![]() |
Aptigör Köftesi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aptigör KöftesiAptigör Köftesi tarifi - Aptigör Köftesi nasil yapilir -Aptigör Köftesi yapilisi ![]() Ağrı yöresine has olan ve şifalı olduğuna inanılan ''Aptigör Köftesi'', yöre kadınlarının en zorlu yemeği ![]() ![]() ![]() ![]() Ağrı yöresine has olan ve şifalı olduğuna inanılan ''Aptigör Köftesi'', yöre kadınlarının en zorlu yemeği ![]() ![]() Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine özgü ve şifalı olduğuna inanılan ''Aptigör Köftesi''nin yapımı yaklaşık 4 saat sürüyor ![]() ![]() ![]() Doğubayazıt'ta yaşayan Nermin Okçu (70), Aptigör Köpftesi'ni 15 yaşından bu yana yaptığını belirterek, dedelerinden bu yemeğin şifalı olduğunu duyduklarını, bu nedenle yıllardır yaptıklarını kaydetti ![]() Okçu, yemeğin lezzetli olduğunu, fakat yapımının çok zamanlarını aldığını belirterek, çok zahmetli olduğu için yaparken zorlandıklarını kaydetti ![]() Nermin Okçu tüm zorluklarına rağmen Aptigör Köftesi'nin nesilden nesile aktarılması için herkesin elinden geleni yaptığını söyledi ![]() APTİGÖR YEMEĞİNİN YAPIMI Büyükbaş hayvanın but kısmından alınan etler bir taşın üzerinde saatlerce dövülüyor ![]() ![]() ![]() ![]() Köfteler kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirildikten sonra, servise konuluyor ![]() ![]() APTİGÖR KÖFTESİ'NİN HİKAYESİ Geçmişten bugüne gelen Aptigör Köfetesi'nin Ağrı'da dilden dile dolaşan hikayesi ise şöyle: ''Dönemin paşası Apti Paşa amansız bir hastalığa yakalanıyor ve gözlerini açamıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Eti sinirlerinden ayıklayan bilge adam, döve döve eti merhem (krem) haline getirir ve içerisine kuru soğan doğrar, karabiber atar yine saatlerce döver ![]() Daha sonra ezilen eti az soğuk suyla birlikte yoğurarak büyük köfteler yapan bilge adam 1 saat kısık ateşte köfteleri pişirir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|