Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
nizbaç, osmanlı

Osmanlı Nizbaç

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Osmanlı Nizbaç



Osmanlı Nizbaç Tarifi - Osmanlı Nizbaç Yapılışı - Osmanlı Nizbaç Nasıl Yapılır - Osmanlı Nizbaç Malzemeleri - Osmanlı Yemeği Nizbaç

Zihne kuvvet verir, iştah açar, birçok derde deva olan bir besindir


Kullanılacak malzeme:

1 kilo oğlak eti (veya yağsız kuzu eti),

250 gram soğan,

250 gram havuç,

3 gram dövülmüş kişniş,

3 gram tarçın,

3 gram karabiber,

3 gram dövülmüş damla sakızı,

3 gram zencefil,

250 gram kuru siyah üzüm,

100 gram nardenk,

1/2 demet taze nane,

1 kaşık tuz,

100 gram cevizi içi,

1 litre su,

yeteri kadar gül suyu


Yapımı: Oğlak etini (bulunmazsa yağsız kuzu da olabilir) kuşbaşı iriliğinde parçalara doğrayıp iyice yıkamalı ve iri delikli bir süzgece koyup suyunu süzmeli Soğanı çentilircesine ince doğrayıp üstü kazındıktan sonra dilimlenmiş havuçla bir likte bir güvece koymalı Üstüne eti dökmeli Yarım litre de su katıp kaynamaya bırakmalı

Su ısındıkça suyun yüzünde köpükler belirecektir Tamamiyle yok oluncaya kadar köpükleri temizlemeli Sonra güveci ateşten indirmeli

Bir kevgirle güveçtekileri çıkarıp makine, den geçirmeli Elde edilecek kıymayı por selen bir kâseye koymalı Üstüne dövülmüş olarak karabiber, tarçın, sakız, kişniş ve zencefili serpmeli Kıyılırcasına ince doğranmış naneyi de katmalı ve karışımı iyice yoğurarak birbirine yedirdikten sonra bundan cevizden küçük yuvarlak köfteler yapmalı

Beri yanda kara üzümü taş veya tahta havanda macun durumuna gelinceye kadar dövmeli Buna nardenki katmalı (Nardenk nar veya erikle yapılan bir çeşit ekşi pekmezdir Karadeniz bölgesinde bilhassa Gi resun'da bugün bile yapılmaktadır) Yarım litre de su döküp karışımı sulu bir macun durumuna getirmeli

Bu sulu macunu güveçteki yemek suyuna katmalı Hazırlanmış olan köfteleri de içine attıktan sonra güveci hafif bir ateşe oturtmalı

Köfteler pişince güveci ateşten indirmeli ve servis tabağına boşaltmalı Tahta havanda dövülmüş ceviz içini de gül suyuyla suluca bir macun durumuna getirip salça kâsesine boşaltmalı ve servis tabağiyle birlikte sofraya çıkarmalı Yemeği tabaklara boşalttıktan sonra üze rine gül sulu ceviz içi dövmesinden de serpiştirip yemeli

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.