Boza Ve Boza Yapımı Hakkında |
06-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Boza Ve Boza Yapımı HakkındaBoza Ve Boza Yapımı Hakkında - Boza Nasıl Hazırlanır - Boza Kültürü - Bıza Hazırlanışı - Boza Tarifi Boza, darı irmiği, su ve şekerden üretilen bir kış içeceğidir Bilinen en eski Türk içeceklerinden biridir Boza, genelde kış aylarında tüketilir Bozanın mevsimi 15 Eylül - 15 Mayıs arasıdır Uygun şartlarda muhafaza edilirse bozanın içilebilecek kıvamını koruduğu süre 6 ya da 7 gündür Türkiye'de genellikle darıdan yapılan boza, başka ülkelerde yapıldığı yerin başlıca ürününe göre mısır, arpa, çavdar, yulaf, buğday, kara buğday, arnavut darısı, gernik gibi tahılların unu, bazen da pirinç ve ekmek nadir olarak da kenevir unu ve karamuk mayalandırılarak yapılır Boza, Mısır ve Kuzey Afrika sahilleriyle Akdenizli tüccar gemiciler aracılığıyla batıya, Hazar Denizi içlerine ve Çin’e; İran ve Afganistan’a, Kafkaslar’dan kuzeye, Volga havzasına doğru geniş bir coğrafyaya yayılır güneyinden doğuya, Asya İbn Battuta isimli Arap gezgini, 14 Yüzyıl başlarında yazdığı seyahatnamesinde Türklerin bulunduğu Deşt-i Kıpçak bölgesini anlatırken Türklerin içtiği bir şıra olan bozayı anlatmaktadır "Tattığında ekşilik hissettiğim için hemen bıraktım Yemekten çıktığım zaman bunun ne olduğunu araştırdım, anlattılar; Duki (düğ = ince bulgur) tanelerinden yapılan bir nebizdir bu Onlar Hanefibuza (boza) adını veriyorlar" mezhebindendir ve nebiz onlar nezdinde helaldir Buralılar dukiden yapılmış bu nebize Evliya Çelebi, 17 Yüzyıl ortalarında İstanbul'da 300'den fazla bozacı dükkânının bulunduğunu, bu dükkânlarda 1100 kadar bozacının çalıştığını aktarmıştır Osmanlı'da fazla mayalandırılarak, içine afyon katılan bozahanelerin, 19 yüzyıla doğru ortadan kalktığı biliniyor Türkiye'de Boza Kültürü: Boza özellikle kış aylarında tüketimi tercih edilen bir içecektir Özellikle kışa denk gelen Ramazan aylarında tüketimi oldukça yüksektir Boza, sokakta ve dükkânlarda bozacılar tarafından satılır Eski yıllarda akşamları yeni hazırlanmış sıcak bozalar, sokaklarda bozacılar tarafından bağırılarak da satılırdı 2000'li yılların başından itibaren ambalaj sanayiindeki gelişme ve hızlı tüketim alışkanlıklarına paralel olarak +8 C'de 25 gün dayanan bozalar marketlerde satışa sunulmuştur Hazırlanışı: Malzemeler: (12 Kişilik) * 2 bardak bulgur * 21 bardak su * 2 çorba kaşığı un * ½ bardak yoğurt * ½ tatlı kaşığı kuru maya * 2,5 çorba kaşığı şeker * ½ çorba kaşığı vanilya * 2 çorba kaşığı tarçın Bulguru büyük bir tencereye koyup 12 bardak su ile üzeri kapalı olarak oda sıcaklığında 1 gece bekletin Kısık ateşte 2 saat pişirin Mutfak robotuna koyup çekin ve süzgeçten geçirin Karışımı buzdolabına koyun Süzgeçin üzerinde kalan bulguru yeniden tencereye koyun ve 8 bardak su ilave edip kısık ateşte 1 saat daha pişirin Süzgeçten geçirip buzdolabına koyun Unu küçük bir tencereye koyup üzerine 2/3 bardak su koyun ve kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıncaya dek pişirin Ateşten alıp içine 2 çorba kaşığı şeker koyup eriyinceye dek karıştırın Ilıyınca içine yoğurt katın Mayayı ¼ bardak ılık suda ezip 5 dakika bekletin ve yoğurt karışımına katın Ilık ortamda 30 dakika bekletin Mayalı karışımı ezilmiş bulgura ekleyip oda sıcaklığında yaklaşık 1-2 gün bekletin ve ara sıra karıştırın Vanilya ve kalan şekeri ekleyip şeker iyice eriyinceye dek karıştırın Tarçınla servis yapın Bu karışım buzdolabında 2-3 gün bekletilebilir |
|