Kardan Yumurta |
06-27-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kardan YumurtaMalzemeler 8 yumurta beyazı 5 yumurta sarısı 3 su bardağı süt 1 çay kaşığı vanilya 3 su bardağı şeker 1 fincan kıyılmış badem Yapılışı Yumurta çırpma kabına yumurta beyazını koyun ve bir fiske tuz ilave edin Çırpma teliyle çok yavaş çırparak (dört-beş dakika) beyazları parçalayın Aynı yönde sürdürdüğünüz çırpma hareketini giderek hızlandırın İyice köpürüp koyulaşınca, küçük bir kevgir yardımı ile 200 gr şekeri beyazın üzerine yağmur gibi dökerek karıştırın Şekeri karıştırırken, beyazı pörsütmemeye dikkat etmelisiniz Genişçe bir kaba, iki-üç parmak yüksekliğinde su koyun ve kaynama derecesinde ısıtın Normal bir kepçenin içine, hazırladığınız beyazı doldurup elinizle suyun üzerine akıtın Bir dakika sonra çevirin ve bir-iki dakika da ikinci yüzünü pişirin Pişen yumurta beyazlarını, kevgirle temiz bir bez veya emici kağıt üzerine çıkararak sularını emdirin Krem anglez'i hazırlamak için sütü çelik bir kapta ısıtın Yumurta sarısına 150 gr şeker ve vanilya ilave edin ve telle üç-dört dakika çırparak sarıları beyazlaştırın Üzerine sütün yarısını dökerek karıştırın ve aniden kaptaki sütün içine ilave edip tekrar karıştırın Çok hafif ateşte, ağaç bir spatula ile durmadan karıştırarak, kaynatmadan, çorba kıvamına yakın şekilde pişirin Krem istediğiniz koyuluğa gelir gelmez, derhal süzüp süratle soğutun Krem anglezin pişme tekniğine ve pişme noktasına çok dikkat edilmelidir Fazla pişerse sos kesilir Karamela için ise içine bir çorba kaşığı su koyduğunuz 150 gr şekeri, bir tavada kahverengine dönüşene kadar pişirin Üzerine yarım su bardağı su ilave ettikten sonra bir dakika kaynatın (sos akıcı olmalı) Diğer bir yanda kıyılmış bademi fırında kavurarak kızartın Son olarak tatlıyı servise hazırlamak için, tabağa yarım su bardağı krem anglez koyun, üzerine kardan yumurtayı ekleyin ve karamelayı dökün Bademleri serptikten sonra tatlınızı servis edebilirsiniz |
|