Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
boza, hakkında, yapımı

Boza Ve Boza Yapımı Hakkında

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Boza Ve Boza Yapımı Hakkında



Boza Ve Boza Yapımı Hakkında - Boza Nasıl Hazırlanır - Boza Kültürü - Bıza Hazırlanışı - Boza Tarifi


Boza, darı irmiği, su ve şekerden üretilen bir kış içeceğidir Bilinen en eski Türk içeceklerinden biridir Boza, genelde kış aylarında tüketilir Bozanın mevsimi 15 Eylül - 15 Mayıs arasıdır

Uygun şartlarda muhafaza edilirse bozanın içilebilecek kıvamını koruduğu süre 6 ya da 7 gündür


Türkiye'de genellikle darıdan yapılan boza, başka ülkelerde yapıldığı yerin başlıca ürününe göre mısır, arpa, çavdar, yulaf, buğday, kara buğday, arnavut darısı, gernik gibi tahılların unu, bazen da pirinç ve ekmek nadir olarak da kenevir unu ve karamuk mayalandırılarak yapılır

Boza, Mısır ve Kuzey Afrika sahilleriyle Akdenizli tüccar gemiciler aracılığıyla batıya, Hazar Denizi içlerine ve Çin’e; İran ve Afganistan’a, Kafkaslar’dan kuzeye, Volga havzasına doğru geniş bir coğrafyaya yayılır güneyinden doğuya, Asya

İbn Battuta isimli Arap gezgini, 14 Yüzyıl başlarında yazdığı seyahatnamesinde Türklerin bulunduğu Deşt-i Kıpçak bölgesini anlatırken Türklerin içtiği bir şıra olan bozayı anlatmaktadır

"Tattığında ekşilik hissettiğim için hemen bıraktım Yemekten çıktığım zaman bunun ne olduğunu araştırdım, anlattılar; Duki (düğ = ince bulgur) tanelerinden yapılan bir nebizdir bu Onlar Hanefibuza (boza) adını veriyorlar" mezhebindendir ve nebiz onlar nezdinde helaldir Buralılar dukiden yapılmış bu nebize

Evliya Çelebi, 17 Yüzyıl ortalarında İstanbul'da 300'den fazla bozacı dükkânının bulunduğunu, bu dükkânlarda 1100 kadar bozacının çalıştığını aktarmıştır Osmanlı'da fazla mayalandırılarak, içine afyon katılan bozahanelerin, 19 yüzyıla doğru ortadan kalktığı biliniyor


Türkiye'de Boza Kültürü:


Boza özellikle kış aylarında tüketimi tercih edilen bir içecektir Özellikle kışa denk gelen Ramazan aylarında tüketimi oldukça yüksektir

Boza, sokakta ve dükkânlarda bozacılar tarafından satılır Eski yıllarda akşamları yeni hazırlanmış sıcak bozalar, sokaklarda bozacılar tarafından bağırılarak da satılırdı 2000'li yılların başından itibaren ambalaj sanayiindeki gelişme ve hızlı tüketim alışkanlıklarına paralel olarak +8 C'de 25 gün dayanan bozalar marketlerde satışa sunulmuştur

Hazırlanışı:


Malzemeler: (12 Kişilik)


* 2 bardak bulgur

* 21 bardak su

* 2 çorba kaşığı un

* ½ bardak yoğurt

* ½ tatlı kaşığı kuru maya

* 2,5 çorba kaşığı şeker

* ½ çorba kaşığı vanilya

* 2 çorba kaşığı tarçın


Bulguru büyük bir tencereye koyup 12 bardak su ile üzeri kapalı olarak oda sıcaklığında 1 gece bekletin Kısık ateşte 2 saat pişirin Mutfak robotuna koyup çekin ve süzgeçten geçirin Karışımı buzdolabına koyun

Süzgeçin üzerinde kalan bulguru yeniden tencereye koyun ve 8 bardak su ilave edip kısık ateşte 1 saat daha pişirin Süzgeçten geçirip buzdolabına koyun

Unu küçük bir tencereye koyup üzerine 2/3 bardak su koyun ve kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıncaya dek pişirin Ateşten alıp içine 2 çorba kaşığı şeker koyup eriyinceye dek karıştırın Ilıyınca içine yoğurt katın

Mayayı ¼ bardak ılık suda ezip 5 dakika bekletin ve yoğurt karışımına katın Ilık ortamda 30 dakika bekletin

Mayalı karışımı ezilmiş bulgura ekleyip oda sıcaklığında yaklaşık 1-2 gün bekletin ve ara sıra karıştırın Vanilya ve kalan şekeri ekleyip şeker iyice eriyinceye dek karıştırın Tarçınla servis yapın

Bu karışım buzdolabında 2-3 gün bekletilebilir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.