Zeytinyağlı Dolma |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Zeytinyağlı DolmaZeytinyağlı Dolma Tarifi - Zeytinyağlı Dolma Nasıl Yapılır - Zeytinyağlı Dolma Malzemeleri ZEYTİNYAĞLI DOLMALAR (Asma yaprağı, lahana, patlıcan, biber) MALZEMELER: -2 su bardağı pirinç (her biber için 1 çorba kaşığı pirinç hesaplayınız )-1 su bardağı zeytinyağ -7- 8 adet soğan -1 çorba kaşığı çam fıstığı -2 çorba kaşığı kuş üzümü -Yarım demet maydanoz, dereotu -2 çay kaşığı kuru nane -2 çay kaşığı tuz -limon -1 çay kaşığı tarçın, yenibahar, şeker -Yarım kg yaprak (750 gr biber veya patlıcan veya 1 orta lahana)YAPILIŞI: 1- Soğan rendelenir, maydanoz, dereotu sapları ince doğranır Fıstıkla beraber zeytinyağı ile hafif pembe kavrulur![]() 2- Ayıklanıp yıkanmış pirinç katılıp birkaç kere çevrilir ![]() 3- İki bardak sıcak su konup orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir 10- 15 dakika kapak kapalı olarak buharı ile demlendirilir![]() 4- İnce kıyılmış maydanoz, dereotu, nane, temizlenmiş üzüm, tarçın, yenibahar, karabiber, tuz, şeker, limon suyu konup karıştırılır ![]() 5- Hazırlanan sebzelere doldurulur veya sarılır Tencereye dizilip 2 bardak sıcak su konur Orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir Üzerine yarım kahve fincanı zeytinyağı gezdirilir![]() 6- Soğuyuncaya kadar kapak aralık tutulur (kurumaması ve parlak olması için) ![]() 7- Tabağa dizilip, limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süslenir |
|
|
|