Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
aşure, saray

saray aşure

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

saray aşure





2 Türk kahvesi fincanı buğday

-1 Türk kahvesi fincanı nohut

-1 Türk kahvesi fincanı kuru fasulye

-1 Türk kahvesi fincanı pirinç

-1 yemek kaşığı kırmızı mercimek

-1 yemek kaşığı bulgur

-2,5 su bardağı şeker

-3 yemek kaşığı mısır konservesi

-4-5 adet kuru kayısı

-4-5 adet kuru incir

-2 yemek kaşığı kuru üzüm

-1 yemek kaşığı hindistan cevizi

-1 adet kabuk tarçın

-4-5 adet karanfil

-1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi

-1/2 çay kaşığı tuz

Üzeri İçin

-1 tatlı kaşığı sıvıyağ

- Fındık

-Yer fıstığı

- Ceviz

- Badem

- Dolmalık fıstık

-Kuş üzümü

- Nar

- Çekilmiş tarçın



Hazırlanışı

Bir Gece Önceden

1Buğday iyice yıkanıp bir taşım kaynatılır Daha sonra da kaynatma suyunda gece boyunca bekletilir Su az gelirse eklenir

2Nohut yıkanıp tuzlu suda ıslatılır

3 Kuru fasulye ıslatılır

4Kayısılar yıkanıp ıslatılır

5 İncir yıkanıp ıslatılır

6 Üzüm yıkanıp, sapları temizlenip ıslatılır



Pişirme Günü

7 Nohut haşlanıp bir kaba alınır

8 Kuru fasulye haşlanıp başka bir kaba alınır

9 Aşureyi pişireceğiniz kabın içinde buğday iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır

10 Buğday yumuşayınca nohut eklenir Bir taşım kaynatılır

11 Kuru fasulye ilave edilip, kaynatmaya devam edilir

Not: Bu üç bakliyat iyice haşlanmalıdır yoksa şeker konulunca sertleşir

12 Bu arada pirinç ve kırmızı mercimek bir arada yıkanıp, haşlanır

13 Haşlananlar büyük tencereye eklenir

14 Bulgur haşlanıp aşure tenceresine eklenir

15 Şeker eklenir

Not: Şeker oranı isteğe göre değişir Mutlaka tadına bakmak gerek En önemli nokta aşureyi şekerli seviyorsanız çok ama çok tatlı olması gerekir Çünkü soğurken şekeri çekiyor ve tadı azalıyor Size kararında gelen şeker soğuduğunda uçup gitmiş oluyor

16 Kayısıları doğranıp, bir taşım haşlanır Suyu süzülüp aşureye katılır

17 İncirler doğranıp, haşlanıp, suyu süzülüp tencereye eklenir

18 Aşure tenceresine üzüm, hindistan cevizi, kabuk tarçın, karanfil, portakal kabuğu eklenip bir taşım daha kaynatılır

19 Ocak kapatılıp, çubuk tarçın içinden çıkartılır

20 Aşure kaplara dağıtılır

Not: Süsleme işlemi aşure soğuduktan sonra yapılmalıdır Yoksa süsleme malzemesi çöker

21 Yer fıstığı, fındık, badem ve dolmalık fıstık teflon tavada sıvıyağ ile kavrulur

22 Aşurelerin üzerine önce tarçın serpilir

23 Sonra temizlenen nar taneleri, kavrulmuş çerezler ve kuş üzümü konulur



Notlar

Bu ölçülerle 10-12 kase çıkıyor

Düdüklü tencereyle yapınca 3 saat kadar sürüyor

1-2 günde de yapabilirsiniz Yani nohudu, kuru fasulyeyi önceden haşlayıp dolapta bekletebilirsiniz

İçine gülsuyu koyanları da var

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.