Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Makarna & Pilav

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
çeşit, makarna, sosları

Çeşit Çeşit Makarna Sosları

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çeşit Çeşit Makarna Sosları



Makarnanın ana yemek olarak yenebilmesini sağlayan en büyük yardımcı etken sostur Farklı makarnalar için uygun olan soslar da farklılık gösterir İşte size soslara göre makarna seçiminde bir kaç ipucu

Spagetti: Spagetti gibi uzun ve yuvarlak makarnalarda, bu özellikleri nedeniyle genellikle sıvıyağ ile yapılmış domatesli ve salçalı soslar kullanılır

Erişte gibi yassı makarnalar: Bu çeşitler için daha yoğun kıvamlı; mesela peynir, yumurta ve krema bazlı soslar tavsiye edilir

Burgu ve ince uzun makarnalar: Bu tip makarnaların sosun suyunu emme özelliği bulunur Bu sebeple sulu ve sebzeli soslar bu şekiller için idealdir

Mantı ve midye şekilli makarnalar: Daha çok etli ve kıymalı soslarla birlikte kullanılır Sosları iyi taşıdıkları için salatalarda da mükemmel sonuç verirler

Kalem, boncuk şekilli makarnalar: Bu çeşitler fırın makarnalar için uygundur Salatada da kullanılabilir


BOLONEZ SOS

Malzemeler

1 litre

100 gram margarin

250 gram yağsız dana kıyması

20 gram rendelenmiş soğan

1 diş ince kıyılmış sarımsak

400 gram rendelenmiş domates

4 adet ince dilimlenmiş çarliston biber

½ çorba kaşığı tuz

1 adet defne yaprağı

45 ml domates sosu


Yapılışı

Margarini bir tavada kızdırın Yağ kızınca kıymayı ilave edip rendelenmiş soğan ve sarımsağı ekleyip 5 dk sürekli karıştırarak kavurun Domates ve çarliston biberleride katarak bir taşım kaynatın Ateşi kısın, 15 dk daha pişirip, içine tuz, karabiber ve defne yaprağı ilave edin Önceden hazırlanan domates sosunu katın Kısık ateşte oldukça koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın Artık servise hazır


DOMATES SOSU

Malzeme

5 litre

300 gram margarin

400 gram havuç (küp şeklinde)

200 gram kereviz (küp şeklinde)

40 gram rendelenmiş soğan

1 adet ince kıyılmış sarımsak

1 adet defne yaprağı

1 dal taze kekik

400 gram un

600 gram domates püresi

50 gram toz şeker

½ çay kaşığı tuz

1 çimdik karabiber

3 lt et suyu


Yapılışı

Derin bir tavada margarini kızdırın Havuç, kereviz, defne yaprağı, taze kekik, soğan ve sarımsağı ilave edip hafifçe kızartın Unu katıp, sarı meyane kıvamına gelinceye kadar pişirip soğumaya bırakın Domates püresini ekleyip karıştırın Et suyunu bir taşım kaynatın Sıcak et suyunu, hazırladığınız un karışıma pütür oluşmaması için bir spatula ile sürekli karıştırarak ilave ediniz Şekeri katıp, tuz ve karabiberi ilave edip kısık ateşte 1 saat dibine tutmaması için sürekli karıştırarak pişirin Oluştukça kefini alın İnce bir süzgeçten geçirip, süzün Sosun kabuk bağlamaması için üzerine eritilmiş margarin gezdirerek saklayın

Bu sosu daha az malzeme ile bir kullanımlık hazırlayabileceğiniz gibi yukarıdaki ölçüler ile yapıp daha sonraki kullanımlarınız için hazır olarak saklayabilirsiniz


MİLANEZ SOS

Malzeme

1/2 litre

50 gram margarin

200 gram ince doğranmış mantar

100 gram dana janbon

200 gram domates

1 çay kaşığı karabiber

½ ince kıyılmış maydanoz

1 çay kaşığı tuz


Yapılışı

Margarini derin bir tavada eritinYağ kızınca mantarları ilave edip rengi biraz dönünceye kadar sote edin Dana janbonu, domatesi ekleyin Sosu bir taşım kaynatıp ateşi kısın Kısık ateşte koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar yaklaşık 10 dk pişirin Tuz ve karabiberini ekleyip, ince kıyılmış maydanozuda ekleyerek servis yapın


NAPOLİTEN SOS

Malzeme

1 litre

50 gram margarin

400 gram domates

5 gram sarımsak

3 adet çarliston biber dilimlenmiş

500 ml domates sos

1 bağ maydanoz ince kıyılmış

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber


Yapılışı

Margarini bir tencerede kızdırın Yağ kızınca domatesleri ilave edip 1 dk karıştırın Sarımsağı ve çarliston biberi ekleyerek 5 dk karıştırın Domates sosunu ekleyin Tuz ve karabiberi ilave edip bir taşım kaynatın Ateşi kısın Kısık ateşte oldukça koyu bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın İnce kıyılmış maydanozu üzerine serpip servise sunun


VİNEGRET SOS

Malzeme

1 litre

200 ml sirke

700 ml zeytinyağı

75 gram ince kıyılmış soğan

50 gram ince kıyılmış kapari

1 çimdik tuz

1 çimdik karabiber

¼ kıyılmış maydanoz

1 çay kaşığı toz hardal


Yapılışı


Bir kapta sirke ve zeytinyağını karıştırın Sırasıyla her biri ince kıyılmış olan soğan, kapari ve maydanozu karıştırarak, tuz, karabiber ve toz hardalı ilave edip sosu tamamlayın Sosunuz servis hazır, afiyet olsun

NOT: Bu sos makarna salatalarında kullanılır[/url]

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.