06-27-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Fıstıklı Kadayıf - Fadile Hanım'ın Mutfağı: Gaziantep
Fıstıklı Kadayıf - Gaziantep
Malzemeler:
Yarım kg tel kadayıf
2 dolu yemek kaşığı sadeyağ veya tereyağı
1 avuç (10 gr kadar) tüm Antep fıstığı
200 gr kadar dövülmüş Antep fıstığı
Şurubu için:
2 su bardağı toz şeker
1 bardak su
4 damla limon suyu
Yapılışı:
Şurup: 2 su bardağı şeker, 1 bardak suyla ocağa konur 3-4 damla limon suyu ilavesiyle kaynatılarak kadayıfın şurubu elde edilir Kaynama süresi, ortalama 10 dakikadır
Kadayıf: Yarım kilo tel kadayıf, 30-35 santim çapında geniş tepsiye boşaltılır Tepsiye konulan tel kadayıf, el yardımıyla 4 kaşık sadeyağ ile karıştırılır (sadeyağ yok ise herhangi bir yumuşamış tereyağı ya da sıvıyağ da olabilir) Aynı büyüklükte ikinci bir tepsi alınarak yağlanır
Yağlanmış tepsiye 10 gram fıstık eşit miktarda yayılır Üzerine yağlanmış kadayıfın yarısı, tepsinin her yerine eşit gelecek şekilde yayılır ve bastırılıp, sıkıştırılır Dövülmüş Antep fıstıkları yayılan kadayıfların üzerine, kalan kadayıflara da bütün şeklindeki Antep fıstıkların üzerine yayılır ve elle bastırılıp, sıkıştırılır Hazırlanan kadayıf tepsisi mangalda ateş üzerinde veya yüksek ocak ateşinde 10 dakika pişirilir (Ya da fırında alt üst beraber pişirilir ) Yağlanmış ikinci tepsi üzerine kapatılarak ters çevrilir 10 dakika da diğer tarafı pişirilir Altı ve üstü pişen kadayıf hazırladığımız ılık haldeki şurubu tepsinin her yerine eşit gelecek şekilde dökeriz 5-10 dakika dinlendikten sonra servise hazırdır Arasına ceviz koyarak cevizli kadayıf, arasına ağız koyarak ağızlı kadayıf, peynir koyarak peynirli kadayıf yapabiliriz Tatlımız ortalama 30 dakika içerisinde hazırlanır 6-8 kişilik servis edilir
|
|
|