Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
alman, ekmeği, kahvaltı

Alman Kahvaltı Ekmeği

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Alman Kahvaltı Ekmeği



Kahvaltı Ekmeği - Kahvaltıda Ne Yapabilirim - Değişik Kahvaltı Ekmekleri


Tariften bir adet 1000 gr büyük boy kahvaltı ekmeği çıkmaktadır

Malzemeler:

( 1 Cup/Ölçü Kabı: 240 ml hacminde bardak ölçüsüne karşılıktır Ekmeklik un olarak elenmiş un karşılığı yaklaşık 125 gr dır

1 TBSP/Büyük Kaşık; 15 ml ölçüye karşılıktır

1 tsp/Küçük Kaşık; 5 ml ölçüye karşılıktır)


600 gr (yakl 4 tam 4/5 Ölçü Kabı) Genel Amaçlı Un (Ankara Un Çift Leylek)

200 ml ılık Tam Yağlı Pastörize Süt

3 Adet Büyük Boy Yumurta

125 gr Tereyağ

1 Küçük Kaşık Şeker

1 Büyük Kaşık Deniz Tuzu/Tuz

21 gr (yarım küpçük) Yaş Maya (Pak maya)

Teknik: Tava Ekmeği tekniği uygulanacaktır

Yapılışı:

Temel tekniklerde Tava Ekmeği yapımında anlatıldığı sıraya uygun bir yöntem izlenir Buna göre:

Öncelikle yaş mayanın aktivasyonunun sağlanması için yaş maya küçük parçalara kırıklanarak 200 ml ılık süt ve tarifte yazılı şekerle birlikte karıştırılarak 10 dk boyunca bekletilir Üzeri köpüklenmeye ve kabarmaya başlayınca aktifleşmiş demektir ve kullanıma hazırdır

Un, tuz ve Tereyağ mikser kabına konularak tel ya da silikon el çırpıcısı ile iyice homojen hale gelene kadar karıştırılır Arkasından mikser düşük devirde çalıştırılırken üzerine yavaş yavaş yumurtalar, aktif hale gelmiş yaş maya ilave edilir Hamur, 10 dakika boyunca mikserde yoğrulur, uygun kıvam alan hamur, Zeytinyağı ile hafifçe yağlanmış kabartma kabına alınarak üzeri duş bonesi ile örtülür

Uyarı: Hamurun sıvısının ayarında yumurtalar önemli yer tuttuklarından yumurta boyutundan kaynaklanan değişiklikler nedeniyle hamur katı veya cıvık olabilir Sert kulak memesi kıvamı için süt veya un ilavesi yapmanız gerekebilir




EYM’nda ise öncelikle yumurtalar, aktif hale gelmiş yaş maya karışımı, tereyağ en üste de un ve tuz konularak hamur programında bitinceye kadar çalıştırılır Ortaya çıkacak hamuun hacmi düşünülerek uygun kapasitede cihaz kullanmak gerektiğini lütfen unutmayınız

Elde ise "Temel Teknikler/Görüntülü kayıtlar/Hamur Yoğurma Tekniği"ne uygun olarak yoğrulmalıdır Tuz, ilk 5 dklık yoğurmanın sonunda 5 dk bekledikten sonra ilave edilmeli, arkasından hamur elastik ve plastik bir kıvam alana kadar yaklaşık 15-20 dk boyunca yoğrulmalıdır

Tava Ekmek tekniğinde benzer şekilde Zeytinyağıyla dibi yağlanmış kabartma kabında üzeri duş bonesi ile kapatılmış halde hacmi iki kat olana kadar beklenir Bu süre malzeme ve oda sıcaklığına bağlı olarak 45 -90 dk arasında değişmektedir

Uyarı: Ortam sıcaklığına uygun olarak hamurun kontrolü yapılır Çok sıcak ortamlarda hamurun iki katına erişme süresi daha kısa olacağından fazla beklendiği takdirde aşırı kabarma olacak ve gluten yapısı zayıflayacağından hamur çökecek ve basık, katı, lezzetsiz bir ekmek ortaya çıkacaktır Aşırı soğuk ortamda ise bu süre biraz daha uzayabilecektir


İlk kabarmasını tamamlamış ve iki katına ulaşmış olan hamur,hafifçe unlanmış silikon mat ya da çalışma tezgahı üzerine alınır Hamur, öncelikle tava boyunda olacak şekilde dikdörtgen biçiminde dikkatlice açılır Hamur, kenarlardan itibaren içe doğru zarf usulü dikkatlice katlanır ve katlanmış olan hamur ters çevrilerek pürüzsüz kısmı üste gelecek şekilde içi hafifçe yağlanmış uygun ekmek tavasına yerleştirilir ve üstü amerikan bezi/pamuklu bez ile kapatılarak ikinci kabarmasına bırakılır

İkinci kabarmada hamurun 2 katına ulaşmaları 45-90 dakikayı bulmaktadır Bu arada kabarmanın bitmesine 20-25 dk kala fırın 190 santigrat dereceye ayarlanarak ısıtılır, ızgara rafı en alt kata yerleştirilir


Fırın yeterince ısındıktan sonra ekmek tavası fırına verilmeden hemen önce fırının kapağı açılıp su püskürteci ile 15-20 kez fırın kenarlarına su püskürtülerek yeterli nem sağlanır Tava, en alt rafa yerleştirilmiş ızgara üzerine ortaya gelecek şekilde yerleştirilir 50-55 dk boyunca da 190 santigrat derecede pişirilir

Tava fırından dikkatlice çıkarıldıktan sonra, ters çevrilerek ekmek dışarı alınır ve altına vurularak kontrol edilir Tok bir ses duyuluyor ise pişmiş demektir Aksi takdirde tekrar tavasına konularak kısa bir süre için yeniden fırına verilir

Dışarı alınan ekmek tavasından çıkarılarak ızgara üzerinde pamuklu beze sarılı halde soğutulur


























Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.