![]() |
Lekarda Konserve |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Lekarda KonserveLAKERDA Lakerda özellikle kış mevsiminde torik sivri ve zindan delen balıklarından yapılabilen lezzetli bir balık salamurasıdır ![]() Kullanılacak malzeme: Çifti 5-10 kilo gelen torik (sivri veya zindan delen balığı da olabilir) mutfak tuzu ![]() Yapımı: Balığın baş ve kuyruk kısımlarını kesip yüzgeçlerini temizledikten sonra kalan parçayı 7 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lakerdanın olgunlaşması tadından ve renginden anlaşılır ![]() ![]() Çarşıda satılan lakerda ise daha çok palamut balığından ve uzun süre bekletilmeden yapıldığı içindir ki lezzet bakımından farklıdır rengini çabuk değiştirir ve pek dayanmaz ![]() Çarşı esnafı lakerdayı aynı biçimde hazırlarken balığın çabuk olgunlaşması için istif işlemine başlamadan önce dilimleri sıcak suya daldırır burada bir dakika kadar beklettikten sonra bir süre süzgeçte tutar ![]() ![]() ![]() Lakerda yapılacak balıkların kesilen kafalarını etli olduklarından atmamalı haşlayıp çorba yapmalı; kuyruk taraflarını da ızgara tava buğulama veya pilâki yapımında kullanmalıdır ![]() __________________ |
![]() |
![]() |
|