06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mıhlama Yatağında Köfte - Hülya Hanım'ın Mutfağı: Düzce
Mıhlama Yatağında Köfte - Hülya Hanım'ın Mutfağı: Düzce
Malzemeler:
500 gr dana kaburga kıyma
3 adet yumurta
Yarım bardak süt
2 adet soğan
1 diş sarımsak
Yarım demet maydanoz
1 çay kaşığı kimyon
200 gr kaşar
Yarım çay kaşığı yenibahar
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı pul biber
2 çay kaşığı tuz
Galeta unu
Sos İçin;
3 adet domates
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
Yarım yemek kaşığı domates salçası
Yarım demet fesleğen
1 adet kesme şeker
Tuz
Karabiber
Pul biber
Yapılışı:
Mıhlama için orta boy tava orta ocak ateşe konularak içinde 1 yemek kaşığı tereyağı eritilir Eriyen tereyağın içine 1 bardak mısır unu ilave edilerek kavrulur Mısır unu kavrulduktan sonra içerisine 1,5 bardak su, 1 çay kaşığı tuz, 1 avuç dil peyniri konularak devamlı karıştırılır Mıhlamanın bir özelliği dibinin hafif tutmasıdır Katı çorba şekline gelecek kadar karıştırılarak pişmesi gerekmektedir, ortalama bu işlem 10 dakikanızı alacaktır
Plastik bir kabın içerisine 500 gr dana kaburga kıyma konulup içerisine 3 adet yumurta, yarım demet maydanoz eklenir Yarım bir ekmeğin içi, yarım bardak su ile ıslatılır ve kaptaki kıymaya eklenir 2 adet soğan ve 1 adet sarımsak soyularak rendelenir Rendelenen soğan ve sarımsak, etin içine eklenerek üzerine 1 çay kaşığı kimyon, yarım çay kaşığı yenibahar, 2 çay kaşığı karabiber, 2 çay kaşığı pul biber, 2 çay kaşığı tuz eklenerek yoğrulur Et ile özdeşleşen tüm malzemelerin üzeri folyoyla kapatılarak buzdolabında 1 saat bekletilir 200 gr kaşar, birer cm büyüklüğünde ince küp şeklinde doğranır Fırın tepsisi herhangi bir sıvı yağ ile yağlanır ve fırın 180 dereceye ayarlanarak ısıtılır 1 saat buzdolabında beklemiş olan kıymadan avuç içi büyüklüğünde parçalar kopartılarak içerisine küp şeklinde doğranmış birer adet kaşar sığacak şekilde köfte şekli verilir Hazırlanan köfteler bir kaba boşaltılan galeta ununa bulanır Yüksek ocak ateşte herhangi bir tavada isteğe göre konulan sıvı yağda köfteler kızartılır Orta boy tencereyi orta ocak ateşe konarak içerisine 2 kaşık herhangi bir sıvı yağ konulur Kızan yağın içerisine 1 diş sarımsak soyularak konulur Bu sırada 3 adet domates rendelenir, yağda kızaran 1 diş sarımsağın kokusu gelmeye başladığında 3 adet rendelenmiş domates ile 2 çay kaşığı tuz, 1 adet kesme şeker, 1 çorba kaşığı sirke, 1 çay kaşığı karabiber ve 1 çay kaşığı pul biber eklenerek pişirilir Pişmeye başlayan sosun içerisine 1 yemek kaşığı biber salçası, yarım yemek kaşığı domates salçası ve yarım demet temizlenmiş doğranmış fesleğen, 2 bardak su eklenerek ortalama 10-15 dakika kaynayana kadar pişirilir Hazırlanan sos yağlanmış fırın tepsisinin içerisine kızartılmış galeta unlu köftelerin üzerine dökülerek 15 dakika 180 derecede pişirilir Hazırlanan mıhlamadan 1 kepçe servis tabağına konularak üzerine istenilen kadar köfte yerleştirilerek servis edilir Yemeğimizin yapılış süresi kıymanın 1 saat buzdolabında bekletilmesi gerektiğinden 1 5 saat sürmektedir Mıhlama yatağındaki kaşarlı köfte yemeği 4-6 kişilik servis edilebilir
|
|
|