Lahana Turşusu Nasıl Yapılır |
06-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Lahana Turşusu Nasıl Yapılırlahana turşusu yapımı - lahana turşusunun tarifi - ev yapımı lahana turşusuEvlerde yapılan haşlama lahana turşuları uzun süre dayanmadığı gibi pek o kadar lezzetli de olmaz İyi ve dayanıklı bir lahana turşusu hazırlamak için mutlaka turşucuların usulünü tatbik etmek gerekir Turşucular, bu iş için seçecekleri lahanaların mümkün ise kırağı yemiş olmasına dikkat ederler Ufak ve sıkı lahanalardan yeteri kadar almır Bunların üzerlerindeki yeşil yapraklar koparılarak atılır Koçanı da dibinden kesilerek atılır Sonra her küçük lahana ortasından dörde kesilecek bölünür Yaprakların arasında böcek veya solucan olmamasına dikkat edildikten sonra bunlar büyük bir kap içinde ve bol suda iyice yıkanıp bir kevgirde süzülmeye bırakılır Bu arada salamuranın hazırlanmasına geçilir Su kaynatılır ve beş litre suya 100 gram tuz hesabıyla salamura hazırlanır Tuzlu suyun tam salamura ayarında olup olmadığı kontrol edilir Bunun için de tuzlu suya taze bir yumurta atılır Yumurta suyun dibine çökmeyip ortalarda kalırsa salamuranın kıvamı tam demektir Altında musluğu bulunan tahta ve küçük bir fıçı alınır El kadar kuru bir ekmek parçasıyla yumurta kadar ekmek mayası temiz bir tülbente sarılır ve fıçının dibine yerleştirilir Bunun üstüne sıkı sıkı bastırılarak lahana parçaları yerleştirilir Lahanaların istiflenmesi tamamlanınca sıcak salamura ile bunların üstü' örtülür Salamura lahanaların üstünü örtünce temiz ve düz bir tahta parçası, bunun üstüne de iyice yıkanmış bir taş yerleştirilir Böylece lahanaların suyun yüzüne çıkması önlenmiş olunur Üç gün beklenir Bu süre sonunda her gün musluktan bir kaba boşaltılacak su fıçının üstünden lahanalara dökülür Bu işleme «savrulma» denir Sıcak bir yerde tutulacak fıçıdaki salamura on - onbeş gün savrulduktan sonra lahanalar yenilebilecek hâle gelmiş olacaktır Bununla beraber en iyisi yirmi gün beklemektir Bu süre sonunda lahana turşusu yenecek duruma gelmiş olacaktır Bazı kimseler lahanaya bir acılık ve hoş bir lezzet verebilmek için her lahana sırasının arasına acı ve dövülmüş kırmızı sivri biber korlar Fıçı musluğunun tıkanmaması için bu dövülmüş sivri biberlerin bir temiz tülbent parçasına sarılması uygun olur alıntı |
|