Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
anlaşılır, balığın, tazeliği

Balığın Tazeliği Nasıl Anlaşılır

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Balığın Tazeliği Nasıl Anlaşılır



balığın tazeliğini nasıl anlarız - taze balık almak için - balık alırken nelere dikkat etmeli

Su ürünleri; bağ dokusunun az, su miktarı çok doymamış yağ asitlerinin yüksek miktarda olması ve çevresel faktörlerden kolay etkilenmesi nedeniyle çok çabuk bozulan bir besin maddesidir Bu nedenle balık alırken tazeliğini çok iyi kontrol etmek gerekir


Taze balığın görünüşü son derece canlı olur, gözleri parlak ve dışa bombelidir Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğunlanır ve içeri çöker


Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur Balık bayatladıkça bu renk değişir



Taze balığın derisi gergin ve parlak olur Pulsuz balıklar bayatlamaya başladıkça dersinin parlaklığı azalır, karın tarafında buruşmalar oluşur Pullu balıkların pulları tazeyken gövdeye sıkıca yapışıktır Elimize pulların gelmemesi gerekir


Taze balığın eti sıkı ve elastiki olup, parmakla bastırıldığında meydana gelen çukurluk anında düzelir Bayatlamış balıklarda et yumuşak ve peltemsi olduğundan iz kalır


Çok değerli olan bu besin maddesi, taze iken ne kadar yararlıysa, bayatken de o kadar zararlı olabilir Bayatlamış balıktaki toksinler, insanların zehirlenmesi hatta ölümlere bile neden olabilir Bu nedenle balık satın alırken çok dikkatli olmak gerekir Balık satın alarken genel olarak balığın tazeliği ve kalitesi, yenebilir et oranı ve mevsimi önemlidir


Balığın usulüne uygun olmayan şekilde ve yanlış bekletilmesi genellikle dış kısımlarında başlayan bayatlamalara sebeb olur Örneğin uzun süre sentetik torbada bekletilmesi bayatlamaya ve bozulmaya yol açar Balığın bozulmasını önlemek için acilen bu duruma son verilmesi gerekir Balık hemen akarsu altına tutulur, bir süre yıkanır


Balığın bozulmasını önlemek ve mikroorganizma faaliyetlerini hemen durdurabilmek için güvenli bir yol da şudur: 4 litre suya 1 adet ( KMNO4 ) potasyum permanganat tableti eritilir Menekşe renginde bir su elde edilir Deniz ürünleri yıkandıktan sonra bu suyun içinde 10 – 15 dakika bekletilir Su hala menekşe renginde ise deniz ürünü tazelenmiştir ve yenebilir demektir Permanganatlı sudan çıkartılarak bol suyla iyice yıkanır Bu işlemden sonra deniz ürününün hemen kullanılması gerekir Bekletilerek tekrar aynı işlem uygulanması sakıncalıdır

Balığın Tazeliğini Saptama Yolları :

Ø Gözleri parlak, dolgun ve şişkindir

Ø Solungaçları nemli ve kırmızıdır, kötü koku yaymaz Balık bayatlamaya ve kokmaya baş kısmından başlar

Ø Eti sıkı ve esnektir, elle bastırıldığında eski şeklini kolayca alır (ancak buzhane balığı serttir)

Ø Pulları yatık, kaygan ve yapışıktır Bayatladıkça bu görüntü kaybolur

Ø Suya bırakıldığında dibe çöker

Ø Doğal yosun ve deniz kokusu vardır, amonyak kokmaz

Ø Taze balık hareketli gibi kıvrık bir şekilde durur, balık bayatladıkça görüntü donuklaşır, sabitleşir

Ø Taze balıkların kuyruk yüzgeçleri uç kısımlarına kadar muntazamdır Şekli belirgindir Bayatladıkça yüzgeçlerin uç kısımları şekil değişikliğine uğrar

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.