İspanak Adasında Levrek |
06-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İspanak Adasında LevrekMALZEMELER 2 bağ ıspanak 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı 2 adet orta boy kuru soğan (çok incecik, yemeklik doğranmış) 2-3 diş sarmısak (iyice dövülmüş) Varsa: 1 çay kaşığı kadar muskat rendesi (ufak Hindistan cevizi) 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 3-4 yemek kaşığı hazır çiğ krema Ayrıca: 6-7 adet fileto olarak hazırlanmış levrek balığı (yani orta kemiği ve kılçıkları iyice temizlenmiş ve el kadar parçalara bölünmüş balık demektir) 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber Yarım su bardağı ayçiçek yağı 2-3 adet kuru defne yaprağı 2 su bardağı su HAZIRLANIŞI Önce balıklarımızı yıkayıp, bir süzgece yerleştirelim sonra süzgeçten bir tepsiye aktarıp, üzerine; tuz, karabiber, sıvıyağı ekleyip, karıştırıp, bir kenarda beklemeye alalım Böylece balıkları lezzetlendirmek üzere marine etmiş oluyoruz Şimdi de fırını 175 dereceye ayarlayıp, kenarları yüksek bir fırın tepsisine marine edilmiş balıkları yan yana yerleştirelim Defne yapraklarını en üste dizelim ve tepsinin kenarından 2 su bardağı suyu ekleyip, fırının orta gözüne koyalım En az 25-30 dakika balıkların pişmesini bekleyelim Bu arada da ıspanak karışımını hazırlamak üzere geniş bir tavaya yağları koyalım Öte yandan yıkayıp, bir santim eninde doğradığımız ıspanakları bir kenarda bekletelim Şimdi eriyen yağların içine hemen dövülmüş sarmısakları ekleyip, 30-40 saniye kadar kavuralım Böylece sarmısağın tadı yağa geçmiş olur Üzerine incecik, yemeklik doğranmış soğanları ekleyip, soğanlar sararıncaya kadar 1-2 dakika daha kavuralım Varsa muskat rendesini katalım Artık çiğ kremamızı ekleyip, 1 dakika kadar pişirip, ocağın altını kapatalım Böylece aşçıların "ıspanak anbıraj" dedikleri ıspanak kavurmamız hazırlanmış oldu Bir taraftan da servis tabaklarına hazırladığımız ıspanaklı harçtan 3-4 yemek kaşığı kadar koyup, üzerine fırından çıkardığımız sıcak balığı yerleştirelim Böylece bütün servis tabaklarını hazırlayalım Ama Mehmet Usta?nın sözünü tekrar hatırlatmak isterim Eğer balık sıcaksa, altındaki harcının da sıcak olması gerekir, ona göre servisinizi ayarlayın alıntı |
|