|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
amaç, belirlememelisiniz, hayatta, hiçbir |
![]() |
Belki Hayatta Hiçbir Amaç Belirlememelisiniz.. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Belki Hayatta Hiçbir Amaç Belirlememelisiniz..Şaşırtıcı ancak amaçlarınızın olması, hayat boyu başarıya ulaşma şansınızı aksatabilir! Öncelikle amaç belirlemenin feci şekilde etkili olduğunu söyleyeyim ![]() Diğer bir deyişle eğer bir sonuca varmayı arzuluyorsanız ve bunu bir amaca dönüştürürseniz büyük olasılıkla başarılı olursunuz ![]() ![]() Şöyle açıklayayım: Eğer arabayla evden şehir merkezine gitmek isterseniz bu bir amaçtır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uzun süreli başarınızı aksatabilecek olan amaçlar, yanlış bir şekilde belirlenmiş, kritik öneme sahip ve hayatınızı değiştirecek olan amaçlardır ![]() ![]() Bir amaç belirlemek kullanışlı bir araçtır ve düzgün bir şekilde kullanılmalıdır ![]() ![]() Ben yanlış amaç seçmenin potansiyel yıkıcı gücünü bir şekilde kazayla keşfettim ![]() Dövüş sporları, öğrencileri motive etmek için renkli kemerlerin kullanıldığı adım-adım ya da amaç-amaç ilerleyen basit ve etkili bir sistemi kabul etmiştir ![]() ![]() ![]() Genelde dövüş sporlarındaki kemer sistemi beyazdan başlar ve sarı, turuncu, yeşil, mavi, kahverengi ve siyaha doğru gider ![]() ![]() ![]() Bir kaç dövüş sporunu çalışmış bir insan olarak öğrencileri motive etme konusunda kemer sisteminin etkililiğini onaylayabilirim ![]() ![]() ![]() ![]() Her ne kadar bu kemer sistemi çok etkili de olsa, yanlış amaçlar belirlemenin tehlikesini mükemmel olarak gösteren bir yönü de vardır ![]() Dövüş sporlarına başlayan neredeyse her öğrencinin aklında aynı amaç vardır: Siyah kemere ulaşmak ![]() ![]() ![]() Eğer dövüş sporlarına uzaksanız şöyle düşünebilirsiniz: “Eğer bir insanın siyah kemeri varsa neden sporu bırakmasın ki? Öğrenecek ne kaldı?” Eğer öyle olsaydı bu harika bir soru olurdu ama gerçekte siyah kemer bir insanın o dövüş sporunun yalnızca temellerini becerebildiğini gösterir ![]() ![]() Son çalıştığım dövüş sporu jiujitsuydu ![]() ![]() ![]() Şaşırtıcı ama aldığım her derece ve her kemer beni bir sonraki ve bir sonraki için fazlasıyla motive etti ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer gerçekten jiujitsu çalışmalarıma geri dönmek isteseydim bunu kesinlikle yapabilirdim ama bu noktada basitçe ilgimi kaybettim ve işte asıl konu BUDUR ![]() Nasıl oluyor da dövüş sporları öğrencileri çalışmalarını uzun yıllar boyunca tutkuyla sürdürebiliyorlar ve neredeyse siyah kemer amaçlarına ulaşır ulaşmaz, daha öğrenecek çok şey varken, ilgilerini bu kadar çabuk kaybediyorlar? Bence bu, amaçları belirlemenin gizli gücünden kaynaklanıyor ![]() ![]() ![]() Bu örnekte, bilinçli olarak ya da bilinçaltının etkisinde kalarak, kendimi tamamıyla siyah kemer derecesine ulaşmaya adamıştım ![]() ![]() Diğer taraftan, 14 yaşımdan 27 yaşıma kadar geçen zamanda çok ciddi bir sigara tiryakisiydim ![]() ![]() Nihayet sigarayı bıraktığımda düzenli egzersizi de kapsayan, hayat boyu sürecek olan sağlıklı bir yaşam tarzının peşine düşmeye karar verdim ![]() ![]() ![]() Sonunda hayatıma egzersizi sokmaya karar verdiğimde çok yavaş başladım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonuç olarak egzersiz programıma 25 yıldan daha fazla bir süredir devam etmeyi başardım ![]() ![]() Garajı temizlemek ya da evi boyamak gibi hedefler belirlemekte bir sakınca yok, çünkü bunlar kendi içlerinde belli bir sonu olan şeyler ![]() ![]() Bir daha hedef koymak istediğiniz zaman, bu yeni isteği nasıl hayatınızın sürekli bir parçası yapabileceğinizi gözden geçirmek isteyebilirsiniz ![]() Hayatınızı belli bir şekilde yaşamaya niyet etmek, bir hedef belirlemekten çok daha güçlü ve kalıcıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Bu basit nedenden dolayı neden bir ömürlük hedefi niyete dönüştürmeyelim ki? Hedefler bitiş çizgisini temsil ederler, ancak niyet sürekli başarı ve bir ömür boyu süren ustalaşmanın simgesidir ![]() Richard Fast |
![]() |
![]() |
|