Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
çileği, çilek, osmanlı, reçeli

Çilek Reçeli -Osmanlı Çileği

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çilek Reçeli -Osmanlı Çileği



Çilek Reçeli Tarifi - Çilek Reçeli Nasıl Yapılır - Çilek Reçeli Malzemeleri


Malzeme Listesi


* 3 Kilogram Osmanlı Çileği

* 2 Kilogram Şeker (Toz)

* 1 Çay Kaşığı Limon Tuzu

* 1 Çay Bardağı Su


Çilek Reçeli -Osmanlı Çileği İle- Nasıl Yapılır?


1 Sapları ayıklanmış yıkadıktan sonra (yıkamayı cok nazik yapmalıdır, bu cins çilek daha çabuk ezilir) çilekleri bir tencereye "önce bir kat şeker" sonra çilekler daha sonra bir kat daha şeker şeklinde yerleştirin


2 Kapağını kapatıp oda sıcaklığında sabaha kadar bekletin


3 Sabah suyunu salmış ve şekeri emmiş çilekleri ateşe koyun içerisine suyu ekleyip (eğer saldığı su çoksa su eklemeye gerek yoktur) kaynamaya alın


4 Üzerinde oluşan köpükleri ara sıra tel süzgeçle alarak kaynatmaya devam edin


5 Kıvamı koyulaşmaya başlayınca limon tuzu ekleyin bir süre daha kaynattıktan sonra ateşten alın


6 Hazırlanan reçel soğuduktan sonra kavanoza boşaltın ve kapağını sıkıca kapatıp saklayın

Not:



1 Bu tarifin 3 kilo olarak vermemizin sebebi Osmanlı Çileğinin nadir bulunması yüzünden bir sonraki mevsimine kadar bu ölçüde hazırladığınız reçelin yetmesini sağlamaktır Dilerseniz aynı oranlama ile malzemeleri azaltabilirsiniz


2 Osmanlı çileği mevsim normallerinde, haziran ayı başlarında ilk meyvesini vermeye başlar genellikle sepetlerle satılır, haziran ayı sonuna doğru artık meyve vermez Çok hoş kokulu küçük taneli ve açık pembe renktedir Bu reçeli yapmak için çilekleri şekerde dinlenmeye aldığınızda yada pişirmeye başlayınca bütün evinizi muhteşem bir çilek kokusu kaplayacaktır


3 Osmanlı Çileğinin Tarihçesi- Çilek ile ilgili ilk bilgiler MS 23-79 yılları arasında yaşayan botanikçi Tillius tarafından aktarılır Çilek, Fransa da gelişir ve sonraki yıllarda kültürel değerini artırmaya başlar Karadeniz Ereğli ye özgü Osmanlı çileği ise kralların yiyeceği ve içeceği olarak da adlandırılır İlk olarak 1920 li yıllarda Karadeniz Ereğli de ekimine başlanmıştır


Afiyet Olsun

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.