Konserve Yaparken Nelere Dikkat Etmeli |
06-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Konserve Yaparken Nelere Dikkat Etmelikonserve nasıl yapılır 1 Konservelik meyve ve sebzenin seçilmesi: Konserve yapılacak meyve ve sebzeler taze, olgunlaşmış, yarasız, çürüksüz olmalıdır 2 Kavanoz ve kapaklarının kontrolü: Konservede kullanılacak kavanozlar ile kapakları teker teker gözden geçirilerek içlerinde ağızları kırık veya gövdeleri çatlak kavanozlar ile kenarları ezilmiş, contasının lastiği kopmuş veya zedelenmiş kapaklar varsa bunlar ayıklanıp kullanılmamalıdır 3 Kavanoz ve kapakların yıkanması: Kavanozlar ile kapakları sıcak deterjanlı suda fırçalanarak iyice yıkanmalı ve bol su ile durulanarak her türlü bulaşma riski en aza indirilmelidir 4 Kavanozların fazla doldurulmaması: Kavanozlar hiçbir zaman meyve veya sebze ile ağzına kadar doldurulmamalı, konservenin dayanma süresini artırmak amacıyla sebzelerde tuzlu su koyabilmek için 1/5'ini, meyvelerde şeker şurubu koyabilmek için 1/4 ünü boş bırakmalıdır 5 Kavanoz ağızlarının silinmesi ve kapatılması Kavanoz ağzına yapışmış parçacıklar kapağın iyi kapanmasına engel olacağından ilerde kavanoz buradan hava alarak içindeki konservenin bozulmasına neden olabilir |
|