![]() |
Kırmızı Etlere Özel Soslar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kırmızı Etlere Özel SoslarSos kültürü artık Türk mutfağında da yer buluyor ![]() ![]() Birbirinden farklı soslar ile etleriniz çok daha lezzetli olacak, sofralarınıza yeni bir renk ve tat gelecek ![]() ![]() ![]() Kırmızı etler ile birlikte sunabileceğiniz soslar, yemeğinizin lezzetine lezzet katacak ![]() ![]() ![]() BEŞAMEL SOS 5 Litre MALZEME 450 gram margarin 450 gram un 5 litre süt 125 gram rendelenmiş soğan 2 adet karanfil 1 adet defne yaprağı YAPILIŞI Margarin ve un ile derin bir tavada beyaz meyaneyi hazırlayın ve soğumaya bırakın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NANELİ SOS 1 Litre MALZEME 250 gram nane yaprakları 150 gram toz şeker 200 ml su 700 ml sirke YAPILIŞI Nane yapraklarını kıyıp, toz şekerle birlikte bir karıştırma kabına koyun ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Bu sos sıcak ve soğuk kuzu ve koyun etiyle servis edilebilir ![]() ESPANYOL SOS Diğer sosların yapımında kullanılır ![]() 1 Litre MALZEME 3 kg küçük kırılmış sığır kemiği 300 gram margarin 150 gram havuç 150 gram soğan 1 diş sarımsak 1 bağ maydanoz 200 gram domates salçası 175 gram un 5 litre su YAPILIŞI Kemikler yağda kızartılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DEMİ GLACE SOS Diğer sosların yapımında kullanılır ![]() 1/2 Litre MALZEME 0 ![]() ½ lt et suyu 100 ml beyaz şarap YAPILIŞI Espanyol sos ve et suyu birlikte kaynatılıp, içine beyaz şarap ilave edilir ![]() ![]() ![]() Not: Beşamel sos, espanyol sos ve demi glace sos ana soslardır ![]() AVCI SOSU 1 Litre MALZEME 125 gram margarin 200 gram mantar dilimlenmiş 50 gram arpacık soğan ince kıyılmış 250 gram domates 200 ml sek beyaz şarap 1 litre demi glace sos 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber YAPILIŞI Margarini derin bir tavada eritin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Bu sos ızgara veya sote et, kümes hayvanlarının yanında servis edilebilir ![]() ŞATOBRİYAN SOS 1 Litre MALZEME 50 gram arpacık soğan 50 gram mantar bölünmüş 2 adet defne yaprağı 1 dal fesleğen 200 ml beyaz şarap 1 litre koyulaştırılmış et suyu 100 gram tereyağı 1 çay kaşığı tuz 1 çimdik karabiber YAPILIŞI İnce kıyılmış arpacık soğanı, mantar parçaları, defne yaprağı, taze fesleğen ve beyaz şarabı derin bir tavaya koyup 2/3ü kalıncaya kadar çektirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Bu sos ızgara bonfilenin yanında servis edilebilir ![]() MANTAR SOS MALZEME 125 gram margarin 200 gram mantar dilimlenmiş 1 litre demi glace sos 200 ml beyaz şarap 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber YAPILIŞI Margarinin 75 gramını bir tavada eritin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Bu sos ızgara veya sote sığır etlerinin yanında servis edilebilir ![]() SUBİZ SOSU 1 Litre MALZEME 750 gram soğan doğranmış 100 gram margarin 800 ml beşamel sos 1 çay kaşığı tuz 1 çimdik karabiber 200 ml çiğ krema YAPILIŞI Soğanları kaynar suda 2-3 dk haşlayın ve iyice süzün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Bu sos yumurta yemekleri ve fırında kızartılmış kuzu ve koyun etlerinin yanında verilir ![]() SOĞAN SOSU 1 Litre MALZEME 50 gram margarin 600 gram soğan ince dilimlenmiş 200 ml su 800 ml beşamel sos 100 ml çiğ krema 1 çay kaşığı tuz 1 çimdik karabiber YAPILIŞI Derin bir tavada margarini ve soğanları ve suyu koyun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Bu sos çok koyu kıvamda olup, genellikle fırında kızartılmış koyun etlerinin yanında servis edilir ![]() ŞEYTAN SOSU 1 Litre MALZEME 50 gram arpacık soğan 2 adet defne yaprağı 25 adet taze çekilmiş karabiber 1 dal taze kekik 100 ml beyaz şarap 200 ml sirke 1 lt demi glace sos 75 grammargarin 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı toz kırmızı biber YAPILIŞI Arpacık soğanları, taze çekilmiş karabiber, defne yaprağı, taze kekik, beyaz şarap ve sirkeyi derin bir tavaya koyup, suyunu tamamen çektirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Bu sos ızgara et ve tavuk, hindi yemeklerinin yanında servis edilebilir ![]() |
![]() |
![]() |
|