Bir Günde Pancar Turşusu |
06-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Bir Günde Pancar Turşusupancar turşusu nasıl yapılır - kırmız pancar turşusu - pancar turşusu tarifi8-10 adet pancar, kabuklarini soyun 2-4 milietre kalinliginda dilimleyin 3-4 adet beyaz buyuk turp (tursu olduktan sonra acisi gecer) aynen kabugunu soyun ve ince dograyin 5 Bardak beyaz sirke 2,5 Bardak cesme suyu 3-4 Yemek kasigi tuz, her cestit olabilir Kaynatacagimizdan dolayi, deniz tuzundaki iyot ve, musluk suyundaki klor ucarlar, bu sebepten ozel su veya tuz gerekmez, ama soguk su ile tursu yaparken, iyot veya klor 20 gunde tursuya zarar verir, yumusatir, kopurtur, o zaman iyi su ve kayatuzu kullanin 1 Yemek kasigi Turmerik veya hint safrani veya zerdacal diye adlari vardir Faydasi olan bir baharattir, sari renklidir 4 Yemek kasigi dogulmus sarimsak Soyulmus ve dilimlenmis pancar, aliminyum olmayan metal kaba malzemelerle beraber konur, 1 saate yakin dusuk derecede yavas kaynatilir, arada bir karistirilir gene arada bir eksimesi ve sertligi konturol edilr Yeterli olunca alti kapatilir bir saate yakin ayni kapta bekletilir, arada bir karistirilir Pancarin,guzel mor suyu cikmis ve hafif yumusayip eksilik kazanmistir Sizce yeterse, sirkeli sudan 3 bardak saklayin, gerisini dokun 3 bardak soguk su ilave edin Tursu olmus pancarlarla karistirip sogutun Sonra kapali bir plastik veya cam kapta dolapta muhafaza edin Arada bir alt ust edip kabi sallayin Tursunuz ayni gunde hazirdir Bu sebepden fazla yapmayin Tursu eskidikce fermentasyon devam eder, daha eksir, yumusayabilir Her mevsimde sebzeler vardir Bu sistemle ayni gun tursu yapacaksaniz, sebzelerinizi daima ince dograyin, diger sebzeler, lahana, havuc, yesil domates, acur, biber (delin) daha az kaynatin, kontrol edin Ayni gun tursunuz hazirdir Hüseyin Kantarcıoğlu alıntı |
|