Kabak Helvası |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kabak HelvasıKabak Helvası tarifi - Kabak Helvası yapilisi ![]() GEREKLİ MALZEME 4 kg kadar kabakYeterince şeker Limon tuzu (1 kg şekere nohuttan biraz büyükçe hesabı ile![]() )![]() YAPILIŞI Kabağın üzerindeki kabuklar bıçakla alınır Dolmada olduğu gibi kazınmaz İçinin çekirdekleri ayıklanır Parçalara bölerek rendelenir Avuçlar içerisinde sıkılarak suyu bir tarafa akıtılır Sıkılan topaçlar ayrı bir yere konur![]() Başka bir kabda ayrı ayrı iki ölçü kabak rendesi, ikinci bir kapta bir ölçü şeker hesabıyla malzemeler ayrı ayrı konur ![]() Şeker ocakta çok az su ile eritilir Limon tuzu, ekşiliğini belli edecek kadar katılır, şeker kıvamlıca kaynatılır![]() Kaynayan bu şekere göre iki misli hesabıyla ölçülen rendelenmiş kabak dökülür Hafif ateşte karıştırarak sakız gibi ve altın sarısı bir renk alıncaya kadar karıştırmaya devam edilir![]() Helvanın olup olmadığını anlamak için bir parça alınır buzdolabının buzluğuna konur, çabucak donarsa olmuş demektir Sulu ise biraz daha ocakta kaynatılır![]() Bütün işlemler tamam olduktan sonra servis tabaklarına alınır, üzeri düzlenir, ağartılmış badem döşenir ya da kavanozlara doldurulur Uzun zaman hatta yıllarca durur![]() Not: * Kıvama gelmiş helva ağıza alınınca kıtır kıtır yani kabak-ları iyice sakız gibi yumuşak olmamışsa biraz su koyup pişirmeğe devam edilir ![]() ** Bu helva bildiğimiz, dolmasını ve sair yemeklerini yaptığımız sakız kabağının kartlaşmış, fakat sararmamış iri olanlarından yapılır Burdur’da üreticiler bu kabakları özel olarak yetiştirirler Tanesi dört beş kilo gelenleri vardır![]() |
|
|
|