hemen güveniyorum, iyi niyetli olduklarını düşünüyorum Bilmiyorum doğru mu yapıyorum Bazen çok üzülüyorum gördüğüm davranışlar, duyduğum sözler karşısında ama yine de değişemiyorum
--Hemen belli oluyor gerçekten sizinle konuşunca, asla kimseye kötülük yapamayacağınız, kimsenin hakkında kötü düşünemeyeceğiniz Ama dikkatli olmalısınız yinede Çoğu zaman üzülürsünüz, hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz Doğru aslında insanlar kötü olmamalı Kötü yapan veya kötü olarak bildiğimiz aslında anlaşılmamak, sevgi görememekten, inanacağı, güveneceği, paylaşacağı birilerinin olmamasından oluyor sanırım Anne-baba çok önemlidir Bilhassa anne Sonra ağabey veya abla, daha sonra yakın akraba, arkadaş ve çevre Yani her zaman sevecek, ilgilenecek, paylaşacak, anlayacak ve güven verecek birilerinin mutlaka olması lazım yanımızda
Süheyla birden oturduğu yerden koşarak kalktı Oğlu düşmüştü, ağlıyordu Kucağına aldı gözyaşlarını silerken bir yandan öpüyordu yavrusunu Sesi ve hareketleri o kadar huzur verici ve sakindi ki, çocuğun birden gülmesinden de belliydi zaten
--Şuna da bineceğim anne dedi
--Peki ama dikkatli ol bir yerini incitme yavrum olur mu
Sonra Muhsinin yanına gelerek
__Aslında gitmem lazım Evde bir sürü iş beni bekliyor Az daha durayım gönlü olsun
--Babacığım gidelim artık yoruldum dedi kızı yanlarına gelerek
--Peki yavrum bak Süheyla teyzenle tanış, şu salıncakta sallanan da Süheyla teyzenin oğlu Yeni taşınmışlar bizim semtimize Arkadaş olur birlikte de oynayabilirsiniz bundan sonra
Süheyla, Filizin yanaklarından öperken dikkat etti Muhsin bu tanışmaya, Filiz hemen karşılık verdi öptü yanaklarından Pek kolay kolay yapmazdı böyle, tanımadığı birine Düşüncelerimden emin olmuştu Muhsin Çok iyi niyetli, çok dürüst, dediği gibi herkesi seven, herkese güvenen iyi bir anneydi, insandı Ama anlayamadığı bir tedirginlik hissetmişti Belki yeni bir şehir, yeni bir çevreye geldiği için olabilir dedimiçinden
Oğlunu çağırdı Süheyla Koşarak geldi oğlu
--Oğlum bak Muhsin amcan Bu güzel kız da Filiz Muhsin amcanın kızı Arkadaş olur birlikte oynarsınız
Oğlunun yanaklarından öperken yabancılık hissetmediğinianladı, oğlu Mhsinin yanağından öperken Beraber çıktılar parktan 
Biraz yürüdükten sonra yolun köşesinde durdu Süheyla
--Burası bizim ev, şu balkonunda çiçek olan üçüncü kat
--Çok yakınız, bakın şu ileride market var ya onun yanındaki apartmanın üçüncü kat, bu tarafa bakan cephede olan daire de oturuyoruz bizde Bol bol görüşeceğiz inşallah ailece, çocuklarda rahatlıkla oynarlar bundan böyle
Süheyla;
--Tanıştığımıza çok memnun oldum
Muhsin:
--Bende çok memnun oldum inanın
Muhsin elini uzattı tokalaşmak için Süheyla da güven içinde uzattı elini Tokalaşırken ikisi de sanki birbirine ‘’Asla sana bir zararım, kötülüğüm dokunamaz Kalıcı ve güvenli dostuz, arkadaşız bundan böyle’’- demişti, konuşmadan öyle hissetmişti Muhsin, mükemmel bir insan dedi içinden Rahatlamış, huzur bulmuştu birden
O gün Her gün gördüğüm bir dilenciye ilk defa kağıt para vermişti Eve kadar kaç tane denk gelse verecekti Cebinde ki tüm paraları bitirebilirdi o anki hissettiği duygularla Şansından, başka denk gelmedi
Zile bastı Muhsin, eşi kapıyı açtı, ‘
---Hoş geldiniz’ dedi Neler yaptınız baba-kız
Muhsin kızının ayakkabılarını çıkartırken
--Çok güzeldi dedi, Filiz ve ben de semtimize yeni taşınan komşumuzla tanıştık Adı Süheyla Oğluyla parka gelmişler Çok iyi bir insan Ailece tanışırız, sen de bir arkadaş kazanacaksın eminim dedi
Eşi Muhsine güvenir ve hep doğruyu söylediğini, iyi niyetli olduğunu bilirdi
--İnşallah dedi, sen öyle diyorsan doğrudur Yanılmazsın biliyorum dedi
Eşinin yanaklarından öptü Salona geçerken kızını kucağına aldı, yanağından ve gıdığından şap şup öptü, çok yapardı bunu Kızı da babasının yanaklarından ve gıdığından öpmeyi çok severdi Birlikte saatlerce oynarlardı
Muhsin’de kızıyla oynarken çocukluğuna dönerdi sanki 
|