Çökelek Yapmak |
06-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Çökelek Yapmakçökelek nasıl yapılır - ayrandan çökelek nasıl yapılır - evde çökelek yapımı - süt tozundan çökelek yapılışıÇökelek, yağı alınmış ayranın ısıtılması sonucu ortaya çıkan yoğurt parçalarından veya yağı alınmış yoğurdun tuz koyularak kaynatılması ya da çökertilmesi ile elde edilir Süt tozundan elde edilen yoğurt da bu amaçla kullanılabilir Evde mayaladığınız yoğurttan çökelek yapabilirsiniz Yoğurt tutmadıysa en iyi değerlendirme yöntemidir Yoğurt tencereye konulur, orta ateşte bir tahta kaşık ile karıştıra karıştıra kaynatılırsa kesildiği görülecektir Bir müddet daha kaynatılır Peynir altı suyu ortaya çıkıp peynirler yüzeyde fokurdamaya başlayınca olmuş demektir Bir kevgirin üzerine beyaz bir tülbent yayın tencereyi kevgirin üzerine boşaltın Kevgirin altına bir tencere koyacak olursanız suyunu daha sonra yemeklerde kullanabilirsiniz Çok besleyicidir Tülbendi kenarlarından toplayın Bir torba gibi mutfakta suyunun süzüleceği bir yere asın Tercihen lavabodaki musluğun üstüne asılabilir Suyu lavaboya süzülür Birkaç saat sonra çökelek hazırdır Çökeleğin çabcak bozulmaması için bir miktar tuzlayın İsteğinize göre çok az sıvı yağ da koyup karıştırılabilirsiniz Çökeleği böreklerde ve peynirli yumurta yapımında da kullanabilirsiniz çökelek kurutması - sürk nasıl yapılırMalzemeler Kurutma için; 750 gr çökelek 250 gr lor 2 çorba kaşığı diş kekik 1,5 çorba kaşığı pulbiber (arzuya göre acı) Hazırlanışı Tüm malzemeyi derin bir kapta iyice yoğuruyoruz Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz Bir tepsiye temiz kağıdın üzerine diziyoruz 3-4 gün temiz, rüzgarlı zaman zamanda güneşe koyarak kurutuyoruz (çevirerek, ara sıra da ıslanan ve yağlanan kağıdı değiştirerek) Aslında bu kahvaltılık küflendiriliyor ve küflü de tüketiliyor Arzu ederseniz buzdolabı poşetine koyarak derin dondurucuda da saklıyabilirsiniz alıntı |
|