İskender Kebap |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İskender Kebapiskender kebabı nasıl yapılır - kebap tarifleri - pratik iskender kebap tarifi ![]() Malzemeler; * 250 gr dana eti (but)* 120 gr tereyağ* 100 gr yoğurt* 1 küçük pide * 1 su bardağı et suyu * 1 yemek kaşığı salça (domates - biber karışık) Hazırlanışı; 1 Et çok ince kıyılır ( biz dolapta dondurduktan sonra kıyıyorduk)Bir tavada çok az tereyağıyla kavrulur![]() 2 Başka bir tavada bir kaşık tereyağ eritilir salça ilave edilir biraz karıştırıp et suyu eklenir ve kaynadıktan sonra ocaktan alınır![]() 3 Pide küçük kareler halinde doğranır üstüne bir kaşık tereyağ gezdirdikten sonra bir tavada veya fırında hafif kızartılır (2-3 dakika)4 Pideler servis yapacağınız tabağa alınır İki kaşık et suyu gezdirilir Sonra bir kaç kaşık salçalı sostan gezdirilir![]() 5 Dönerler (aslında kavurma tarzı ama biz döner diyoruz) pidelerin üstüne alınır kalan salçalı sos üstüne gezdirilir![]() 6 Kalan tereyağ eritilir ve kebabın üstüne dökülür Közlenmiş biber domates ve yoğurtla servis yapılır![]() İSKENDER KEBAP HAKKINDA İskender Kebap, veya kısaca İskender Bursa yöresinin meşhur kebap yemeklerinden biridir 1867 yılında Kayhan çarşısında İskender adındaki biri tarafından üretime başlanmış bugün cocukları ve torunları tarafından da devam edilmiştir(asıl iskender kebap budur),Bursa ile birlikte anılan dünyaca tanınan bir kebaptır Aslında temeli Döner olsa da, İskender’i İskender yapan üzerindeki tereyağı, domates sosu, yanındaki yoğurt ve altındaki yağlı pide parçalarıdır Ayrıca, İskenderin eti, herhangi bir dönerin etinden farklıdır İskender kebabı yapılan et Uludağ kekiği ile beslenen koçtan elde edilir![]() İskender etinin yağı daha azdır Bursa’dan diğer illerimize yayılan İskender Kebap günümüzde en iyi yine ortaya çıktığı yerde yani Bursa’da yapılmaktadır Domates sosu ve yoğurdu kaliteyi çok etkilemektedir İskender’e sadece döner gözüyle bakmamak gerekir Çoğu lokanta kıyma karışımı dönerden yapılan İskenderleri müşterilerine sunmaktadır Bu da iyi İskender yapılan yerlerin parmakla gösterilecek kadar az olmasına yol açmaktadır Hatta Bursa dışındaki başka şehirlerde yiyeceğiniz iskenderin çok fazla İskender tadında olmayıp normal bir et yemeğinden farkı olmadığını söylersek yanlış söylemiş olmayız![]() Hazırlanışı Aynı döner gibi, İskender’in eti dikey biçimde duracak şekilde bir şişe geçirilir ![]() Mümkün ise, kömür ateşinde pişirilir ![]() Piştikçe dış tabaka Döner bıçağıyla yaprak gibi dilimlenir ![]() Bu dilimler, tereyağlı pide parçalarının üstüne serilir ![]() Yanına yoğurt koyulduktan sonra, isteğe göre üzerine tereyağı ve domates sosu serpilir ![]() Servis yapılır ![]() DÖNERİN PİŞİRİLMESİ Hazırlanan döner daha önceden yanmış olan döner ocağı ateşinin karşısında 10–15 cm mesafede yanan ateşin önüne konulur Döner bu ateşte yavaş-yavaş pişer, piştikten sonra bıçakla yukarıdan aşağıya doğru ince bir şekilde kesilir İSKENDER DÖNER KEBAP’IN SERVİSE HAZIRLANIŞIPide ızgarada tavlanır Pidelerin koyulacağı tabakların sıcak olması gerekir Bu nedenle tabaklar ızgaranın üzerinde ısıtılır Pide doğranır ve hemen sıcak tabağın içine konulur Sosu gezdirilir Çok hızlı bir şekilde üzeri dönerle kaplanır Bu işlemler olurken tereyağı tava içinde mangala atılarak, kebap hazırlandığı anda tereyağı da hazırlanmış olur Tamamlanmış olan kebabın üzerine tereyağı gezdirilir Bütün işlemlerin aynı zamanda yapılması uygundur Kebap hazırlanıp, tereyağı dökülmeden beklenirse kebap soğur Bu nedenle bu işlemlere çok dikkat etmek gerekir Kebap hazırlandığında, sos beklerse kebap lezzetini kaybeder
|
|
|
|