![]() |
Mutluluk Hırsı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mutluluk HırsıMutluluk Hırsı Yazısı - Mutluluk Hırsı Tuna Kiremitçi - Tuna Kiremitçi Yazıları Dervişe “Mutlu musun?” diye sormuşlar, cevap vermiş: “Yok, ben o kadar hırslı biri değilim ![]() Ne alakası var, değil mi? Hem bugüne kadar hırslı olmanın faydasını görmedi mi insanlık? Uygarlık hırslılar sayesinde gelişmedi mi? Amerika’yı hırslı maceraperestler keşfetmedi mi? Penisilin ve elektrik bilimsel hırslarımızın eseri değil mi? O zaman kim oluyor da “ben o kadar hırslı değilim” diyor? Yoksa Mutluluğun hırs olduğuna mı inanmış? Belki de kovalanacak bir av olmadığını söylemek istiyordur mutluluğun ![]() Öyleyse delirmiş olmayabilir: Hırs dediğimiz sonuçta bir tatminsizlik işi ![]() ![]() “Şu cahilin kullandığı arabayı ben niye kullanamıyorum?” diye soralım mesela ![]() “Şu kabiliyet düşmanı bile dizide başrol kaptıysa ben niye kapamıyorum!” diyelim ![]() Bunlar masum ve insani sorular ![]() ![]() ![]() O zaman hırslara laf etmemeliyiz ![]() ![]() Onlar kişisel tatminleri peşinden koşarken, aslında uygarlığın gelişmesine katkıda bulunuyorlar ![]() Buraya kadar sorun yok ![]() ![]() En azından rahatlarız ![]() ![]() Sorun, hırsımızın amacının aslında uygarlığın gelişmesi falan olmayışında ![]() Dürüst olmak gerekirse, kimsenin umurunda değil uygarlık ![]() ![]() Şu dünyada gökdelenler olmadan, uzay mekikleri, köşe yazıları, reklamlar ve internet olmadan yaşayamaz mıydık? Bal gibi de yaşardık ![]() ![]() ![]() Hırslıyız, çünkü aslında tek bir şeyi istiyoruz: Mutlu olmak ![]() ![]() Reklamlardaki gülen insanlara bakıp “ben niye öyle değilim!” diye içleniyoruz ![]() Ama unuttuğumuz bir şey var: Mutluluk ve hırs aynı anda zor ![]() Tabii çok akıllı olduğumuzdan “hele mutluluğu bulayım, vazgeçerim hırstan” diyebiliriz ![]() Ama o zaman da bizden daha mutlularını gördüğümüz zaman içimizi hırs basmayacak mı? “Bu kim oluyor da benim hayat boyu çalışıp kazandıklarıma sahip olmadan mutlu mutlu sırıtıyor!” demeyecek miyiz? Yoksa aramızdaki en mutlu kişi, “mutlu olacak kadar hırslı değilim” diyen o garip adam mı? Tuna Kiremitçi |
![]() |
![]() |
|