Fırında Domates Sosu |
06-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Fırında Domates SosuFırında Domates Sosu Tarifi - Fırında Domates Sosu Yapılışı - Fırında Domates Sosu Nasıl Yapılır - Fırında Domates Sosu Malzemeleri MALZEMESİ: 4 bardak 15 kg olgun domates 50 gr sığır yağı (göğüs kısmından alınmış) 1 orta boy havuç 1 lorta boy soğan Bir tutam kekik 1 defne yaprağı 1 çorba kaşığı tereyağı 1 çorba kaşığı un 4 diş sarımsak 1 bardak su 2 parça kesme şeker Tuz Karabiber HAZIRLANIŞI: önce domatesleri, kabuklarını soyup çekirdeklerini temizledikten sonra kuşbaşı doğrayın Dana ya da sığırın göğüs kısmından alınmış yağı, küçük küpler halinde kesin Üzerini kazıdığınız havucu ve ayıkladığınız soğanı da iri zar biçiminde doğrayın Büyük bir tencerede yağ küplerini sık sık karıştırarak eritin, sonra havuç, soğan, kekik defne ve tereyağını ilave edin Bütün bu malzemeyi, soğanlar pembeleşinceye dek, ara sıra karıştırarak pişirin Soğanlar pembeleştiğinde, unu tenceredeki malzemenin üzerine serpin Bir delikli kepçe ile karıştırarak, bu kez un pembeleşene dek pişirmeye devam edin Un pembeleşmeye başladığında, sırasıyla, domatesleri, sarımsağı, tuzu, biberi, suyu ve şekeri katın Birkaç kez daha karıştırıp, ağır ateşte kaynamaya bırakın Kaynama sırasında, zaman zaman karıştırmayı ihmal etmemelisiniz Beri yanda fırınınızı yakıp ısıtın Tenceredeki sosunuz iyice kaynayınca, ocaktan alıp, ağzı açık olarak sıcak fırına sürün Sos 1+1/2 saat de fırında pişmelidir Bu süre sonunda tencereyi fırından alın, içindeki malzemeyi bir süzgeçten geçirerek temiz bir tencereye aktarın Orta ateşte bir taşım daha kaynattıktan sonra, tercihen içi sırlı bir toprak kaba boşaltın Sosunuzun üzerinde bir kabuk oluşmasını istemiyorsanız, ayrıca bir çorba kaşığı erimiş tereyağı ilave etmelisiniz |
|