![]() |
Karamsarlık, Kötümserlik, Olumsuzluk |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Karamsarlık, Kötümserlik, OlumsuzlukHayata olumsuz yönünden bakmanın etkileri, nedenleri ve çözümleri… Karamsarlık, Kötümserlik yada Olumsuzluk davranışlarımı nasıl etkiler? Karamsar, Kötümser yada Olumsuz olduğumda� Olayların en kötü tarafına bakarım ![]() “Yapabilirim´´ demek yerine “Yapamam´´ derim Değişebileceğime dair inancım yoktur ![]() Geleceğe dair ümidimi yitiririm ![]() Bütün olumlu yaklaşımlara karşıt görüş sunarım ![]() Kendim yada başkaları hakkında neşelendirici yorumlar yapamam ![]() Bütün konuşmalarım şikayet yada kötüleme haline gelir ![]() Kendim yada başkaları için söyleyebilecek tek iyi bir söz bile bulamam ![]() Hayattaki haksızlıklardan yakınırım ![]() Yeni hiç bir şey denemem yada risk almam çünkü başarısız olmaktan korkarım ![]() Hem bu gün hemde geçmişten insanların bana davranışları konusunda öfkelenirim� ![]() Yeni, yaratıcı yada potansiyeli olan fikirleri imkansız olduğunu düşündüğüm için reddederim ![]() Ufkumu daraltırım, dolayısıyla gelişmeme engel olurum ![]() Asla risk almam ![]() Trajedilerin, başarısızlıkların yada felaketlerin iyi yanını görmeye çalışanlarla mücadele ederim ![]() Daha büyük bir gücün varlığına inanan insanları küçümser ve hor görürüm Başarısız bir işi düzeltmeye çalışan insanların çabalarına güler, alay ederim ![]() Düşünce şeklimi değiştirmemek için direnirim, çünkü hiç bir şeyin bana yardım etmeyeceğine ve değişim yapmayacağına inanırım ![]() Karamsar, Kötümser yada Olumsuz olduğumda nasıl hissedirim? Karamsar, Kötümser yada Olumsuz olduğumda kendimi� Yalnız, terkedilmiş ve izole edilmiş hissederim ![]() Değersiz, boş ve işe yaramaz hissederim ![]() Yetersiz, cahil ve faydasız hissederim ![]() Yenilmiş, çökmüş ve kaybolmuş hissederim ![]() İhanet edilmiş, istenmeyen ve aldatılmış hissederim ![]() Bunalmış, ezilmiş ve savunmasız hissederim ![]() Umursanmamış, göz ardı edilmiş ve ciddiye alınmamış hissederim ![]() Zayıf, yenilmiş ve dışlanmış hissederim ![]() Küstah, isyankar, ve saldırgan hissederim ![]() Kendime acır, kendime lanet okur ve kendimi aşağılarım ![]() Karamsar, Kötümser yada Olumsuz olmanın etkileri nelerdir? Karamsar, Kötümser yada Olumsuz olduğumda� İnsanların benimle konuşmaktan kaçındığını farkederim ![]() Yaşamımdan zevk almam ve geleceğimi düşündükçe moralim bozulur ![]() Sağlıklı bir şekilde sorunları çözmeyi başaramam ![]() Problemlere alternatif çözümleri kabul etmem ![]() Ailem, dostlarım ve iş arkadaşlarım benim aşırı eleştirici olduğumu söylerler ![]() Bir arada olmak istenecek eğlenceli biri değilim ![]() Yapıcı eleştiri benim için ne kadar değersiz olduğumu ortaya koymak demektir ve eleştirinin içinde herhangi bir fayda bulmam ![]() Kendimi sürekli tekrar eden reddedilmeler ve yenilgiler zinciri içinde bulurum ![]() “Asla başarılı olmayacağım ![]() ![]() Başkaları ile arama duvar örerim, öyle ki aşılması imkansızdır ![]() Hayat ile ilgili olumsuz düşüncelerime uymayan bütün fikirlere kendimi kapatırım ![]() Kimse benden hoşlanmaz ![]() “Evet, ama�´´ tavrını severim ![]() Sabit fikirliyim, dar görüşlüyüm ve olaylara sadece tek bir açıdan bakarım ![]() Ne tür mantıksız düşünceler beni Karamsar, kötümser yada olumsuz olmaya iter? Asla başarılı olamayacağım ![]() Hiç bir şeyi doğru yapamam ![]() İnsanlar asla değişmez ![]() Ne kadar değişmeye çalışırsam çalışayım farketmez, insanlar görmüyorlar ![]() Geçmiş tecrübelerimden biliyorum gelecek için ümitlenmenin hiç bir anlamı yok ![]() Ne kadar değişirsem değişeyim hiç bir zaman yeterli olmuyor ![]() Hayat daha kolay olmalı ![]() Hayat adil olmalı ![]() Yaşamda o kadar çok kötülük var ki, iyi bir şeyler olmasını nasıl bekleyebilirim ki? Daha iyi bir yaşam için yapmam gereken çok iş var� Çok zor ![]() Yaşamın tamamı aldatmaca ![]() ![]() Niye savaşayım ki? Nasılsa düzen hep aynı: zengin daha zengin olur, fakir ise daha fakir ![]() Yaşamda hiç bir şey garanti değil, ölümden başka; niye risk alıp hayatımı değiştireyim ki? Niye başkaları değişmiyor? Niye hep değişmesi gereken kişi ben olmak zorundayım? Niye yaşam benim için daha kolay olmuyor? Bu şekilde olmamın sorumlusu ailemdir; hiç bir şey bu gerçeği değiştiremez ![]() Eğer risk alıp yaşamımı değiştirmeye kalkarsam sonuçta kaybeden gene ben olurum ![]() İnsanlar sadece bir şey istedikleri zaman bana iyi davranırlar ![]() Kimseye güvenme; Kimseye içini açma; asla risk alma ve her zaman kendine sakla ![]() Yaşamda, acı, keder ve ızdıraptan başka hiç bir şey yok ![]() Kaderim çizilmiş; Değiştirmem mümkün değil ![]() Genlerim, ailemden bana geçen huylar ve yetiştirilme koşullarım benim bu halde olmamın sebepleridir ![]() Bir kere düştün mü bir daha kalkamazsın ![]() Bütün insanların suratında maske var ve hiç kimseye güvenilmez � iyi bile görünseler ![]() İnsanların içinde iyilik olduğuna ve yaşamda değişmenin mümkün olduğuna inanmak enayiliktir ![]() Geçmişte hep kötülük ile karşılaştım, niye gelecekte farklı olmasını bekleyeyim? Eğer insanlar beni sevseydi ve destekleselerdi beni eleştirmez yada hatalarımı düzeltmezlerdi ![]() Her zaman aynı: elini uzatırsan tokat yersin ![]() Ne kadar iyi bir insan olmaya çalışırsam çalışayım işin sonunda hep aldatılan ben olurum ![]() Ben kimsem oyum, bunu değiştiremem ![]() Karamsar, kötümser yada olumsuz olmama ne yol açar? Karamsar, Kötümser yada Olumsuz bir insanım çünkü� Geçmişte büyük bir trajedi yada kayıp yaşadım ve hala tam olarak bu acıyı atlatamadım ![]() ![]() Yaşamdan tam olarak keyif almama engel olan bir sakatlığım var ![]() Hayatım boyunca, okulda, işimde, ailemde, yada ilişkilerimde sürekli başarısızlık yaşadım ve beceriksiz biri olduğumu kabul ettim ![]() Ailem bana karşı hep umursamaz oldu ![]() ![]() Geçmişte yaptığım bir hata yüzünden hala suçluluk hissediyorum; Asla affedilmeyeceğim ve benim için gelecek ümitsiz ![]() ![]() Düşüncelerimi, duygularımı ve davranışlarımı değiştirmek istemiyorum ![]() Ben inatçı bir insanım ve başka insanların yaşama pozitif yaklaşmamı öneren boş laflarını kabul etmiyorum ![]() Ben tembel biriyim ve değişmem için çok fazla enerji harcamam, çaba sarfetmem ve iş yapmam gerek ![]() ![]() Dikkat çekmekten hoşlanıyorum ![]() ![]() Her şeyin en doğrusunu bildiğime inanıyorum ve yanlış olabileceğim ihtimalini kabul etmiyorum Karşılaştığım bütün o aptal, ukala ve mantıksız insanları düşün ![]() ![]() Hayatımda hiç mutluluğu, neşeyi yada tatmin olma duygusunu yaşamadım ![]() ![]() Hayatımda hiç bir zaman başarılı insanlardan takdir yada saygı görmedim ![]() Sürekli olarak hatalarım, eksikliklerim, başarısızlıklarım ve yetersizliklerim yüzünden suçlandım ![]() Karamsar, kötümser yada olumsuzluğumu aşmak için ne yapabilirim? Ailem, arkadaşlarım ve diğer insanlar ile davranışlarımı inceleyebilir ve bu davranışların yaşamımda ki etkilerini tespit edebilirim ![]() Olumsuz davranışlarımın bana zararı olduğunu kabullenebilirim ![]() Olumsuz yaklaşımıma yol açan duyguları belirleyebilir ve esas sorunumun kaynağını keşfedebilirim ![]() Olumsuz davranışlarımdan dolayı duygusal olarak acı cektiğimi görebilirim ![]() Davranışlarımın başkaları üzerinde ki etkilerini gözlemleyebilirim ![]() Bu davranışların başkaları ile sağlıklı ilişkiler kurmama nasıl engel olduğunu anlayabilirim ![]() Olumsuzluğumun ardında yatan mantıksız ve geçersiz düşünceleri tespit edebilirim ![]() Olumsuz düşünceler yerine mantıklı alternatifler geliştirebilirim ![]() Olumsuzluğumun temelinde çözümlenmemiş bir öfkenin yattığını keşfedip bu öfkeden kurtulmak için çaba sarfetmeye başlayabilirim ![]() Kendi kendime yarattığım olumsuz düşüncelerin farkına varabilir ve bu kısır döngüden çıkmak için çaba sarfedebilirim ![]() Kendimle ilgili görüşümü ve kendime söylediklerimi değiştirebilirim ![]() Başkalarından beklemek yerine kendime daha çok önem vermeye, onaylamaya başlayabilir ve kendimi kabul etmeyi öğrenebilirim ![]() Kendimi neşelendirmek için çaba sarfedebilirim ![]() Başkalarının sözleri ve davranışları ile beni üzmesine yada olumsuzluğa itmesine izin vermeyebilir ve bu davranışları göz ardı etmeyi öğrenebilirim ![]() Hata yapmam için kendime izin verebilir ve bunun insancıl bir olay olduğunu kabul edebilirim ![]() Hayatın yaşamaya değer olduğu ve hayatımın kontrolünü ele alarak fark yaratabileceğim fikrine açık olabilirim ![]() Tembelliğimi ve inatçılığımı azaltacağıma dair kendi kendime söz verebilirim ![]() İşe kendime olan güvenimi geri kazanmaya çalışarak başlayabilirim ![]() |
![]() |
![]() |
|