![]() |
Soğuk Ve Sicak Mezeler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Soğuk Ve Sicak MezelerNEDİR ŞU MEZE DEDİKLERİ? Mezeler, dünya yemek literatüründe “ordövr” adıyla anılan yemek grubuna dahil edilmiş olsalar da, Orta Doğu ve Türk Mutfağı’nda vazgeçilmez ve özel bir yere sahipler ![]() ![]() ![]() ![]() Bu kadar geniş bir alanda değerlendirilebilen meze sınıfı yiyecekler arasına neler girer diye düşünecek olursak, şüphesiz ilk akla gelenler beyaz peynir, kavun, yoğurt ve çiğ sebzeler olur ![]() ![]() Tabii Türk Mutfağı’nın yörelere göre pek çok değişik lezzet barındırdığını düşünürsek, listeyi uzatmak mümkün ![]() ![]() Batılı bir gözle Türk Mutfağı’ndaki meze çeşitliliğinin biricik kusuru uyumdan yoksun oluşu ![]() ![]() PALAMUT MARİNE 1 palamutun kılçıksız filetosu, 1 yemek kaşığı tam öğütülmemiş kara biber, yarım yemek kaşığı tuz, 3 limonun suyu ![]() Palamutu alırken iki fileto halinde kestirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PATLICAN KÖFTESİ 3 adet patlıcan, 3 yemek kaşığı kaşar rendesi, 2 yemek kaşığı un, 1 yumurta, 1/3 demet maydanoz, 2 yemek kaşığı galeta unu, tuz, karabiber ![]() Patlıcanları yıkayıp kuruladıktan sonra ince uçlu bir bıçağı saplayarak herbirinin üzerinde üç dört ince yarık açın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ARNAVUT CİĞERİ 1 adet koyun veya 350 gram dana ciğeri, 1 su bardağı süt, 1 iri soğan, 1 demet maydanoz, 1 tatlı kaşığı sumak, 1 çay kaşığı pul biber, tuz, un, kızartma için sıvı yağ ![]() Karaciğerin zarını ve sinirlerini ayıklatın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ET SOTE 250 gram kuşbaşı doğranmış kemiksiz kuzu eti, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 6 sap taze soğan, 4 diş sarmısak, 2 orta boy domates, 2 sivri biber, 200 gram kültür mantarı, yarım çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı kekik, yarım çay kaşığı pul biber, tuz ![]() Etleri yıkayın, kurulayın, üzerlerine 1 kaşık zeytinyağı ile karabiber ekin ve harmanlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AHTAPOT YAHNİ 500 gram ahtapot, 1 kahve fincanı sirke, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 orta boy soğan, 2 diş sarmısak, 2 orta boy domates, 2 sivri biber, 1 karanfil, 1 küçük parça tarçın, defne yaprağı, yarım demet maydanoz, 1 yemek kaşığı limon suyu, 1 çay kaşığı kekik, karabiber, tuz ![]() 1 yemek kaşığı limon suyu, 1 çay kaşığı kekik, karabiber, tuz ![]() Ahtapotu bir güzel pişirin ve 1-2 santim kalınlığında dilimler halinde doğrayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BALIK KROKET 1 su bardağı süt, 3 yemek kaşığı un, 250 gram haşlanmış balık, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, yarım demet maydanoz, 2 yumurta, yarım çay kaşığı hindistancevizi rendesi, tuz, karabiber, galeta unu, kızartma için sıvı yağ ![]() Haşlanmış balıkların deri ve kılçıklarını ayıklayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KALAMAR SALATASI 250 gram kalamar, 1 adet haşlanmış patates, 5 adet kültür mantarı, 1 domates, 1 çarliston biber, 4 taze soğan, 7 siyah zeytin, yarım demet dereotu,tuz ![]() ![]() Balıkçıya ayıklatıp alacağınız kalamarları bütün olarak tuzlu kaynar suya atıp 20 dakika haşlayıp çıkartın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir çeşit meze MALZEMELER 1 su bardağı haşlanmış Amerikan pirinci 1 tavuk 1 domates 1 sap kereviz 1 limon ½ demet taze soğan ½ demet dereotu ½ kg su bardağı sıvı yağ 10 adet siyah zeytin tuz karabiber HAZIRLANIŞI Bir tencerede tavuk, kereviz ve pirinci haşlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayşe fasulye sote MALZEMELER 4 kişilik 1 kg ayşe fasulye ½ kahve kaşığı karbonat az tuz 1 çorba kaşığı tereyağı HAZIRLANIŞI Fasulyelerin uçlarını kopartıp, kılçıklarını keserek ayıklayın ve mümkün olduğunca ince dilimleyin ![]() ![]() ![]() ![]() Baharatlı patates MALZEMELER 3-5 adet orta boy patates 2 adet ufak soğan 1 diş sarmısak köfte baharı tuz karabiber kekik kırmızı biber isteğe bağlı diğer baharatlar 1,5 su bardağı süt HAZIRLANIŞI Patatesleri haşlayıp, küp şeklinde ufak parçalara doğrayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Barbunya plaki MALZEMELER 1 su bardağı kuru barbunya, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 adet orta boy soğan, 1 adet havuç, 1 adet orta boy patates, Yarım demet maydanoz, 1 çay kaşığı şeker, 1 adet limon HAZIRLANIŞI Barbunyayı kolay ve çabuk pişmesini sağlamak için bir gece suda bekletelim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Batırık MALZEMELER 2,5 Su bardağı ince bulgur 3 Su bardağı ılık su 1,5 Su bardağı tahin 150 gr kuru soğan 3 Orta boy (250 gr)domates 1/2 yemek kaşığı domates salçası 6-7 adet yeşil soğan 1 demet maydanoz 1/2 Su bardağı limon suyu (isteğe bağlı artırılabilir 2,5 Tatlı kaşığı tuz 1,5 Tatlı kaşığı kırmızı biber 1,5 Tatlı kaşığı kimyon HAZIRLANIŞI Bulguru derin tepsiye koyunuz ve ılık suyla ıslatıp, kapağı kapatarak 20-25 dakika bekletin ![]() Soğanı soyup ince kıyın ![]() ![]() ![]() Bulgura kuru soğanı, salçayı, domatesi,kimyon ve kırmızı biberi katarak yumuşayıncaya kadar yoğurun ![]() ![]() soğan, maydanoz,tuz,limon suyu katıp karıştırın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TERBİYELİ BEYİN 1 adet koyun beyni, 1 çay kaşığı sirke, 1 çay kaşığı tuz, 1 yumurta, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 limonun suyu, 1/4 demet dereotu ![]() Beyni bir güzel pişirin ve dilimleyin, yayvan bir tabağa dizin ![]() ![]() ![]() DİL SÖĞÜŞ 1 adet dana dili, 1 orta boy havuç, 1 orta boy soğan, 2-3 kerevizin yaprakları, 1/2 demet maydanozun kalın sapları, 1 diş sarmısak, 1 defne yaprağı, tuz, karabiber ![]() Dili yıkayın, kurulayın, her iki tarafına tuz ve karabiber ekin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BALIK SARMA Yarım su bardağı pirinç, 1 orta boy soğan, 1 tatlı kaşığı dolma fıstığı, 1 tatlı kaşığı kuş üzümü, 150 gram balık eti, 100 gram asma yaprağı, 1 demet taze nane, 1 demet maydanoz, 1 demet dereotu, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz, karabiber ![]() Pirinci sıcak suda bekletin, yıkayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇERKEZ TAVUĞU 100-250 gram tavuk butu, 150-200 gram tavuk göğüs eti, 4 diş sarmısak, 200 gram ceviz içi, 2 dilim bayat ekmek, 1 çay bardağı tavuk suyu, yarım çay bardağı süt, yarım çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kişniş, 1 çay kaşığı pul biber, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz ![]() Tavuk etlerini haşlayın, çıkartıp soğumaya bırakın, haşlama suyunu süzün, bir kenara ayırın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TAHİNLİ FAVA 250 gram kuru bakla, 2 orta boy soğan, 2-3 diş sarmısak, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 kesme şeker, 1 çay kaşığı tuz, yarım demet dereotu, yarım su bardağı tahin, 2 yemek kaşığı limon suyu, tuz ![]() Kuru baklayı yıkayın, varsa kahverengi kabuklarını ayıklayın, çukur bir kaba koyun, iki parmak aşacak kadar soğuk su ilave edin, 6-8 saat bekletin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Soğuk Ve Sicak Mezeler |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Soğuk Ve Sicak MezelerBÖRÜLCE SALATASI Yarım kilo börülceyi kereviz sapı ve/veya pazı sapıyla haşladıktan sonra suyunu süzün ![]() ![]() ![]() PATLICAN SALATASI: 2 adet taze tombul patlıcan küp şeklinde doğranır ![]() ![]() ![]() Size iki tane Havuç içeren meze, dostlar Havuç Kızartması 2 orta boy havuç, 2 yemek kaşığı un, 1/3 çay bardağı kabartma tozu, 1 çay bardağı kırmızı biber, tuz, kızartma için sıvı yağ ![]() Havuçları yıkayın ve bütün olarak tuzlu suda 10 dakika haşlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Batırık tarifi Malzemeler : 2,5 Su bardağı ince bulgur 3 Su bardağı ılık su 1,5 Su bardağı tahin 150 gr kuru soğan 3 Orta boy (250 gr)domates 1/2 yemek kaşığı domates salçası 6-7 adet yeşil soğan 1 demet maydanoz 1/2 Su bardağı limon suyu (isteğe bağlı artırılabilir 2,5 Tatlı kaşığı tuz 1,5 Tatlı kaşığı kırmızı biber 1,5 Tatlı kaşığı kimyon Hazırlanışı : Bulguru derin tepsiye koyunuz ve ılık suyla ıslatıp, kapağı kapatarak 20-25 dakika bekletin ![]() Soğanı soyup ince kıyın ![]() ![]() ![]() Bulgura kuru soğanı, salçayı, domatesi,kimyon ve kırmızı biberi katarak yumuşayıncaya kadar yoğurun ![]() ![]() soğan, maydanoz,tuz,limon suyu katıp karıştırın ![]() ![]() GAYNANMIŞ BADADEZ GAVRINTI (Haşlanmış patataes kızartması) İstediğiniz kadar patatesi iyice haşlayıp kabuklarını soyduktan sonra ezin ve püre kıvamına getirin ![]() ![]() ![]() BÖRÜLCE SALATASI Yarım kilo börülceyi kereviz sapı ve/veya pazı sapıyla haşladıktan sonra suyunu süzün ![]() ![]() ![]() PATLICAN SALATASI: 2 adet taze tombul patlıcan küp şeklinde doğranır ![]() ![]() ![]() Size iki tane Havuç içeren meze, dostlar Havuç Kızartması 2 orta boy havuç, 2 yemek kaşığı un, 1/3 çay bardağı kabartma tozu, 1 çay bardağı kırmızı biber, tuz, kızartma için sıvı yağ ![]() Havuçları yıkayın ve bütün olarak tuzlu suda 10 dakika haşlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Havuç Mücveri 3 adet orta boy havuç, 3 adet taze soğan, 1 yemek kaşığı un, ¼ demet dereotu, tuz, karabiber, kızartma için sıvı yağ ![]() Havuçları yıkayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [/B] |
![]() |
![]() |
![]() |
Soğuk Ve Sicak Mezeler |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Soğuk Ve Sicak MezelerBAKLA FAVA Malzemeler 2 bardak kuru bakla ¾ bardak zeytinyağı (1 bardaktan az) 2 soğan 1 çay kaşığı şeker 1 limon 1 avuç maydanoz yaprağı 8-10 zeytin, Tuz Bakla ayıklanıp yıkanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TARATOR Malzemeler 1 su bardağı ceviz içi 1 kahve fincanı tahin 2 diş sarımsak 2 limon suyu Yarım demet maydanoz yaprağı Tuz Tuzla dövülmüş sarımsak, dövülmüş ceviz, tahin, kırmızı biber bir kaseye konur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ŞAK ŞUKA Malzemeler 2 büyük patlıcan 300 gr ![]() 100 gr ![]() 1 yumurta ½ kg ![]() 1 çay bardağı zeytinyağ Biberlerin hepsi küçük küçük doğranır, zeytinyağında kavrulur, patlıcan küçük kuşbaşı doğranıp biberin içine atılır ![]() ![]() ![]() ![]() HAYDARİ Malzemeler 1 su bardağı süzme yoğurt 3 çorba kaşığı beyaz peynir rendesi 3 diş sarmısak Kuru nane 1 fincan zeytinyağı Kimyon, tuz Üzerine serpmek için kırmızı biber Arzuya göre sivri biber Sarımsağı ezin ![]() ![]() ![]() ![]() ARNAVUT CİĞERİ Malzemeler 500 gr ![]() 2 iri soğan (piyaz doğranmış) 1 bağ maydanoz (kıyılmış) 1 çay kaşığı tuz 2 tatlı kaşığı kırmızı biber 120 gr ![]() Ciğerleri, zarları çıkarıldıktan sonra, ceviz büyüklüğünde doğrayınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Soğuk Ve Sicak Mezeler |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Soğuk Ve Sicak MezelerZEYTİNYAĞLI HAVUÇ EZMESİ Malzemeler ½ kg ![]() ½ su bardağı zeytinyağı 2 soğan ½ kg ![]() 2 diş sarımsak 1 avuç maydanoz yaprağı Tuz Havuç kazınıp rendelenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PATATES KÖFTESİ Malzemeler ½ kg ![]() 100 gr ![]() 1 çorba kaşığı mısır nişastası 2 yumurta Karabiber, tuz Kızartmak için çiçek yağı, galeta unu Patatesleri soyup haşlayın ![]() ![]() ![]() ![]() DOMATESLİ ENGİNAR Malzemeler 4 enginar 1 lt ![]() 2 ½ tatlı kaşığı tuz 2 çorba kaşığı zeytinyağ 2 soğan (ince doğranmış) 2 diş sarmısak (ince kıyılmış) 1 kahve kaşığı karabiber 350 gr ![]() 1 çorba kaşığı domates salçası 2 çorba kaşığı konyak ½ su bardağı beyaz şarap 1 su bardağı tavuk suyu Baharat torbası: 3 sap maydanoz 1 defne yaprağı 1 fiske kekik Enginarların saplarını kesip, sert ve çürük dış yapraklarını çıkarıp attıktan sonra, üstünden 7 cm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DENİZ ÜRÜNLÜ KANEPELER Malzemeler 120 gr ![]() 250 gr ![]() 60 gr ![]() 2 çorba kaşığı ekşi krema (iyice çırpılmış) Kahve kaşığının ucuyla pul kırmızı biber 1 kahve kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı limon suyu Küçük sandviç ekmekleri ya da ince dilimlenmiş tost ekmeği dilimleri Pavurya etini, tereyağı ve kremayı bir havan koyup, karışımı yumuşayıncaya kadar dövünüz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KABAK MÜCVER Malzeme 4 adet orta boy kabak 3 Yumurta 3 kahve fincanı Un 1 demet taze soğan 1 demet dereotu 1 demet taze nane Kızartma için sıvı yağ Tuz, karabiber Kabakların üzerini kazıyıp yıkadıktan sonra rendeleyin ![]() Rendelenmiş kabağın suyunu tel süzgeçte süzün ![]() kabakla karıştırın ![]() ![]() karışımı çorba kaşığıyla kızgın yağa dökerek çift taraflı olarak kızartın ![]() Sıcak ya da soğuk olarak servis yapın ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Soğuk Ve Sicak Mezeler |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Soğuk Ve Sicak MezelerKurufasulye Pilaki Yarım kg ![]() 2 soğan 5 diş sarımsak 2 domates havuç 2 patates yarım su bardağı zeytinyağı 6 su bardağı sıcak su 1 tatlı kaşığı domates salçası 2 tatlı kaşığı tuz 2 çorba kaşığı toz şeker 3-4 dal maydanoz Kuru fasulyeleri bir gece önceden ıslatın, süzüp diri kıvamda haşlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kapatın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Soğuk Ve Sicak Mezeler |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Soğuk Ve Sicak MezelerÇilingir Sofrası, RAKI ve Mezeler Rakı masasının ya da çilingir sofrasının en büyük zenginliği sohbetinde saklı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çilingir Sofrasi Ehli keyfin rakı sofrası yani ‘‘Çilingir Sofrası’’ deyimi Osmanlı’ya kadar dayanıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Rakı masasının ya da çilingir sofrasının en büyük zenginliği sohbetinde saklı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rakı nedir? Tekel’in Web sayfasında Rakı tarifi aşağıdaki gibidir: Rakı; yalnızca suma veya tarımsal kökenli etil alkol ile karıştırılmış sumanın, 5 ![]() ![]() Rakı üretiminde kullanılan suma, üzümünün tat ve kokusunu korumak amacıyla hacmen en fazla % 94,5 alkole kadar distile edilmiş üzüm kökenli distilattır ![]() 21 Ekim 1995 tarih ve 22440 sayılı Resmi Gazete’de yayynlanarak uygulamaya konulan “Türk Gıda Kodeksi” Distile Alkollü İçkiler Bölümü’nde belirtildiği gibi Türk Rakısı sadece Türkiye’de üretilir ![]() - Türkiye’de üretilmiş olması - Yalnız kuruüzüm alkolünün veya tarımsal kökenli etil alkol ile karıştırılan kuru üzüm alkolünün 5000 L veya daha küçük kapasiteli geleneksel bakır imbiklerde anason tohumu 8Pimpinella anisium9 ile ikinci kez destillenmesiyle üretilmiiş olması; - Litrede 10 gr dan az şeker ve litrede 0 ![]() ![]() ![]() ![]() - Kuruüzüm alkolünün Rakının toplam alkolü içinde en az %40 oranında bulunması, - Kuruüzümün elde edildiği hammaddenin tad ve kokusunu korumak için en fazla %94 ![]() ![]() Vefa Zat’ın kısa Rakı tanımı: Rakı genel anlamda yüksek dereceli (93-94) kuru ve yaş üzüm ispirtosunun (Suma), anason tohumu ile ikinci defa damıtılmasından elde edilen bir damıtık içki olarak tarif edilebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Avrupa Konseyi’nce kabul edilmiş Türk Rakısı’nın tarifi şöyledir:”Türk rakısı, kuru ve yaş üzümden elde edilen sumaların anason tohumu ile ikinci defa takdirinden elde edilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muhittin Karavelioğlu’nun Türk Rakısının üretim tekniği ve özellikleri ile ilgili daha ayrıntılı açıklaması :”Türk Rakısı kısmen rektifiye edilmiş yüksek dereceli (93-94 derece) kuru ve yaş üzüm ispitosunun (suma) özel imbiklerde kendine mahsus metodla ve anason tohumu ile 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() saflaştırmaları veya sumalarına (tercihen kuruüzümden) elde edilen saf ispirto karıştırıldıktan sonra rakı yapımında kullanılmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Suma: İspirtolu içkilerin vasıfları ile bira fabrika ve imalathanelerinin kontrol ve muameleleri hakkındaki nizamnamenin 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RAKI ADINI NEREDEN ALMIŞTIR? Rakı kelimesinin nereden geldiği konusunda birçok teori vardır ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() Orta Asya Türk Boyları’nın en eski komşusu Çinlilerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Ruslarla Polonyalıların paylaşamadıkları, diğer alkollü içkilere oranla geçmişi daha eski olan “votka”yı ele alalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rakı sözcüğünün arak sözcüğünden kaynaklanmış olabileceği ihtimali bize göre mantıklı… Bir de “Arack” adlı bir içki var…Arack(rack) Hint kökenli bir kelimedir ![]() Ansiklopedik bilgilere göre Hindistan’da genellikle likörler için, ayrıca pirinç rakısı için çok eski dönemlerden beri kullanılanbir kelimedir ![]() ![]() ![]() Macarlar armut ve erikten elde ettikleri bir tür rakı için “rak”(rack-arack) sözcüğünü kullanırlar ![]() Rak, Arapça kökenli Eski Türkçe bir kelimedir ![]() ![]() Arack, rack, rak sözcükleri de rakı sözcüğüne yakın sözcüklerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aslan sütü olarak da bilinen rakinin bu ismi ise, Osmanli devrinde raki gügümlerinin üstündeki aslan kabartmalarina dayaniyor ![]() RAKI’NIN TARİHÇESİ Rakının ilk kez nerede kimler tarafında üretildiği kesin olarak belgelerle belirlenememiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ‘Ouzo’dur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Engin Ardıç bir yazısında, bu durumu kendi basit üslubunca söyle anlatıyor:”…Efendim bu Stavrakis Bey, kumaş taciri markis ile meyhaneci ‘Barba’ Dimitris Duomenikiotis adlı 2 hergele her gece demlenirmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() daha damıtalım ![]() ![]() ![]() Aslında geleneksel, en eski Türk içkisi kımızdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anadolu’da hálá üretilen ve ‘‘Bogma raki’’ denilen ev yapimi rakinin, Türkiye’nin milli içkisinin atasi oldugu kabul ediliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bugün Türkiye’de üretilen 74,3 milyon litre rakidan 1 ![]() ![]() ![]() Eski dönemlerde üretilen anasonlu rakıların üretim teknikleri hakkında kesin bilgilere ulaşmak oldukça zordur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İslahat çağının başlaması ile 1826-1839 ve meşrutiyetin ilanından 1876 sonra gittikçe gevşeyen yasaklar ve başgösteren hoşgörü, rakı ve diğer alkollü içki üretim ve tüketimini arttırmıştır ![]() Tekirdag rakisinin sirri suyunda Aksamcilarin israrla tercih ettigi Tekirdag rakisinin sirri içindeki suda sakli ![]() ![]() ![]() Ilk içkinin üretildigi Anadolu’da sarabin tahtina üç yüz yildir raki oturuyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1967′de baslayan efsane Tekirdag rakisi efsanesi 1967′de Tekirdag Tekel Fabrikasi’nin raki üretimine geçmesiyle basliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sırrı çorlu suyu Tekirdag rakisini diger rakilardan ayiran en önemli özelligi ise yapiminda kullanilan su ![]() ![]() ![]() ![]() Tekirdag rakisinin öyküsü, yapiminda kullanilan kuru üzümle anasonun fabrikaya gelmesiyle basliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geleneksel 5 bin litrelik bakir imbiklere alinan karisima yag içerigine göre miktari tespit edilen anason tohumu atiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() RAKI NASIL İÇİLİR? Içki kültürü içinde rakinin ayri bir yeri olmasi içiminin diger içkilerden farkli olmasindan çok, temsil ettigi felsefeden kaynaklaniyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rakı; sek içilebileceği gibi, içine yarı yarıya su veya maden suyu ilavesiyle, ama mutlaka soğuk olarak içilir (8-10°) Rakı içiminde kullanılan düz silindirik bardak, rakı-su bileşimindeki büyülü beyazlamanın keyifle izlenebilmesi için idealdir ![]() Aperatif olarak da alınabilen Rakı’nın Türk içim geleneğine uygun olarak çilingir sofrasının özgün soğuk ve sıcak mezeleriyle içilmesi, Soğutulmuş bardağın 1/3’nin rakıyla, 2/3’sinin suyla doldurulması tavsiye edilir ![]() KİTAPLAR “Raki Sohbetleri” (Bilgi Yayinlari) adli kitabinda yazdigi gibi: “Raki içmenin tek bir yolu vardir ![]() ![]() ![]() Bilmeyen içmesin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dengesizler aldiginda ise her sey tersine döner ![]() ![]() ![]() ![]() Mina Urgan da son kitabinda susuz içilir diyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ahmet Rasim de “Anilar ve Söylesiler” (Çagdas Yayinlari) kitabinda yer alan “Raki Nasil Içilmelidir?” adli makalesinde rakinin nasil içilmesi gerektiginin tarifini veriyordu: “Raki kadehin yarisinin yarisi kadar konur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MEZELER Mezeler, dünya yemek literatüründe “ordövr” adıyla anılan yemek grubuna dahil edilmiş olsalar da, Orta Doğu ve Türk Mutfağı’nda vazgeçilmez ve özel bir yere sahip ![]() ![]() Eski Türk mutfağında hazırlanan en gözde mezelerden birinin İstragalya olduğunu biliyor muydunuz? Sakız adasında yetişen nohudun tuzlanıp fırınlanmasıyla yapılan İstragalya’nın adı günümüz mezeleri arasında pek anılmasa da, o zamanki ününü tahmin etmek, pek çok şair ve yazarın bu mezeye düzdüğü methiyeler sayesinde hiç de zor değil ![]() ![]() üstelik; hem ağız kokusunu alıyor, hem de midenin suyunu çekiyor ![]() Arto der Haroutunian, Orta Doğu Mutfağı’nda “Açık söylemek gerekirse, kesin olarak meze diyebileceğimiz bir yemek yok ![]() ![]() ![]() Bu kadar geniş bir alanda değerlendirilebilen meze sınıfı yiyecekler arasına neler girer diye düşünecek olursak ilk akla gelenler beyaz peynir, kavun, yoğurt ve çiğ sebzeler olacaktır şüphesiz ![]() ![]() Tabii Türk Mutfağı’nın yörelere göre pek çok değişik lezzet barındırdığını düşünürsek, listeyi uzatmak mümkün ![]() ![]() Batılı bir gözle Türk Mutfağı’ndaki meze çeşitliliğinin biricik kusuru uyumdan yoksun oluşu ![]() ![]() ![]() SU KATILMAMIŞ SEK ŞİİRLER Cahit Sıtkı Tarancı / ABBAS Haydi Abbas, vakit tamam; Aksam diyordun iste oldu aksam ![]() Kur bakalim cilingir soframizi; Dinsin artik bu kalp agrisi ![]() Su agacin golgesinde olsun; Tam kenarinda havuzun ![]() Aya haber sal ciksin bu gece; Gorunsun soyle gonlumce ![]() Bas kirbaci sihirli seccadeye, Goster hukmettigini mesafeye Ve zamana ![]() Katip tozu dumana, Var git, Boyle ferman etti Cahit, Al getir ilk sevgiliyi Besiktas’tan; Yasamak istiyorum gencligimi bastan ![]() Ö ![]() İnsan çeker çeker de sonra hür olur; İnci sedef zindanlarda yuğrulur ![]() Paran pulun yoksa bugün, sağlık olsun: Bugün boş duran kadeh yarın doludur ![]() SU KATILMAMIŞ SEK ŞİİRLER Cahit Sıtkı Tarancı / ABBAS Haydi Abbas, vakit tamam; Aksam diyordun iste oldu aksam ![]() Kur bakalim cilingir soframizi; Dinsin artik bu kalp agrisi ![]() Su agacin golgesinde olsun; Tam kenarinda havuzun ![]() Aya haber sal ciksin bu gece; Gorunsun soyle gonlumce ![]() Bas kirbaci sihirli seccadeye, Goster hukmettigini mesafeye Ve zamana ![]() Katip tozu dumana, Var git, Boyle ferman etti Cahit, Al getir ilk sevgiliyi Besiktas’tan; Yasamak istiyorum gencligimi bastan ![]() Ö ![]() İnsan çeker çeker de sonra hür olur; İnci sedef zindanlarda yuğrulur ![]() Paran pulun yoksa bugün, sağlık olsun: Bugün boş duran kadeh yarın doludur ![]() Yılmaz Erdoğan / Alkol İkindisi biz ne zaman içsek köfte geç gelir ve oturur muhabbetin terkisine çıplak bir efkar sözcüğü biz ne zaman içsek sabah akar meycinin cebine günde kaç kez öpüşür ki akrep ile yelkovan biz ne zaman içsek iç değilizdir aslında dışımızda bronz bir akşam sözcüğü çırıl bir efkar sözcüğü eften püften bir kar beklentisi delikanlı kıvamında sevda değilse de tabansız sevişmelerdeki el değmemiş pişmanlık biz ne zaman içsek iç değilizdir aslında bu alkol ikindisi şiirde şimdi burada açılsaydın adımın baş harfi gibi belki ağustos kokardı ağustos sen… fikrini ipotek etmiş kiralık sevdalara senine boyuna sevilmiş sen yalanı sevdasından büyük sen bir bil sen! biz ne zaman içsek seni düşünüyoruz genzimizde göl göz yaşları… biz ne zaman içsek iç değilizdir aslında………… ![]() ![]() dışımızda bronz bir İzmir akşamı! Rakı masasının ya da çilingir sofrasının en büyük zenginliği sohbetinde saklı ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|