Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Sinsi Eğlence > Bir Tutam Hikaye

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
cihanı, fethetti, hürrem, kanuni, kanuniyi

Kanuni Cihanı Hürrem De Kanuni'yi Fethetti

Eski 07-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kanuni Cihanı Hürrem De Kanuni'yi Fethetti

Kanuni Cihanı Hürrem de Kanuni'yi Fethetti Hikaye - Hikaye Örneği - Yaşamdan Hikayeler - Yalnızlık Hikayesi

Kanuni Cihanı, Hürrem de Kanuni'yi Fethetti

Aysun GÜL

“Celis-i halvetim, varım, habibim mah-ı tabanım Enisim, mahremim, varım, güzeller şahı sultanım “Anlamı: "Benim birlikte olduğum, sevgilim, parıldayan ayım, Can dostum, en yakınım, güzellerin şahı sultanım" diyerek

“Celis-i halvetim, varım, habibim mah-ı tabanım

Enisim, mahremim, varım, güzeller şahı sultanım “Anlamı:

"Benim birlikte olduğum, sevgilim, parıldayan ayım,

Can dostum, en yakınım, güzellerin şahı sultanım" diyerek başlayan, bir Kanuni masalıdır, Hürrem Bakışlarındaki ahu edayı, Kanuni’nin gözlerine bırakan Tatar güzelinin, sözlerinden ellerine dokunan hayallerinde ki intikamı, aşkın yaşanışıdır, sarayın gölgesinden akseden Gülümseyen gözlerinin arkasındadır, getirildiği topraklarında kalan

Rus topraklarında bir Yahudi kızıdır, Roksalan'a Hürrem adının anlamını, gülen gözlerinden alan Roksalan, sevdiklerini arkasında bırakarak kaçırılmıştır, Ukrayna topraklarından Polonya sınırları dâhilinde, bir kente getirilen Roksalan yani Anastas’ya, güzelliğiyle dillere destan bir kızdı Bu krallığın sınırlarında aldığı, özel ve düzeyli saraylı eğitimiyle göz doldurduğu gibi, gönül doyuran kadınlar arasına girdi Kırım hanı tarafından Osmanlı topraklarına getirilen Anastas’ya, burada Osmanlı sarayına hediye edildi

“Sevgiden kelimeler sarayın duvarlarında

büyülü bir sesle Roksalan diyor,

attığı adımlar iz sürümünde

bastıkça taşlara aşk dileniyor” A GÜL

Haremde cariye sıfatlandırılmasıyla bulunan kızların arasına girdi Ama görmüş olduğu eğitim ve görgü onun sarayda duyulmasını sağladı Gülüşüyle güzelliğiyle ve sözleriyle gönülleri fetheden Roksalan, Osmanlı celali padişahı ve ülkeler fetheden Süleyman Sultan’ın kalbini bir anda fethetmişti

“Cariye asıllı esaret zinciri,

Sultanın odasında gülümseyen özgürlük

Hassasi duyguların zamane tavrına

Dudaklarda kaybolan sözler hürriyet” A GÜL

Muhabbetleri öylesine artmıştı ki padişahla, sultan onun sesini işitmeden uyuyamaz, olmuştu Kanuni'nin gözdesi Mahidevran Hatun bu durumu fark etmişti, sarayda ki herkes gibi Ama nafile! bir kere kalpten kalbe giden sesler, durdurulmuyordu artık Yüreğinin en özel gözüne öylesine yerleşmişti ki Anastas’ya Kanuni artık onu gülen yüzüm yani Hürrem’in diye sevmeye başlamıştı

Hayatım hasılım,ömrüm, şarab-ı kevserim, adnim

Baharım, behçetim, rüzum, nigarım verd-i handanım

Anlamı:

Hayatımın, yaşamımın sebebi Cennetim, Kevser şarabım

Baharım, sevincim, günlerimin anlamı, gönlüme nakşolmuş resim gibi sevgilim, benim gülen gülüm,

Gecelerine ışık olan Hürrem gündüzlerine de yetmiyordu, Cihan padişahının saraydan ayrılsa aklı Hürrem de kalıyordu Gönül buya ömründe bir defa aşkı saadeti yaşar der gibiydi ruhani sesi sultanın

Ayaklarına köle olmuştu, elleri elerine değmese uyuyamaz, olmuştu Gözlerindeki söz cıvıltıları olmasa, nefes alamaz olmuştu Dudaklarından dökülen kelimeler, gamze gamze dökülmese yüreğine yüreği atmaz olmuştu Bir padişah ve cariye var mıydı, onlar gibi aşkı hürmetlice yaşayan Yasaklar içinde özgürce bakışlarında taşıyan

İkisinin de hayatları dünya ya mal olmuştu İkisi de birbirine ve ikisi de imparatorluğuna mal olmuştu Kanuni ve Hürrem aşkı artık açık bir şekilde kulaktan kulağa yayılıyordu Sarayın gözdesi Mahidevran sultan entrikaları da bununla başlamıştı Hürrem’i Kanuni’ye yaklaştırmak istemeyen Mahidevran padişahın etrafından ayrılmadığı gibi Hürrem’in de haremdeki sevgisini sarsmıştı

Harem cariyeleri ikiye bölünmüştü Bazıları Mahidevran Hatun’un kışkırtmasına bile gerek duymadan neden padişah Roksalan’yı seçti diye karşısına geçmişti Bazıları Mahidevran hatuna olan sevgilerinden Kalan kısımsa Hürrem’e olan sevgilerinden onun yanında yer almışlardı

“Padişah kalbinde şiirli güzel

Bakışları sultana mühürlü güzel

Acısı yüreğinde derin olsa da

Teninden aşk akan gönüllü güzel” A GÜL

İmparatorluk fetihlerle sarsılırken saraydaki entrikalar saraya perde olmaya başlamıştı Kimse kimseye güvenmiyordu Taraflar birbirlerine olan güvenlerini yitirmişlerdi Buna rağmen iki aşık kimsenin sözlerine bakmadan, birbirlerinin gözlerinde kaybolup yaşıyorlardı

Ve Hürrem artık Kanuni'nin gülen yüzü olduğu gibi gözdesi de olmuştu Ve Osman’ı sarayın da bir padişahla ilk nikâh kıydıran cariye olarak Osmanlı tarihine adını yazdırıyordu Padişahın önce odasına sonra gözlerine sonrada gönlüne giren Hürrem artık Osmanlı sultanı "Hürrem Sultan" olmuştu

Kanuni, Mahidevran hatun ve oğlu Mustafa’yı Bursa’ya gönderdi Kanuni zamanında hırslarına yenik düşen Hürrem Sultan, geçmişte yaşadıklarının hıncını çıkarmak için, Osmanlı’dan intikam alırcasına entrikalar yapmaya başladı

“Sıcaktır haremin cilveli fısıltıları

Kadınsı düşlerin ardına sığınan anlarla, ansızın

Dudaklarında ıslanan sevdanın izleridir,

dudaklara dokunan gizleri, ansızın” A GÜL

Sessiz bir koşuşturma vardı, sarayın koridorların da Sanki her taş her basamak yalan dolan içinde kıvrılıyordu Kanuni öylesine bağımlı bir hale gelmişti ki Hürrem Sultan'a, oğlu Mustafa’yı bile öldürtmeyi başarmıştı Oysaki Mustafa yeniçeriler tarafından, çok sevilen bir şehzadeydi Kanuni’ye oğlunun onun yerine geçmek için planlar yaptığına dair söylentiler olduğuna inandırdı Ve oğlu Mustafa öldürttü

Hürrem Sultan, kızı Mihrimah Sultanı sırf müttefik olmak için, veziri azam Rüstem Paşa’yla evlendirdi Oysaki Rüstem Paşa çok yaşlı biriydi ve kızının mutsuzluğunu da sebep olacağının bile bile zoraki bir evlilik yaptırttı Hürrem Sultan’ın tükenmeyen hırsı günden güne artıyordu Bu hem kendi sonunu, hem de Osmanlıda ki saray düzeni bozulmasına sebep oluyordu

“Soğuk bir gecenin içine saklandığım saniyeler,

Ellerim üşüyor, bedenim titriyor

Akıl aralarımda bir firari düşünce, gitme kal diyen, kalma git diyen

Arsız bir çaresizliğin güzergahın da, zamana rest çekiyorum anı anlayan anlarımda

Yüreğimde Hürrem sancısı, bedenimde Kanuni’den kalma bir beste

Bezgin bir inilti Mahidevran’ı anlatan

İftiradan yürüyüşlerde son perde aralandı artık

Soğuk çökmüş her yerine sarayın ben ayazdayım” A GÜL

Hürrem Sultan gitgide yorgun ve hasta düşmeye başlamıştı Sarayın işleri, içindeki hazımsız hırsı, entrikaları onu yıpratmıştı Kanuni’nin gözleri önünde, erimeye başlamıştı Bu durum cihan padişahını çok üzüyordu Gözyaşlarını tutamıyordu En iyi hekimleri getiriyordu, ama hazin son artık ellerini uzatmıştı, Sultan’ın ellerine

Kanuni ölene kadar gözlerini Hürrem’inden ayırmamıştı İçine akıttığı gözyaşları artık, acısıyla yakıyordu kalbini Kalbindeki Hürrem yankısını çıkaramıyordu, derin ve iz bırakan düşüncelerin de Sevdiği kadın yolculuğuna hazırlanmış toplamıştı heybesini Ve daha genç ve güzel bir kız iken geldiği Osmanlı sarayından, Osmanlı’ya tarih yazdıran adıyla gidiyordu Süleymaniye’de ki muhitine Ruhani bir aşkla saplandığı aşkını devletlerin üzerinde yaşadığı aşkını bırakamıyordu Kanuni Eli ayağı Hürrem Sultan’la gömülmüştü, toprağa

Hürrem; taht uğruna çevirdiği entrikaların, sonucunu göremeden hayattan ayrılmıştı Oğlu Selim’in Sultan oluşunu görmeden, gözlerini kapamıştı hayata Sultan Selim annesinin ölümünden sonra tahta geçince, annesi tarafından öldürülen Şehzade Mustafa’nın annesi Mahidevran’ı maaşa bağladı Oğlunun ölümüyle yıkılan kadın, onun mezarının yanına Bursa’ya gitmiş ve orada kalmıştı Fakir ve parasız bir hayattan sonra, Selim’in yüreğindeki merhamet bunu kaldıramamış ve yardım elini uzatmıştı, Mahidevran

Ve bu büyük aşkta, ölümün ellerine bırakmıştı kendini İki sevgilinin saray hareminde başlayan şiirsel aşkları, savaş meydanlarına kadar nam salan sevdaları, uhrevi alemde de devam etmek için onları bekliyordu artık Ölümsüz bir hikaye olarak, Kanuni sultan Süleyman’ın kalbine aşkını nakşeden, Hürrem gözlü güzelin, hayata kattığı anlam için onlara teşekkür ederim

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com