![]() |
Balığın Tazeliği Nasıl Anlaşılır |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Balığın Tazeliği Nasıl Anlaşılırbalığın tazeliğini nasıl anlarız - taze balık almak için - balık alırken nelere dikkat etmeli ![]() Su ürünleri; bağ dokusunun az, su miktarı çok doymamış yağ asitlerinin yüksek miktarda olması ve çevresel faktörlerden kolay etkilenmesi nedeniyle çok çabuk bozulan bir besin maddesidir ![]() ![]() Taze balığın görünüşü son derece canlı olur, gözleri parlak ve dışa bombelidir ![]() ![]() Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur ![]() ![]() Taze balığın derisi gergin ve parlak olur ![]() ![]() ![]() ![]() Taze balığın eti sıkı ve elastiki olup, parmakla bastırıldığında meydana gelen çukurluk anında düzelir ![]() ![]() Çok değerli olan bu besin maddesi, taze iken ne kadar yararlıysa, bayatken de o kadar zararlı olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Balığın usulüne uygun olmayan şekilde ve yanlış bekletilmesi genellikle dış kısımlarında başlayan bayatlamalara sebeb olur ![]() ![]() ![]() ![]() Balığın bozulmasını önlemek ve mikroorganizma faaliyetlerini hemen durdurabilmek için güvenli bir yol da şudur: 4 litre suya 1 adet ( KMNO4 ) potasyum permanganat tableti eritilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Balığın Tazeliğini Saptama Yolları : Ø Gözleri parlak, dolgun ve şişkindir ![]() Ø Solungaçları nemli ve kırmızıdır, kötü koku yaymaz ![]() ![]() Ø Eti sıkı ve esnektir, elle bastırıldığında eski şeklini kolayca alır (ancak buzhane balığı serttir) ![]() Ø Pulları yatık, kaygan ve yapışıktır ![]() ![]() Ø Suya bırakıldığında dibe çöker ![]() Ø Doğal yosun ve deniz kokusu vardır, amonyak kokmaz ![]() Ø Taze balık hareketli gibi kıvrık bir şekilde durur, balık bayatladıkça görüntü donuklaşır, sabitleşir ![]() Ø Taze balıkların kuyruk yüzgeçleri uç kısımlarına kadar muntazamdır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|